FbPixel
Öko

Fizetésemelés megújuló energiaforrásokból

Fizetésemelés megújuló energiaforrásokból

Az Arkansas állambeli Batesville iskola tanárai nem voltak könnyű helyzetben. Az alacsony fizetés miatt sokaknak kellett új állás után nézniük, a tanárok folyamatos pótlása pedig megnehezítette a körzet vezetését. Mindez azonban megváltozott, miután az iskola a napelemeket vásárolt. Mi az összefüggés?

A Batesville iskola 2017-ben egy használaton kívüli mezőn alakította ki napelem-parkját. A megújuló energia felhasználása mellett elkötelezett intézmény ma már 1500 panellel biztosítja a teljes tankerületi áramellátást. A felhalmozódó többletenergia után pedig még visszatérítést is jár! Az így megspórolt pénzt az intézmények a szakembereikre fordították, 15,000 dollárra emelve a tanárok fizetését – írja a 24.hu.

A fejlesztés előtt a tankerület éves számlái a 600 ezer dollárt (kb. 183 millió forintot) is meghaladták, ami komolyan megterhelte a rendszert. Egy vizsgálat azonban kimutatta, hogy napelemek telepítésével 2,4 millió dollárt lehet megtakarítani a következő 20 évben, ami egyszerre jelent megoldást a körzet pénzügyi problémáira és csökkenti ökológiai lábnyomát is!

A megújuló energiaforrások, mint a nap- vagy a szélenergia, egyre olcsóbbak. Az Egyesült Államok jelentős összegeket fektet a megújuló energiákba - az ország teljes energiatermelésének 11,4% -át már szél- és a napenergiából nyeri. A napelemek átlagos wattenkénti ára jelenleg 2,5 és 3,5 dollár között mozog, ami 82% -kal alacsonyabb, mint tíz éve.

Várhatóan sokan követik Batesville példáját és fordulnak a megújuló energiák felé, ami nem csak költséghatékony, de környezettudatos lépés is! Még az olyan nagyvállalatok is fokozatosan felhagynak a fosszilis energiahordozók használatával, mint az Audi autógyár, amely nemrégiben jelentette be, hogy leáll a belső égésű motorok fejlesztésével.

Mihalovics Réka
27 cikk