FbPixel
Öko

Fenntartható tisztaság – környezetbarát eljárások a tisztítószerek piacán

Fenntartható tisztaság – környezetbarát eljárások a tisztítószerek piacán

A tisztítószerek használata a járvány hatására fokozódott az elmúlt években, és nem is kérdés, hogy mára már a megfelelő fertőtlenítés és a higiénikus környezet minden létesítményben alapvető elvárás. Mindemellett a fenntartható megoldások alkalmazása is alapkövetelmény, ami a tisztítószerek esetében számos kérdést felvet.

A zöld kémia 12 alapelve

Az egészséges környezet megteremtésében fontos szerepet játszanak a megfelelő tisztítószerek. De mi tekinthető „megfelelőnek”? A tisztítószerek értékelése nem midig egyszerű, de a hatékonyság mellett a legfőbb elvárás az, hogy ne legyen káros sem az egészségre, sem pedig a környezetre. Ezek a zöld kémia elsődleges céljai is - elsősorban a takarításhoz használt vegyi anyagok egészségre gyakorolt káros hatásának csökkentése, másodsorban pedig a környezetszennyezés megszüntetése.

1998-ban Paul T. Anastas és John Charles Warner határozták meg a zöld kémia 12 alapelvét a Green Chemistry: Theory and Practice c. könyvükben:

 1. A hulladékképződést kerülni kell, jobb megelőzni, mint utólag kezelni vagy megsemmisíteni.
 2. Új anyagok létrehozásánál a nyersanyagokat a lehető leghatékonyabban kell felhasználni
 3. Kevésbé káros termelési, gyártái folyamatok tervezése
 4. A legkevésbé káros anyagok termékfejlesztése
 5. Amennyiben elkerülhetetlen az oldószerek használata a termelés során, környezetbarát megoldásokat kell választani.
 6. A termelést viszonylag alacsony hőmérsékleten és alacsony nyomáson kell végrehajtani, törekedve a folyamat során keletkező energia felhasználására.
 7. Megújuló nyersanyagok használata.
 8. Kerülni kell a felesleges származékok, melléktermékek és köztitermékek létrehozását.
 9. A szelektív katalizátorok alkalmazása a nagy mennyiségben szükséges reagensekkel szemben.
 10. A termékek tervezésekor ügyelni arra, hogy használatuk után ne szennyezzék a környezetet, és lebomlásukkor ne keletkezzenek és halmozódjanak fel káros anyagok.
 11. Olyan elemzési módszereket használni a vegyipari folyamatok állandó ellenőrzésére, amelyekkel a veszélyes anyagok képződése azonnal kimutatható.
 12. A kémiai eljárásokban az anyagokat úgy kell kiválasztani, hogy a vegyi balesetek kockázata a lehető legkisebb legyen.

Hogyan alkalmazhatók a zöld kémia alapelvei a tisztítószerek esetében?

A 12 alapelvet minden zöld termék fejlesztése során alkalmazzák, nincs ez másképp a tisztítószerek esetében sem. Már több alaptételt is követnek ezen a területen, és ezek közül az egyik legfontosabb a hulladékgazdálkodás. Ez ugyanis az egyik leglényegesebb pont, amire a vállalatoknak koncentrálniuk kell a fenntarthatóbbá válás érdekében. A tisztítószerek piacán ez a folyamat teljes termékcsaládok újrafogalmazásával, és új anyagok bevezetésével kezdődik. A fenntartható termékeknek ugyanis újrafelhasználható anyagokból kell állniuk, és a megújuló források felhasználásának köszönhetően használatuk után nem hulladékká, hanem technikai tápanyaggá kell válniuk.

A hulladékkezelés mellett az energiahatékonyság is alapvetővé válik

A hagyományos termékek alkotóelemei általában olcsóak, és nagy mennyiségben kell használni ezeket. Jó példa erre a vízfelhasználás kérdése. A nem fenntartható termékeknél ugyanis általában csak nagy mennyiségű vízzel tisztítható meg egy felület, a zöld tisztítószereket viszont úgy tervezték, hogy használatuk során hatékonyabban termeljenek energiát. Ennek köszönhetően a hagyományos termékekhez képest nagyobb a koncentrációjuk, így nem igényelnek túlzott vízfelhasználást sem. Ennélfogva a környezetbarát termékek nem csak vizet takarítanak meg, hanem kevesebb energiát is igényelnek a használt berendezésektől.

Központi kérdés a lebomló anyagok használata

A műanyagot sokoldalúsága miatt számos ágazatban, így a tisztítószergyártásban is alkalmazzák, főként a csomagolásokhoz. Ennek az anyagnak az ártalmatlanítása azonban szén-dioxid-kibocsátással jár, nagy részét nem hasznosítják újra, így szemétként is a környezetbe kerül. A gyártók ezért folyamatosan a műanyag fenntartható felhasználásán dolgoznak. A csomagolástervezés esetében pl. fontos, hogy az újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható legyen, ami kisebb műanyagszennyezéshez vezet.

Az ökocímke jelentősége

Sok cég számára versenyelőny, ha környezetbarát folyamatait minél transzparenebben kommunikálhatja. Erre hatalmas piac is épül, ám egyelőre még nagy a bizonytalanság azt illetően, hogy melyek a leghatásosabb lehetőségek a megkülönböztetésre. A jövőben az ökocímkézés alapvető eszköz lehet ahhoz, hogy a vállalatok különbséget tegyenek az iparági szakértők támogatását élvező és az azt nélkülöző termékek között.

 

Forrás: intercleanshow.com

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.