FbPixel
Magyarország

Felújítás restaurátori felügyelettel – megújul a fővárosi Sipeki Villa

Felújítás restaurátori felügyelettel – megújul a fővárosi Sipeki Villa

Végre visszakapja régi fényét A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének XIV. kerületi székháza. A szecessziós műemléképület felújítása azonban messze nem rutinfeladat.

A Városliget mellett, a Hermina úton álló szecessziós stílusú villát és a hozzá tartozó kertet Dr. Sipeki Balás Béla ügyvéd megrendelésére Lechner Ödön tervezte. Az építkezés 1903-ban kezdődött és 2 évig tartott.

Az épületet - örökös híján - 1944-ben Sipeki a Hermina Mezei Egyházközségre, a Vakok Szövetségére, illetve a Vakokat Gyámolító Országos Egyesületre hagyta. A ’70-es években a villához egy új, ún. szolgáltató épületet építettek az akkori szocialista realista stílusban.

A 2 épület 3 lépésben újul meg

A műemléki védettség alatt álló épületben restaurátorok bevonásával idén tavasszal teljeskörű felújítási munkák kezdődtek. A várhatóan 2022 őszéig tartó munkák három szakaszban zajlanak.

Elsőként a villaépület újul meg, majd a szolgáltató épület teljes bontása következik. Ennek helyére új épületrészt emelnek, melybe - a villához hasonlóan -, az akadálymentesítéshez felvonót is szerelnek. A harmadik szakaszban a villaépület belső bontási és felújítási munkálatai következnek – a műemléki értékek megóvása mellett.

A két épületből álló beruházás 2000 négyzetmétert érint, melynek kivitelezését az Épkar Zrt. és a Prím Építő Kft. konzorciuma végzi, közel 2 milliárd forintból – olvasható a Magyar Építők oldalán.

Sipeki_varosilevego.hu

Csapatmunka - mérnökök és restaurátorok

A munkálatok során restaurátori felügyelettel újul meg a hall kékes fényű eozinmázas csempékkel díszített kandallója és lépcsője, de szakértő bevonásával restaurálják a homlokzat műkő elemeit, bádogosszerkezeteit, kül- és beltéri nyílászáróit is – tájékoztat a pestbuda.hu.

Az elkészült villaépület a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetség (MVGYOSZ) igazgatóságának ad majd otthont, a szolgáltató épület pedig akár 300 fős rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz, vakok és gyengénlátók számára.

A szakemberek számára szép mérnöki kihívás a szecessziós épület felújítása, ahol a XX. század eleji építési megoldásokat ötvözhetik a XXI. századi technológiákkal.

 

Forrás: mvgyosz.hu, vakokintezete.hu, magyaepitok.hu, pestbuda.hu

Fotók: varosilevego.hu

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.