FbPixel
Default

Felújítás építés helyett: egy lépéssel közelebb a karbonsemlegességhez

Felújítás építés helyett: egy lépéssel közelebb a karbonsemlegességhez

Az építőipar és a fenntarthatóság témakörében gyakran emlegetett tény, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 40%-áért az épületek felelősek. Éppen ezért rendkívül sokat számíthat, hogy zöld épületek mellett tesszük-e le a voksunkat. Ha pedig a környezettudatosság mellett döntöttünk, további fontos kérdésekben kell választanunk, mint például: új vagy felújított?

Az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás olyan méreteket öltött, amely mellett már nem mehet el szó nélkül egy iparág sem. A szén-dioxid-koncentráció 2 millió éve nem volt olyan magas, mint most, a tengerszint rohamosan emelkedik, a sarki jég és a gleccserek mérete pedig példátlan mértékben csökken. Mindemellett figyelmeztető jelként kell tekintenünk az elmúlt évek jelentősebb természeti katasztrófáira is, amelyek szintén a klímaváltozáshoz köthetők.

Különösen nagy probléma az átlaghőmérséklet folyamatos emelkedése is. Hacsak nem történik meg az üvegházhatású gázok kibocsátásának azonnali, gyors és nagymértékű csökkentése, a felmelegedés 1,5°C-ra való korlátozása elérhetetlen lesz. Mivel a szén-dioxid-kibocsátás jelentős része az épületek számlájára írható, ezért a létesítmények építésével, felújításával és kialakításával kapcsolatos döntések nagymértékben felértékelődtek.

Ami környezetbarát, az drágább?

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a CEU professzora a tavalyi bécsi CEE Property Forumon a klímaváltozás hatásairól tartott előadásában arra is kitért, hogy bár nem ez él a köztudatban, a passzív házak költsége, beleszámítva a későbbi fenntartási költségeket is, valójában nem haladja meg a szokványos épületekét. Míg egy passzív ház projekt átlagos költsége 1846 $ /m², addig egy szokványos épületé 1882 $ /m².

SZE_2_2_ottowagner

Az építkezés esetében azonban érdemes kitérni annak környezeti hatásaira is, hiszen az építőanyagok, mint például a cement, az üveg és a vas előállítása okozzák az építkezés közben keletkező kibocsátás túlnyomó részét. De nemcsak az előállítás az, ami jelentős környezeti terhelést jelent, hanem az elbontáskor keletkező törmelék elszállítása is. Ezt a terhelést nagymértékben csökkentheti, ha az új épületek felhúzása helyett a már meglévő épületek újragondolása kerül előtérbe.

Követendő példa a szomszédból: Otto Wagner Areal Plus

Ezek a környezettudatos szempontok kiválóan érvényesülnek az osztrák Otto Wagner Areal (OWA) átalakítására vonatkozó projektben, amelyben ráadásul a műemlékvédelmi előírások is fontos szerepet kaptak. Ürge-Vorsatz Diána és Dr. Souran Chatterjee, a CEU Környezettudományi és Környezetpolitikai Tanszékének szakemberei arra jutottak, hogy a végső energiaigény több mint 90 %-kal csökkenthető egy tipikus, műemlékvédelmi követelmények szerinti felújításhoz képest, míg a primerenergia-igény akár 75 %-kal is kevesebb lehet.

Az Otto Wagner Areal teljes területe csaknem 50 hektár, és 69 különböző méretű pavilonból áll, amelyek többsége 1907-ben épült. A tervek szerint 17 pavilont és mintegy 47 000 m² területet

használ majd a CEU, a fennmaradó pavilonokat a kulturális örökség megőrzése mellett a legkülönfélébb célokra kívánják hasznosítani: többek között diákszállókként, rehabilitációs létesítményekként, de lesz, amiből színházi és művészeti központ, kertészet, óvoda, kávézó, büfé vagy étterem lesz, sőt terápiás lovaglás is helyet kap a területen.

OWA: mérföldkő lehet a fenntartható építőiparban

Az épületegyüttes nem csak nagyon rosszul szigetelt, de a korábbi energiaellátó rendszere is rendkívül elavult, ezért ezeknek megoldása képezi a felújítás legfontosabb feladatát. Ehhez kezdetben a fogyasztást 85-90%-kal, közel 4000 MWh/a-ra kell csökkenteni, figyelembe véve a műemlékvédelmet. Továbbá a fennmaradó igényt a lehető legnagyobb mértékben az OWA területén található környezetbarát megújuló energiaforrásokból kell fedezni.

A kihívás az, hogy megőrizzék ezt az egyedülálló szecessziós építményt, és emellett a teljes történelmi negyedet fenntarthatósági szempontok mentén újítsák fel, anélkül, hogy ez sokba kerülne.

Az épületkomplexumot jelenleg egy távfűtéses rendszerrel fűtik, amely jelentős beruházásra szorul. Ha ezt a pénzt az energiahatékonyságba és a tetőn elhelyezett napelemes rendszerbe fektetik, akkor az épületek energiapozitívvá tehetők mindössze 9,66%-kal több kezdeti befektetéssel, ami azonban az energiamegtakarítással gyorsan megtérül. A történelmi épületek ilyen színvonalú felújítása sok kihívást rejthet, különösen olyan átfogó munkálatok esetében, mint amilyenekre az OWA is szorul. Ám ez a projekt fontos mérföldkő lehet az építőiparban, hiszen megmutathatja, hogy a védett műemlékek nagyfogyasztású létesítményekből energiatermelővé alakíthatók.

 

Fotó forrás: kurier.at

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.