FbPixel
Épületüzemeltetés

Hangulatindex: nem a covid a probléma, hanem a munkaerő hiánya

Hangulatindex: nem a covid a probléma, hanem a munkaerő hiánya

LEO Benchmarking munkacsoport és a létesítménygazdálkodási vezetők elkészítették a harmadik negyedévi Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulatindexet. Az fmbusiness.hu cikkéből kiderül, hogy a nyári napsütés hogyan „befolyásolja” a hangulatot - az fm-szakemberek hangulatát.

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) a létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek vezetőit kérdezte. A kutatás eredményét a szervezet megosztotta az fmbusiness.hu facility management portállal. Íme, a második negyedévi - óvatos optimizmus az fm-piacon - felmérés után itt a következő, harmadik negyedévi.

2021 Q3 LVHI: 54,71 - Erős optimizmus

Erős optimizmussal néznek a III. negyedév elé az FM piaci szereplők. A válaszadók szöveges értékelései alapján ezen optimizmus a covid fertőzésszám csökkenése miatti kilátások javulásából, illetve a kiemelt ügyfélkezelésből adódik. Ez utóbbi ok részben a marketingtevékenység erősödéséhez, részben a folyamatos, közvetlen ügyféltárgyalásokhoz kacsolódik.

Az LVHI érték 2021. Q3-ban erős növekedést vetít előre, amely a korlátozások fokozatos megszűntetése miatt emelkedő szolgáltatási igénnyel, az elhalasztott megrendelések realizálásával és az erős marketingtevékenységgel magyarázható. Ugyanakkor számos cég küzd az ilyenkor szokásos uborkaszezonnal.

Jövő: nem a covid a probléma, a munkaerő(hiány)

A jövővel kapcsolatosan már nem a covid visszatérése a legnagyobb kérdés (negyedik hullám ide vagy oda), hanem a növekvő munkaerőhiány, amely mind személyi, mind képzettségi oldalon jelentkezik. A karbantartókat, menedzsereket a felpörgő építőipar, a takarítókat pedig a beinduló belföldi turizmus munkaelszívó hatása érinti drasztikusan - tudta meg az fmbusiness.hu.

Az FM piacot befolyásoló folyamatok, tényezők a jövőben a következők lehetnek. Várhatóan 5% feletti gazdasági növekedés a megrendelés-állomány emelkedésével jár együtt. A felpörgő építőipar egyszerre teremt plusz bevételt, de a munkaerő-állomány egy részének elszippantásával erős bérnyomást is eredményez.

A villamos- és gázenergia drasztikus (akár 20-40%-os) növekedése az épületek teljes költségszintjének erős emelkedését okozza.

Az alapanyagárak hihetetlen mértékű növekedése az üzemeltetésben felhasznált eszközök, alkatrészek, anyagok árát is drasztikusan megemeli.

Mekkora díjnövekedést lehet érvényesíteni?

A legnagyobb kérdés, hogy egy ilyen nem szokványos, viharos időszakban mekkora díjnövekedést lehet elérni az év második felében esedékes ártárgyalásokon... 

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.