FbPixel
Öko

Már kérhetnek támogatást elektromos járművek beszerzésére a vállalatok

Már kérhetnek támogatást elektromos járművek beszerzésére a vállalatok

Elindult a villanyautós pályázat a cégek számára. A pályázat 30 milliárd forintos keretösszegéből tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást a hazai cégek – tudta meg az fmbusiness.hu.

A zöldenergia hasznosítását ösztönző program egy jármű beszerzését az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forinttal segítheti, egy vállalkozásra összesen akár 64 millió forint juthat. A támogatási kérelmeket 2024. február 5-én 17 órától lehet benyújtani, de az online felület már megnyílt, az első 24 órában közel ezren kezdték meg a kitöltést – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Facility management cégek, létesítménygazdálkodók élhetnek a zöld autózás lehetőségével

A károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért a közlekedés felel, e környezetterhelés túlnyomó részét a közúti forgalom okozza. A szektor zöldítésében meghatározó eszköz az elektromos autózás térnyerésének elősegítése.  A korszerű járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.

A felhívásban foglaltak alapján 2021 végéig megalapított magyarországi vállalkozások pályázhatnak támogatásra. Gépjármű-kereskedők és -kölcsönzők viszont nem élhetnek a lehetőséggel. Ingatlanügynökségek, létesítményüzemeltetők, épületkarbantartók, facility és property management cégek viszont igen.

A céges zöldautós pályázati feltétel része, hogy az igénylő legutolsó éves beszámolója szerinti nettó árbevételének, egyéni vállalkozó és egyéb önálló vállalkozó esetén bevételének meg kell haladnia a projekt elszámolható költségét.

Hány elektromos autóra pályázhat egy cég?

A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50-249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be. A teljes keretösszeg közel kétharmada vidéki cégek vásárlásaiban hasznosulhat, a területi alapon elkülönített támogatási keretek az igénylések függvényében átcsoportosíthatók.

Az online kitöltő felület 2024. február elseje óta elérhető a http://www.palyazat.gov.hu oldalon. Az első 24 órában közel ezren kezdték meg a szükséges adatok, dokumentumok, nyilatkozatok feltöltését. A támogatási kérelmek beadására 2024. február 5-én, 17 órától lesz lehetőség.

50 ezerhez közelít a tisztán elektromos autók száma

A hazai utakon már 86 ezer zöld rendszámos jármű közlekedik, több mint felük tisztán elektromos személygépkocsi.

Forrás, Enegiaügyi Minisztérium. Fotó: mesterséges intelligencia

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.