FbPixel
Külföld

Ezt lépi az osztrák főváros az energiaválságra

Ezt lépi az osztrák főváros az energiaválságra

Mentőcsomagot dolgozott ki az osztrák főváros, hogy tehermentesítse a pandémia miatt amúgy is forráshiánytól szenvedő bécsi kerületeket. Az új rendelkezéssel érdekeltté teszi őket a gazdaságfejlesztésben is.

Átvállalt terhek

Megreformálta a kerületi forráselosztási rendeletet a Bécsi Városháza, hogy tehermentesítse a pandémia miatt jelentős bevételektől eleső és a magas energiaszámláktól szenvedő 23 bécsi kerületet. A határozathozatalra váró javaslatban többek között átvállalják a kerületektől az iskolák, óvodák és önkormányzati intézmények áram- és fűtésszámláit, amelyeket a város költségvetéséből fizetnek ki. Ugyanakkor a kerületeknél hagyják az energiaköltségek fedezetére szánt pénzt, ami a 2021-es zárszámadás alapján összesen 20 millió eurót jelent – írja a Greenfo.hu

Egyszeri pluszforrás

További intézkedésként a város egyszeri alkalommal pluszforrást biztosít a kerületeknek, hogy törlesszék az elmúlt évek egyre emelkedő építőanyagár-indexéből fakadó adósságaikat. Ugyanis Bécsben a lakosságszám növekedése miatt folyamatosan épülnek önkormányzati lakások. Az összesen 23 millió euróból a kerületek azonos mértékben részesülnek.

„Zöldalap”

2023-tól a város összesen 20 millió euróval több pénzt bocsát a kerületek rendelkezésére a zöldterületek és fák gondozására. Ebből létrehoznak egy 15 millió eurós „zöldalapot” és ötmillió euróval megemelik az erre a célra fenntartott büdzsét. A pénzt a kerületek területe, a fák száma és a gondozási ráfordítás alapján osztják szét.

A kerületek számára rendelkezésre álló források elosztásakor a jövőben nagyobb súllyal veszik figyelembe az ott működő vállalkozások és üzemek, illetve az általuk teremtett munkahelyek számát, így érdekeltté teszik őket abban, hogy minél több céget csábítsanak a kerületbe.

Az intézkedések nyomán a bécsi kerületek 2023-ban összesen 20 százalékkal több forrással – 40 millió euróval többel – gazdálkodhatnak, amiben nincsenek benne az adósságok átvállalásával felszabaduló források.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.