FbPixel
Épületüzemeltetés

Ezért elkerülhetetlen az automatizálás az ingatlanszektorban (is)

Ezért elkerülhetetlen az automatizálás az ingatlanszektorban (is)

A robotikán és mesterséges intelligencián alapuló, automatizált megoldásokat az egészségügytől kezdve a bankszektoron át a kiskereskedelemig számos területen sikerrel alkalmazták már. Ám a kereskedelmi ingatlanok piacára még nem tört be igazán, pedig az ingatlanszektorban is számos előnye lehet hasonló technológiáknak.

A prognosztizált gazdasági recesszió és a munkaerőhiány mind olyan tényezők, amelyek nagy kihívások elé állítják az ingatlantulajdonosokat. Az elkövetkezendő időszakban várhatóan a költségek csökkentése és a hatékonyság javítása még fontosabb célokká válnak. Ezeket pedig kiválóan tudják támogatni az automatizált technológiák többek között a létesítményüzemeltetés területén is. A buildings.com összeállítása szerint költséghatékonysági szempontból is jó döntés mielőbb befektetni a mesterséges intelligencián alapuló megoldásokba.De hogyan alakíthatja át az automatizálás és a mesterséges intelligencia a kereskedelmi ingatlanipart?

Adatelemzés a költséghatékonyabb működésért

Annak érdekében, hogy a létesítményüzemeltetés még hatékonyabb legyen idő-, energia- és pénzbefektetés szempontjából is, fontos az adatok folyamatos gyűjtése és elemzése. Ebben is az FM-ek segítségére lehetnek az intelligens megoldások, amelyek képesek feltérképezni az épület kihasználtságát, és ennek megfelelően irányítani a folyamatokat. Ehhez az alábbiak meghatározása a legfontosabb, amiben a modern technológiák sokat segíthetnek:

  • Mely területeket használják valójában, mindre szükség van-e, és ha nem, hogyan érdemes átalakítani a tereket?
  • Hány látogató fordul meg az épületben, és ezek közül ki a bérlő, alkalmazott vagy vendég? Alkalmazhatók olyan extra szolgáltatások is, mint a portaszolgálat, amellyel a vendégfogadás és az épületben való navigálás is automatizálható.
  • Robotok segíthetnek a berendezések, világítás vagy a szükséges hőmérséklet gyors feltérképezésében.
  • A mesterséges intelligencia segítségével naprakész leltár vezethető, tekintettel az irodai eszközökre vagy az élelmiszerekre is, így előre meghatározhatóak a rendelések is.
  • A biztonság megerősítéséhez kamerarendszerekkel ellátott robotok járhatnak azokon a területeken, amelyeknek folyamatos ellenőrzése nehezebben megoldható.
  • A kamerák segítségével és a HVAC-rendszerrel integrált környezeti érzékelők kihasználásával elérhető, hogy az épület ténylegesen csak annyi energiát használjon fel, amennyi az adott pillanatban ott tartózkodók száma alapján szükséges.

Automatizálással gyorsan csökkenthetők a költségek

Miközben az épületek kihasználtsága sok esetben csökken, a fenntartási költségek nőnek, éppen ezért az ingatlantulajdonosokra is nagyobb nyomás nehezedik a költségek csökkentése miatt. Ennek egyik leggyorsabb módja az üzemeltetés és a biztonsági intézkedések minél szélesebb körű automatizálása. Egy robotizált távoli őrszolgálat segítségével például az FM-ek jelentésekkel ellátott képeket kaphatnak a létesítményről, és sokkal olcsóbban végezhetik el az összes biztonsági ellenőrzést.

Az épület presztízse is nő

A home office-ból való visszatérés után a bérlők és alkalmazottak számára elsődleges szempont a minél nagyobb kényelem. Ebbe beletartozik például a mobilos csatlakozás minden szolgáltatáshoz, a digitális kijelzők, a lehető legtöbb információ könnyű elérése és az ügyfélszolgálathoz való azonnali hozzáférés. Intelligens technológiák alkalmazásával mindez könnyedén elérhető, miközben az általános elégedettség és az épület presztízse is nő.

Összességében tehát a karbantartási és biztonsági feladatok racionalizálásától kezdve a leltárkezelés és az energiafelhasználás javításán át a felhasználói élmény növeléséig az automatizálás fontos szerepet fog játszani a költségek csökkentésében és az üzemeltetők hatékonyságának javításában.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.