FbPixel
Épületüzemeltetés

Ezek a trendek formálják munkakörnyezetünket 2023-ban

Ezek a trendek formálják munkakörnyezetünket 2023-ban

Egy iroda designja és megfelelő kialakítása sokkal többről szól, mint praktikus munkakörnyezet biztosítása az ott dolgozók számára. Fontos szerepet játszik a megtartásban, és az adott cég vagy márka karakterének, üzenetének közvetítésében is. Mindemellett az irodák kialakításának talán még sosem kellett annyira dinamikusan változnia, mint az elmúlt időszakban. A biztonsági, technológiai és fenntarthatósági trendek folyamatos követése sok feladatot ró a létesítménymenedzserekre is.

2022-ben az irodakialakításoknak olyan új igényeknek kellett megfelelniük, amelyek szoros összefüggésben álltak a homeoffice-szal, a fenntarthatósággal és a legújabb technikai innovációk alkalmazásával.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezek a most legfontosabb szempontok az irodatervezésben:

Munkakörnyezet, akárcsak otthon

A hibrid munkavégzéssel kapcsolatos kezdeti kételyek mára szertefoszlottak, és ezzel együtt számos új elvárás is támadt az irodák kialakításával kapcsolatban. Az, hogy az épületek minden felmerülő igényt ki tudjanak elégíteni – legyen szó technikai vagy kényelmi kérdésről – és hogy továbbra is vonzóak maradjanak a munkavállalók számára, arra sarkallta az üzemeltetőket, hogy újra és újra átgondolják az egyes helyiségek használatát, és az ahhoz szükséges feltételek megteremtését. Hogy az irodai környezet fel tudja-e venni a versenyt az otthon kényelmével, az egyik legfontosabb kérdéssé vált. Éppen ezért minden eddiginél lényegesebb szempont lett az otthonos iroda design.

A közös terek fontossága

Amellett, hogy a kényelmi szempontok prioritássá váltak, a másik fontos tervezési kritérium, hogy ha a munkavállaló úgy dönt, hogy bemegy az irodába, akkor nagy valószínűséggel azért teszi, hogy könnyebben tudjon kapcsolódni másokkal. A csapatmunkához vagy éppen a csapatépítéshez pedig elengedhetetlen minél több megfelelően kialakított közös(ségi) tér megteremtése.

Megfelelő világítás

A világítás minősége olyan tényező, amelyet a legtöbb alkalmazott csak akkor vesz észre, ha probléma van vele, mégis – ahogy arról már korábban is írtunk – a különösen fontos környezeti jellemzők közé tartozik. A hatékonysághoz és a jó közérzethez nem szükséges, hogy a mennyezeti lámpák egész nap teljes fényerővel égnek. A kulcs a megfelelő színhőmérséklet kialakítása mellett olyan megoldásokban rejlik, amelyek a legtöbb természetes fény beáramlását segítik elő, és támogatják a cirkadián ritmust.

Fenntarthatóság

A fenntarthatóság kérdése az élet szinte minden területen prioritássá válik, nincs ez másképp az irodatervezés kapcsán sem. A fenntartható tervezés a beszerzési folyamatnál kezdődik, tehát nem csak arról szól, hogy mennyi újrahasznosítható eszköz kerül az irodákba. Számos módja van annak, hogy a facility managerek növeljék a munkakörnyezetet fenntarthatóságát. Ilyen többek között a LED-világítás használata, a természetes fény és a passzív szellőzés kihasználása, az alacsony károsanyag-kibocsátású anyagok választéása vagy a bútorok újrafelhasználása, újrahasznosítása. Az olyan tanúsítványok, mint a BREEAM vagy a LEED kiválóan alkalmasak az épületek és az infrastruktúra fenntarthatóságának értékelésére, éppen ezért érdemes ezen minősítési rendszerek útmutatásai alapján tájékozódni, hogyan tudnak az irodák is hozzájárulni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

A technológia és az adatok megfelelő felhasználása

A hibrid munkavégzés elterjedésével még fontosabbá váltak a technológiai fejlesztések és az információk, adatok biztonságának kérdése.  A távmunka lehetősége innovatív technológiák bevezetése előtt nyitotta meg a kapukat. Szakemberek szerint a pop-up és a helyszínhez kötött megoldásokkal a fejlett digitális platformok következő generációja, például a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság, sok változást fog előidézni 2023-ban. A felügyeleti és nyomonkövetési lehetőségek biztosítása szintén elsődleges szemponttá váltak.

Neurodiverzitás

A befogadóbb munkahelyek megteremtése szintén egyre fontosabb szempont lesz a jövőben. A neurodiverzitás nem új fogalom a munkahelyeken, és bár nem mindig álltak mögötte a munkáltatók, ez a tendencia kezd megváltozni. Az irodatervezéskor az olyan speciális munkavállalók igényeit is figyelembe kell venni, mint például, akik ADHD-val, autizmussal vagy épp diszlexiával küzdenek. Egyre több irodában lehet már megtalálni pelenkázókat vagy „anyaszobákat”, de jógatermet vagy imádkozásra kijelölt helyet is, így a speciális pszichológiai igényeket támogató terek kialakítása sem lesz kirívó a jövőben. Ide tartoznak a csendes munkaterületek, a hang- és fényszabályozással ellátott helyiségek, a színek és szövetek átgondolt használata, amelyek mind a nyugalmat sugárzó terek kialakítását segítik elő.

Intelligens irodák

Az intelligens épületek képesek adatokat gyűjteni és megosztani, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy jobban megértsék, mikor és hogyan használják a különböző tereket. Az intelligens munkaterület kialakításához olyan digitális érzékelők használata szükséges, amelyekkel figyelemmel kísérhetők olyan tényezők, mint a helyek kihasználtsága, a levegő minősége vagy a természetes fényszint.

Rugalmasság

Az irodakialakítások átalakulásának fontos motorja a dolgozók azon elvárása, hogy minél produktívabban, céljaik gyors elérésével tudják végezni munkájukat. Ez arra ösztönzi a tervezőket, hogy nagyobb együttműködést tegyenek lehetővé a munkatársak között, és javítsák a teret használók élményét. Kialakításkor érdemes több érintkezésre alkalmas munkaterületet tervezni, például külön fülkéket, hogy az iroda alkalmazkodni tudjon a dinamikusan változó létszámhoz. A korábbi nagy, open office-ok helyett tehát érdemes jobban variálható terekkel, könnyen mozgatható bútorokkal és akár munkavégzési rendszerrel (fix asztalok helyett foglalási rendszerrel) operálni.

 

 

Forrás: oktra.co.uk, inc.com

AMH
48 cikk