FbPixel
Jövő

Dubaji világkiállítás: merész és lenyűgöző

Dubaji világkiállítás: merész és lenyűgöző

Helyszíni tudósítás a kreativitás, az innováció, az emberiség és a világ kultúráinak hat hónapos globális ünnepéről – Expo2020 Dubai. Ha egy szóval kellene jellemezni a dubaji világkiállítást, a pavilonokat, amik  valójában építészeti csodák, akkor azt mondanánk: lélegzetelállító. De ha csak ennyit mondunk, akkor az olyan, mintha a bejáratnál megálltunk volna. Tovább haladva azt tapasztaltuk, ami Dubajra jellemző: itt minden nagyobb, minden látványosabb, minden lenyűgözőbb. Munkatársunk képes beszámolója a közel 25 millió vendéget fogadó, zárás előtt álló (2022.március 31-én zárt) Dubai Expo 2020-ról.

Az Egyesült Arab Emírségekbeli landolásunkkal egy időben kaptuk a dubaji sajtóosztálytól a hírt: túllépték a 20 milliós látogatói létszámot, ami természetesen egy újabb látványos ünnepséget eredményezett. Mert amit lehet, azt fényjátékkal, tűzijátékkal vagy éppen szökőkútshow-val Dubajban megünnepelnek.

A szervezők nagyjából 25 millió látogatóval számoltak. Az utolsó hetekben láthatóan egyfajta „kapuzárási pánik” lett úrrá az embereken és hatalmas látogatói tömeg indult el, így vélhetőleg megközelíti a 25 milliós vendéglétszámot a rendezvény.

fmbusiness.hu - Arany Gábor tudósítása Dubajból - Expo mascots Alif_ Terra and Opti during the 20 Million Visits Celebrations and fireworks on Al Wasl Avenue_Web Image_m65666

Világkiállítások története

Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de a világkiállítások története több mint 170 évre nyúlik vissza. 1851-ben Londonban rendezték az első világkiállítást. A világkiállítások páratlan erővel vonzzák a látogatókat és mutatják be a jövőformáló innovációkat. A korábbi világkiállításokon bemutatott technológiák közé tartozik a röntgengép, az írógép és az első élő televíziós közvetítés. A világkiállításoknak köszönhetjük az ikonikus Eiffel-tornyot is, melyet az 1889-es párizsi világkiállításra készítettek, hogy az ipari forradalom jelképévé váljon.

A középkorú vagy idősebb generáció talán még emlékszik: 1996-ban „majdnem” rendeztünk mi magyarok is világkiállítást, de aztán a politika és a pénz közbeszólt. Látva, hogy a dubaji expó mit lépett meg, ne bánjuk.

A világ harmadik legnagyobb rendezvénye

A világkiállításokat 5 évente rendezik meg és fél évig tartanak. Az olimpiai játékok és a labdarúgó-világbajnokság után ez a világ 3. legfőbb gazdasági-kulturális eseménye. A világkiállítást izgalmas és futurisztikus rendezvényként tartják számon, ahol rengeteg programmal, új technológiai fejlesztések bemutatásával, zseniális gasztronómiai újításokkal, koncertekkel, kiállításokkal, workshopokkal találkozhatnak az emberek.

Az Expo2020 Dubai – a pekingi olimpiához és számtalan világeseményhez hasonlóan – a covid járvány miatt nem tudott a tervezett 2020-as évben nyitni, későbbre tolódott. Végül 2021. október 1-től 2022. március 31-ig tartott.

fmbusiness.hu - Arany Gábor tudósítása Dubajból - Expo 2020 Opening Ceremony_Web Image_m1562

Expo2020 Dubai

Azt már előre lehetett sejteni, hogy az Egyesült Arab Emírségek házigazdaként igyekszik világraszóló, meghökkentő mérnöki bravúrt bemutatni.

Aki járt már Dubajban, tudja, hogy az építészetét a „lehetetlen” szó inspirálja.  Ott van példaként a világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa, de kitűnik a toronyházak közül a Dubai Marina térségben található Cayan Tower (Infinity Tower vagy Végtelenség-toronyként is ismert), amely 73 emelet magas, és az aljától a tetejéig 90 fokot csavarodik. De ide kívánkozik a legfrissebb futurisztikus épület, a Museum of the Future is, amely műalkotásként is megállja a helyét.

fmbusiness.hu - Arany M. Gábor tudósítása Dubajból - Museum of the future

Helyiekkel beszélgetve, valamint a „propagandát” és az épületátadókat böngészve világossá válik: a hihetetlenre és lehetetlenre törekvő víziót a jelenlegi uralkodó, Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk sulykolja. Dubaj nagyjából 30-40 év alatt a kopár sivatagból globális központtá vált – sokak szerint a sejknek köszönhetően. Ahogyan a helyiek mondják, ez a siker nem az olajnak, hanem az emberi tehetségnek, a találékonyságnak és a kezdeményezőkészségnek köszönhető. A Burj Khalifa is ezt a víziót testesíti meg.

Burj Khalifa - Arany Gbor tudósítása Dubajból

„A Burj Khalifa túlmutat impozáns fizikai specifikációin. A Burj Khalifa-ban Dubaj víziójának diadalát látjuk, a lehetetlennek tűnő dolgok elérésével és új mércék felállításával. A projekt ihletője Mohammed Bin Rashid Al Maktoum volt. Lankadatlan lelkesedésével az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, valamint Dubaj uralkodója inspirált bennünket, hogy elérjük a csillagokat” – vélekedik Mohamed Alabbar, az Emaar Properties (Burj Khalifa fő fejlesztőjének) elnöke.

Ez a fajta gondolkodás beivódott Dubaj mindennapjaiba, gondolkodásába, és nem meglepő módon mindez az Expo2020 világkiállításon is kézzel fogható volt.

fmbusiness.hu - Arany Gábor, Dubaj, Expo 2020 Opening Ceremony_Web Image_m1677

Sivatagi show – elő világkiállítás

Dubaj nem először akar a világ középpontja lenni, vagy pontosabban fogalmazva: nem először akar világkiállítást építeni. Az arabok a világ figyelmét többször is magukra irányították azzal, hogy Dubajban "rakták fel" a világtérképet. Igen, így és nem fordítva!

Az egyik világprojektjük a The World Islands, azaz a Világ-szigetek: 300 szigetből - Dubaj partjainál, a Perzsa Öbölben – megalkották a világtérképet; a szigetek a világ kontinenseit, világtérképet hivatottak ábrázolni. Igaz, azt is hozzá kell tennünk, hogy oly sok sikeres projekt mellett a Világ-szigeteket nem a legsikeresebb beruházások között emlegetik.

A másik világgal kapcsolatos projektjük a Global Village volt, ami akár egy 25 éve tartó világkiállítás is lehetne. Azt mondják róla:

a Global Village 78 kultúrát vonultat fel 26 pavilonban, 3500 kiállítással a közeli és távoli országokból, ahol a látogatók több mint 200 étteremből kaphatnak hagyományos kézműves termékeket és harapnivalókat. Ez a fesztiválpark összehozza a kultúrákat, miközben a látogatók néhány óra alatt felfedezik a világ különböző részeit. A pavilonok ikonikus építmények vagy a helyi építészet jegyében készültek. Megtekinthető a londoni Big Ben, az olaszországi pisai ferde torony, de szelfiket lehet készíteni a Taj Mahal romantikus hátterével. A Global Village-ben megcsodálható az ókori Egyiptom, de felfedezhető Oroszország, Kambodzsa, Jemen és Vietnam is.

fmbusiness.hu - expo beszámoló - global village_pisa_bigben

A Global Village azonban nem az, mint amit egyébként Dubajban megszokhattunk. Ahhoz képest inkább egy vidámpark. A Global Village teljesen más ligában játszik, mint az Expo2020. Labdarúgószurkoló nyelven szólva, előbbi megye kettő, utóbbi Bajnokok Ligája.

170 év után először a régióban

Az Expo 2020 Dubaj az első világkiállítás a Közel-Kelet, Afrika és Dél-Ázsia (MEASA) régióban. Ez egyben az arab világban valaha megrendezett legnagyobb esemény. A 4,38 négyzetkilométeres Expo-helyszín Dubaj déli részén található, a metrót szó szerint a bejáratig vitték (...és még tovább). A hömpölygő tömeg beáramlását, mozgásban tartását megszámlálhatatlan szervező és önkéntes segítette. Amikor egy pillanatra megálltunk, hogy eldöntsük, a gigantikus területen merre induljunk tovább, máris előlépett egy önzetlen önkéntes, és udvariasan felajánlotta segítségét. Ez a fajta kedvesen irányítjuk – és nem engedjük megállni, dugót okozni - a tömeget, a dubaji reptértől kezdve a metró peronokon át minden nagyobb helyen jelen volt.

A világkiállításon 192 ország épített saját pavilont. A szervezőktől az fmbusiness.hu megtudta: a világkiállítás történetében először fordult elő, hogy minden résztvevő ország saját pavilonnal rendelkezett.

Az Expo2020 három fő témára épült: a fenntarthatóság, a mobilitás és a lehetőség. Az óriási területet ezek alapján osztották fel, és az országok pavilonjai is e három téma szerint épültek fel.

Gigantikus építmények Dubaj szélén

Háztól házig: azaz a repülőtértől majd’ 30 megálló az expo bejárata. Ki van találva, ...meg van építve. Soknak tűnik, de a közel egy óra elszalad. A metró végig a Dubajt átszelő kétszer hatsávos főút mentén vezet, a felhőkarcolók árnyékában. Városnézéssel is felér.

fmbusiness - expo2020

A metróból kilépve az expót már messziről látni. A területet minden irányból óriási parkolók ölelik körbe. Mindegy mivel érkezel, érezd  jól magad – szerintem ez volt az elsődleges elgondolásuk a tervezőknek, amikor skicceket kezdtek rajzolni.

Belépve az expo gigantikus területére, minden kétségünk elszállt: igen, ezt nem lehet egy nap alatt alaposan bejárni.

fmbusiness - Expo2020 Dubai - Arany Gábor tudósítása

Akkora - magával ragadó - rendezvény a világkiállítás, hogy 3 nap is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy minden országba beköszönjünk. A látványos, monumentális épületekkel felvonuló országok pavilonjaiba kint jártunkkor kígyózó sorokban türelmesen ácsorgó érdeklődők várták a bejutást. Meg merjük kockáztatni, ha valaki minden épületet belülről is meg akart nézni, akkor 4-6 napot kellett az expóra szánnia. A kitartók – ha nem is ők voltak a többségben – meg is tették, mint megtudtuk, a magyar pavilonnak is akadtak visszatérő lelkes vendégei. Hívhatjuk őket rajongóknak is: a magyar pavilon rajongói.

És akkor a magyar pavilonról

Sokan dicsérték, sokan kritizálták. Magyarként Dubajban magyar pavilont látni, amely előtt ráadásul sorban állnak a világ minden tájáról érkező érdeklődők, több mint büszkeség. Az is, hogy az online elérhető városkalauz, a Time Out Dubai a világkiállítás 15 legizgalmasabb épülete közé válogatta a magyar pavilont, az emirátusi The National Magazin pedig így emelte ki: „5 fantasztikus pavilon, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni”. Közben egy update: a cikk elkészülte után, az expó záró napján kaptuk a hírt a Magyar Turisztikai Hivataltól, hogy a dubaji világkiállításon a legjobban bemutatott tematika kategóriában a magyar pavilon ezüstérmet nyert a Világkiállítások Nemzetközi Szövetségétől.

fmbusiness.hu - Expo2020 Dubaj, Magyar Pavilon - Arany Gábor tudósítása

Magyarország egyedülálló természeti kincse: a víz

A magyar pavilon a legfontosabb és legféltettebb természeti kincsünkről, a vízről szólt. A látogatók az interaktív installációk és látványos képsorok segítségével ismerhették meg a termálvíz évmilliókban mérhető hosszú útját. Ezen felül kiemelt figyelmet kapott a fürdőkultúránk bemutatása, valamint Magyarország természeti látnivalói és turisztikai programlehetőségei.

„A föld, amely Európa közepén található, és ahol több termálvízforrás van, mint a kontinens bármely más országában. Ugyan tengerparttal nem rendelkezik, mégis a „vizek földje” elnevezést viseli, és itt található a világ legnagyobb biológiailag aktív termáltava is. Az ország, amely a világ egyik leghíresebb édes borát, a Tokaji Aszút készíti. A hely, ahol a hagyomány, a történelem és a modern gondolkodás kéz a kézben jár. Ez az ország Magyarország. Fedezze fel kincseinket!” – így promotálta magát hazánk a dubaji világkiállításon.

fmbusiness - Expo2020 Dubaj - Arany M. Gábor tudósítása az expóról

A Makovecz stílusú épület nemcsak különleges megjelenésével járult hozzá az Expo 2020 Dubai sikeréhez, egyedülálló gasztronómiai kínálatával is – jegyezte meg a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A magyar pavilont több mint egymillióan látogatták meg. Megkérdeztük, hogy:

  • mely nemzetek adták a legnagyobb érdeklődést?
  • mit emelne ki az elmúlt fél évből?
  • van-e olyan, amit ma már máshogyan csinálnának?
  • mi történik a zárás után a magyar pavilonnal?

A magyar pavilon kommunikációs munkatársa legkésőbb április elsejére ígért választ, amint megkapjuk, közzétesszük, frissítjük a cikket.

A magyar pavilonról korábbi cikkünk itt érhető el.

A pavilon megtekintését követően igyekeztünk minél több országba beköszönni. Minden pavilont bemutatni egyenlő a lehetetlenséggel. Ezért továbbiakban kiemelünk, bemutatunk néhány érdekesnek ítélt épületet, történetet.

Egyesült Arab Emírségek

Érthetően a házigazda igyekezett kitűnni, pavilonjuk az egyik legnagyobb volt az expo területén. És persze látványosságban sem az utolsó. A 20 ezer négyzetméteres (beépített területű) pavilont az Egyesült Arab Emírségek nemzeti madarának, a sólyomnak a kecsessége és ereje ihlette.  A pavilon egy repülés közbeni sólymot ábrázol, szárnyai (28 darab) kinyithatók, melyek mögött napelemek bújnak meg. Fő üzenetként a békét és az ambíciókkal teli jövőt fogalmazták meg – mindez az orosz-ukrán konfliktus árnyékában igencsak aktuális. Hozzá kell tenni, egy kivétellel itt semmit nem lehetett ebből érezni. 

fmbusiness.hu - Expo2020 - Visitors outside the United Arab Emirates Pavilion_Web Image_m66127

A kivétel, Lengyelország pavilonja

A lengyel épület nem a méretével, nem a stílusával hivalkodott, az üzenettel, melyet a pavilonuk homlokzatára vetítettek ki: Stand with Ukraine.

fmbusiness.hu - Expo2020 - Lengyel pavilon - Arany M. Gábor beszámolója Dubajból

Marshall-szigetek

A Marshall-szigetek piciny kis pavilonjába belépve a teljes ledöbbenés következett. A távoli valóság, amit e kis csendes-óceáni ország elhozott nekünk. A pavilonjukban egy olyan világba csöppentünk, amiről mindenkinek tudnia kell! Ezért is gondoljuk azt, ami ott történt, az segélykiáltás - tudja meg a világ, mit tettek velük.

Amíg a kiállító országok többsége azzal volt elfoglalva, hogy lenyűgöző képet alkosson természeti csodáiról, addig a Marshall-szigetek egy videóval azt is megmutatta, hogyan tették tönkre a természetüket, és mi maradt belőle. A szigetekhez tartozó Bikini szigeten az USA ugyanis atomkísérleteket folytatott, 1946 és 1958 között 23 nukleáris töltetet robbantottak fel. Ezzel tönkretéve az ott élők életét, környezetét. A kisfilm leplezetlenül mutatta be a történetüket és bánatukat.

Az expon való megjelenésük egyértelmű üzenet volt, a világnak erről tudnia - és tanulnia - kell! A pavilonban vetített videót nem tudjuk bemutatni, de egy hasonlót hoztunk helyette.

Csehország

Meglepő módon Csehország is szakított a hagyományos turisztikai bemutatótól, a fenntarthatóságra és a fejlesztések bemutatására helyezte a hangsúlyt. A sivatag kopár körülményeire hivatkozva beszélt arról, hogy termékeny föld keletkezik a vízgőz kivonásával a levegőből, és mint hangsúlyozták: ez a technológiai bravúr kizárólag napenergiát és cseh innovációt használ. 

(...Természetesen azért egy cseh kiskocsma sem hiányozhatott a pavilonból.)

His Excellency Sheikh Nahayan Mabarak Al Nahayan (R)_ UAE Minister of Tolerance and Coexistence Commissioner General of Expo 2020 Dubai at the Czech Republic Pavilion during Czech Republic National Day_Web Image_m6

Szaúd-Arábia

Lenyügöző pavilont építettek a szaúdiak, iránymutató, felfelé ívelő épülettel álltak elő. Mintha az országban, országuk körül zajló puskaporos hangulatot igyekeztek volna leplezni, eltakarni. Dubajban ezt látva kimondható: sikerült. Inspiráló szaúdi víziót mutattak be a közös jövőről. ...közben pedig kis híján veszélybe került a Forma-1-es szaúdi futam. Helyi sajtójelentések szerint a szomszédos Jemen északi részén élő huti (houthi) muszlim kisebbség támadása állhatott a szaudi robbantás hátterében.

fmbusiness - Arany M. Gábor tudósítása Dubajból - Expo2020 - Szaud-Arábia

A szaúdi pavilon az expo második legnagyobb pavilonja volt a maga 13 ezer négyzetméter összterületével.

Szaúd-Arábia gigantikus épületét magunk mögött hagyva, és két „mosolygós” kis robottal találkozva (ezekből az intelligens robotokból több is volt) éreztük azt: nem vagyunk gépek, ennyi fért egy napba. A két robot közül az egyik ételrendelést vett fel, a másik, Opti a rendezvény kabalája volt, mellyel kapcsolatban az expo technológiai igazgatója így vélekedett: „az Expo 2020 páratlan platform az innovatív technológia képességeinek bemutatására. Bemutatjuk az intelligens alkalmazásokban rejlő lehetőségeket a robotikai szektorban”. Sikerült, nagyon népszerű volt.

fmbusiness - Arany M. Gábor tudósítása - Expo2020 Dubai - A visitor interacts with Opti the robot at the Mobility District_Web Image_m47879

Mint megtudtuk, a robotok különféle funkciókra képesek, például érintésmentes kézbesítésre, tanácsadásra, útmutatásra, all-inclusive mobilszolgáltatásokra, kültéri szolgáltatásokra és éjjel-nappali vészriasztásra.

Metaverzum, digitális élet vagy valós lenyűgöző élmények?

A metró felé haladva újból barátságos emberi útmutatással találkoztunk, ami megerősített abban, amit ideérkezésünk óta éreztünk: lehet, hogy 2022-ben már digitális életet élünk és lassan a metaverzum világa megpróbál a négy fal közé zárni bennünket, de ameddig ezek a merész ötletek és mérnöki csodák élőben nyűgözhetnek le bennünket (emberi kedvességgel és figyelemmel párosítva), addig a való életben éljük ezeket meg – és ne engedjünk a digitális kísértésnek, kényelemnek.

Arany M. Gábor
11 cikk