FbPixel
Építési technológiák

Építészet extrákkal – 10 szokatlan alapanyag az építőiparban

Építészet extrákkal – 10 szokatlan alapanyag az építőiparban

Bár továbbra is a hagyományos alapanyagok használata a legjellemzőbb az építőiparban, a tervezők egyre gyakrabban nyúlnak kreatív, alternatív megoldások után is. A Rethinking The Future ezekből szemezgetett, és összegyűjtötte a 10 legizgalmasabbat. 

  1. Homlokzat konzervdobozból

A kreatív tervezés ékes példája az Archi-Union Architects által tervezett irodaépület homlokzata, amely konzervdobozokból áll. Az újrahasznosított alapanyagot nagyon ötletesen alkalmazták, ami bár elsőre szokatlannak tűnhet, a szakmában nagy elismerést kapott.

Építészet, homlokzat konzervdobozból - FM Business, fmbusiness.hu összefoglalója

Fotó: archdaily.com.

  1. Micélium - építőipari hulladék csökkentése

A micélium egy olyan természetes anyag, amely a gombák tömörített struktúráit tartalmazza. A szerves komponens gyökérszerű rostjait szerves és nem szerves anyagok körül növeszti. A természetes gombák növekedése erősíti az anyagot, sőt, tűzzel, vízzel és penésszel szemben rendkívül ellenállóvá teszi. Ezt a megoldást mikro szinten már az IKEA is alkalmazta, előnye pedig az építőipari hulladék csökkentése.

A micélium egy olyan természetes anyag, amely a gombák tömörített struktúráit tartalmazza. FM Business összefoglalója, fmbusiness.hu

Fotó: certifiedenergy.com.au

  1. Műanyag homlokzat - újrahasznosított műanyagok

A műanyag hulladék csökkentésére is rendkívül jó megoldás lehet az újrahasznosított műanyagok alkalmazása. Ez az épület számos részén megvalósítható, például a homlokzaton is, amire kiváló példa a Hyunke Joo által tervezett műanyag homlokzat is.

Műanyag homlokzat - újrahasznosított műanyagok. FM Business facility management hírportál beszámolója, fmbusiness.hu

Fotó: archpaper.com

  1. Újrahasznosított beton - fenntartható építés

A fenntartható építés egyik legnépszerűbb alapanyagává is válhat az újrahasznosított beton, amelynek összetétele közel 90%-ban építési hulladék. Ennek az anyagnak az elsődleges célja, hogy exponenciálisan csökkentse az építés környezeti hatását és annak hosszú távú következményeit. A gyártás révén az újrahasznosított beton csökkenti az energiafogyasztást is.

FM Business - építészet. Újrahasznosított beton - fenntartható építés. fmbusiness.hu

Fotó: dezeen.com

  1. Újrahasznosított műanyag tégla - alternatív építőanyag

Az alternatív alapanyagból készült téglákkal már egy jó ideje kísérleteznek az építőiparban. A legutóbbi előrelépést egy olyan könnyű, újrahasznosított anyagból készült műanyag tégla jelentette, amely rendkívül könnyű, és szigetelőanyagként, valamint hangszigetelő anyagként is kiváló teljesítményt nyújt. E technika alkalmazásával mintegy háromszázmillió tonna előállított műanyag exponenciálisan csökken.

FM Business - fenntartható építészet. Újrahasznosított műanyag tégla - alternatív építőanyag. fmbusiness.hu

Fotó: materialdistrict.com

  1. Só - megújuló természeti erőforrás

A só, mint építészeti alapanyag elsőnek furcsán hangozhat, főleg, hogy nyomtatott sóról van szó. Ennek az ásványi anyagnak az egyik pozitív tulajdonsága, hogy előállításának gazdasági hatása minimális, ráadásul megújuló természeti erőforrás.

FM Business - megújuló építészet. Só - megújuló természeti erőforrás. fmbusiness.hu

Fotó: archdaily.com

  1. Tengeri kő - természetes forrás

Fenntartható alapanyagok kidolgozásához egy jó út lehet az olyan természetes források kiaknázása, mint például a tengeri kagylók. A tengeri kőre keresztelt alapanyagot kézzel is ki lehet dolgozni, kagylók csiszolásával.

FM Business - természetes építőanyag. fmbusiness.hu

Fotó: gp-award.om

  1. Selyem - a természet csodája

Nagy ellenállással rendelkező, fenntartható alapanyagok előállításához mindig érdemes a természet csodáiból meríteni. Ilyen például a pókselyem is, amely egy rendkívül ellenálló, rugalmas anyag. Nem véletlen, hogy ennek tulajdonságait kezdte el kutatni és ez alapján kísérleteket készíteni a MIT Media lab.

FM Business, fenntartható építészet. Selyem az építészetben - a természet csodája. fmbusiness.hu

Fotó: archdaily.com

  1. Izzadó tetők - új, hőszabályozó tetőfedési technológia 

Hogyan lehetséges az, hogy egy tető izzadni kezdjen? Az alapötlet az emberi izzadságból eredeztethető, amely hűtőközegként funkcionál. Arra vonatkozóan, hogy hasonló működési elvet a tetőkbe is be tudjanak építeni, az ETH-Zürich által végzett kutatásokat. Ennek alapja a tetőmembránok által elnyelt esővíz volt, aminek köszönhetően egy új, hőszabályozó tetőfedési technológia és egy fenntartható építési megoldás is kialakítható.

FM Business, fenntartható építészet. Izzadó tetők - új, hőszabályozó tetőfedési technológia . fmbusiness.hu

Fotó: inhabitat.com

  1. Háromdimenziós nyomtatás

A technológiai fejlődés lehetővé tette az építőipar számára, hogy új, 3 dimenziós nyomtatásra alkalmas anyagokat találjon. A kutatók a különféle anyagokkal, például a nejlonnal, az akrillal, a fával és a papírral kezdtek el kísérletezni, ami egy új, fenntartható megoldást hozott az ipari hulladékok számára.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.