FbPixel
Ingatlan

Építészet és design: „Szemléletváltásra van szükség a hazai építőiparban”

Építészet és design: „Szemléletváltásra van szükség a hazai építőiparban”

Magyarországon még mindig tartja magát az a kissé idejétmúlt szemlélet, miszerint az építész tervezésben egy kézben kell tartani az esztétikát és a műszaki tervezést. Fejlettebb építéstechnológiával rendelkező országokban ezt a metódust szinte már egyáltalán nem alkalmazzák – hangsúlyozta az fmbusiness.hu-nak Dudinszky Orsolya.

Napról-napra kerülnek a piacra újabb és újabb felhasználásra javasolt építőipari termékek, az innovatív anyagok vizsgálata, alkalmazása pedig folyamatos kutatást, lexikális - és tárgyi tudást, valamint önképzést követel meg az építészektől. A megszerzett tudás készségszintű alkalmazása is elengedhetetlen, nem csoda tehát, hogy a design megalkotásával foglalkozó szakemberek az új technológiákat már nem feltétlenül tudják számontartani.

Egyre több beruházó és építésziroda ismeri fel a – Magyarországon még kuriózumnak tekinthető - új metódus előnyeit, és a tervezés során alkalmazzák a design és a műszaki - konstruktőr építészet szétválasztását.

„Lehet úgy is építeni, hogy már a tervezési szakaszban minimalizáljuk, kiküszöböljük a nagyberuházásoknál gyakran előforduló, hosszú és költséges jogi procedúrákat és garanciális ügyintézést” – hangsúlyozza Dudinszky Orsolya.

15-20 szakág az épülettervezésnél

Mint azt a szakember az fmbusiness.hu-nak kiemelte, egy-egy projektben, épülettervezésnél 15-20 szakág is megjelenik. A szakágak munkáját a generáltervező fogja össze, ahhoz azonban, hogy a tervdokumentáció, valamint a kivitelezés minősége is kiemelkedő legyen, a generáltervezői pozícióba designer építészek helyett konstruktőr építészekre van szükség.

Dudinszky Orsolya szerint az építőipar az egyik legköltségesebb iparág, ahol egy-egy helytelenül megválasztott - és hibát generáló - anyaghasználat vagy megoldás, több százmilliós károkat is okozhat, emellett erkölcsi - és akár emberi életben mérhető károk is bekövetkezhetnek.

Az építész tervezés három legfontosabb mérföldköve

Az építész tervezés három legfontosabb mérföldköve a vázlatterv, az engedélyezési terv, valamint a kiviteli terv. A vázlatterv egy „álmot” mutat meg, amelynek esztétikáját az engedélyezési terv önti formába. Ez a dokumentáció kerül a hatóságokhoz, amelyek ellenőrzik, hogy a tervezett épület megfelel-e a hatályos magyar szabályozásnak. Ezt követően készül el a kiviteli terv, amely már a megvalósítás részleteiről szól.

„Jellemzően a kiviteli tervdokumentációk készülnek Magyarországon gyengébb minőségben, ezekből lassan és pontatlanul lehet költséget tervezni és építeni is. Ugyanakkor, ha a kiviteli tervet épületszerkezeti szaktervezői (konstruktőri) tudással felvértezett csapat készíti, már a tervezésnél - a tervezési idő csökkentésével - megtakarítás érhető el, az építésnél pedig hatványozott költségcsökkenés jelentkezik” – emeli ki Dudinszky Orsolya.

3-4 hónapnyi nyereség egy épület tekintetében

Optimális megoldás, ha a konstruktőr már az engedélyeztetési szakaszban is aktív résztvevőként segíti a tervfejlődést, majd a következő fázisban a kiviteli tervet precíz műszaki formába önti. Ez azért rendkívül hasznos, mert már a tervezés korai szakaszában bekerülnek azok a rendszerek, műszaki tudnivalók és meghatározó elemek, amelyekkel később a kiviteli terv már rendkívül gyorsan elkészül. Egy nagyobb épületnél ez időben akár 3-4 hónapnyi nyereséget is jelenthet.

Magyarországon a beruházók jellemzően nem végeznek számításokat arra vonatkozóan, hogy jobban járnának-e a korszerűbb metódus alkalmazásával.

Dudinszky Orsolya emlékeztet arra, hogy Magyarországon - szinte automatikusan - a garanciális ügyintézéssel, és annak költségkeretével terveznek, ami akár az összbüdzsé 10-15 százalékát is elérheti. Előfordul, hogy perekig is eljutnak ezek az ügyek, a jogi bonyodalmak pedig további pénzügyi veszteséggel járnak.

Szemléletváltás fiatalokon keresztül

Az ügyvezető elengedhetetlennek tartja a szemléletváltást a szakmában, úgy véli, hogy az építészek képzésénél nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a konstruktőri gondolkodás kialakítására.

kossuth ter irodahaz letesitmenyuzemeltetes fmbusiness hirek

Mint azt az fmbusiness.hu megtudta, az iroda olyan beruházásokon működött közre, mint a Magyar Zene Háza, a Minaro Hotel Tokaj, a Liberty Irodaház, a Kossuth Lajos tér rekonstrukciója, valamint számos társasház, szálloda és közintézmény.  

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.