FbPixel
Öko

Betonelem-gyártás: „Világelsők vagyunk a hibrid technológiánkkal”

Betonelem-gyártás: „Világelsők vagyunk a hibrid technológiánkkal”

A betonról a legtöbb embernek egy nagy szürke tömeg, az ipari szerkezeti betonok jutnak eszébe, pedig rengeteg minden készülhet belőle: betonszövetből akár egyedi táskák és ruhák is – tudta meg az fmbusiness.hu. De persze maradjunk az építőipari szakmánál, a hír erről szól az alábbiakban.

Már a rómaiak is előszeretettel alkalmazták ezt a speciális anyagot különböző építészeti és dizájn célokra, annak ellenére, hogy rossz hőszigeteléssel bír, ámbár időtálló és nagy a mechanikai szilárdsága. Mára pedig szuper otthoni stíluselemmé nőtte ki magát.

A beton az építőiparban is rengeteg módon felhasználható, már a természetes felületeket is valósághűen utánozza. Mészkő helyett egy műkő például az időtállósága miatt lehet remek választás.. De kád, a kézmosó vagy akár a csiszolt padló is készülhet betonból!

UHPC (ultra high performance concrete) beton

Létezik egy hazai fejlesztésű, az egész világon egyedülálló eljárás, amellyel bármilyen színben létre lehet hozni betonból készült, időjárásálló felületeket.

„Világelsők vagyunk a hibrid technológiánkkal. Az ezzel az eljárással készült termékek felülete polimer-szilikát keverék, de maga a szerkezet zsugorkompenzált UHPC (ultra high performance concrete) betonból áll. A két részt nem utólag kombináljuk, hanem egyszerre, egy sablonban megkötve készülnek el” – tudta meg az fmbusiness.hu Krausz Pétertől, a KRAUSZ high-tech stone tulajdonosától.

Ezzel a technikával bármilyen színben, kis túlzással szinte bármit meg lehet valósítani. A Corvin-negyednél található Psota Irén emlékszobornál található vízarchitektúra fekete színben is ezt bizonyítja.

fmbusiness.hu létesítménygazdálkodási cikke

A technológia egészen új perspektívákat nyit a kültéri bútorok és szobrok esetében, ahol eddig az időtálló jelleg a dizájn rovására ment. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően a tervezők szabadon gondolkozhatnak a színek megválasztásában.

Ökobeton? Lehetséges!

A betonnak óriási a környezeti terhelése, a globális emisszió 8 százalékát a betonipar teszi ki. A jó hír az, hogy – mint azt az fmbusiness.hu megtudta – már Magyarországon is elérhető az a környezetbarát megoldás, amely jelentősen csökkenti a beton előállítása során keletkező szén-dioxid mennyiségét. Az építőipari cégeknek 2050-re kell elérniük a zéró emissziót a Globális Cement-, és Betonszövetség célkitűzése alapján.

„A terveink között szerepel, hogy a betonokban használt kavicsok helyett újrahasznosított alapanyagokból készítjük el az ökobetont, ezzel tovább növeljük a környezettudatosság fontosságát. Nyugaton már nagyon népszerűek ezek a zöld termékek” – mondta el Krausz Péter.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.