FbPixel
Épületüzemeltetés

Enyhe visszaesés várható az FM-piacon

Enyhe visszaesés várható az FM-piacon

Izgalmas és történésekkel teli évnek néz elébe a facility management szektor, melynek alakulására nagy mértékben lesz befolyása az első hónapok ártárgyalásainak kimenetele, vagyis, hogy milyen mértékben sikerül a megnövekedett költségek áthárítása – tudta meg az fmbusiness.hu létesítménygazdálkodási hírekkel foglalkozó portál Ruzsinszki Tibor, a LEO Benchmarking munkacsoport tagja és Décsi Gábor MRICS munkacsoport vezető által publikált felmérésből.

Nincs mit szépíteni, valószínűleg nem árulunk el nagy titkot a legelején: összességében enyhe visszaesést prognosztizálnak a vállalatvezetők. Na de nézzük a létesítménygazdálkodási szövetség által készített felmérés részleteit.

Az LVHI érték 2023. Q1-ben (49,01 pont) enyhe visszaesést vetít előre, amely mögött számos indikátort neveznek meg a válaszadók. A részletes számokat elemezve azt látjuk, hogy van olyan szereplő, aki azzal számol, hogy elveszíti a bevételének a felét. Más szereplő pedig a 20% körüli árnövekedés hatására jelentős bevételnövekedéssel számol. A medián érték (50 pont) pedig nagyon közel esik az átlag értékhez, amely azt jelzi, hogy a szélsőértékek ellenére is stabil üzletmenetet várnak a cégvezetők – mondta el lapunknak a LEO (Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége) főtitkára, Istiván Rita.

A válaszadók írásos visszajelzése alapján vizsgálva az FM piacot befolyásoló folyamatokat, az alábbi változásokra érdemes figyelni

Az orosz-ukrán konfliktus energiapiacra gyakorolt hatása nemcsak a drasztikus áremelkedésben nyilvánul meg, hanem komoly ellátási zavarok is jelentkezhetnek, kiemelten a gázellátás terén.

Az orosz-ukrán konfliktus nemcsak drasztikusan emeli az építőanyag és alkatrész árakat, hanem komoly ellátási kockázatot is hordoz magában.

Az alapanyagárak hihetetlen mértékű növekedése az épületüzemeltetésben felhasznált eszközök, alkatrészek, anyagok árát is drasztikusan megemeli.

Az üzemanyagárak emelkedése a magas üzemanyagigényű szolgáltatások árát jelentősen emeli.

A munkaerőhiány és a magas infláció együttes hatásaként erős bérnyomás jellemzi az FM iparágat.

Az ESG szabályok, tanúsítási elvárások kötelezővé tétele komoly adminisztrációs terhet jelenthet, ugyanakkor (elsősorban a környezetvédelmi elvárások teljesítése kapcsán) plusz megrendelésekhez segítheti a piaci szereplőket.

letesitmenygazdalkodasi hangulatindex fmbusiness

Legfontosabb most az ártárgyalás

Jól érzékelhető, hogy több cég jövőjét és jövedelmezőségét is nagymértékben befolyásolni fogja, hogy az év eleji ártárgyalások során milyen mértékben tudják tovább hárítani a megnövekedett költségeiket ügyfeleik felé.

A következő negyedévben várhatóan 2,80 %-kal csökken a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások árbevétele.

A következő negyedévben várhatóan 4,27 %-kal csökken a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások EBITDA összege.

A következő negyedévben várhatóan 4,93 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások munkavállalói állománya.

A következő negyedévben várhatóan 5,07 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások kinnlévőség állománya.

FM-szakemberek jóslata 2023-ra

Nagyon izgalmas év elé nézünk, várakozásunk szerint hektikus és dinamikus változásokra kell majd felkészülni és napi szinten reagálni. Kíváncsi leszek, hogy az ingatlanszektor hogyan fog reagálni egy esetleges általános gazdasági recesszióra. Ez nagyban fogja befolyásolni 2023-ban az FM szektor piaci lehetőségeit és korlátait.

A magas energiaárak miatt számítunk hosszabb kintlévőségekre.

"Munkerő átrendeződés kezdődhet meg a stabil vállalatok munkaerő elszívást fognak elő idézni. A válságban építkezés is nyomon követhető lesz (új munkatársak miatt) stabil céget lehet építeni a válságban".

"A gazdasági növekedés lassulása, a geopolitikai helyzet, az emelkedő munkabér költségek miatt a megrendelői oldalon jóval erősebb ár nyomás fogja érni az üzemeltetői szektort. Bizonytalan, hogy a megnövekedett működési költségekből, mennyit lehetséges a díjakban érvényesíteni. A munkaerő helyzet érdemi változása nem várható, továbbra is a megfelelő mennyiségű és minőségű szakemberekből hiánnyal fog a terület szembenézni".

"Várhatóan növekedni fog a kintlévőség állomány. Hosszabb fizetési hajlandóságra lehet számítani. Elindul az építőiparban is egy elbocsájtási hullám, amely néhány vállalkozásra nézve pozitív hatást válthat ki a munkaerő minőségi cseréjére vonatkozóan. A kivitelezések egy szegmensben már biztosan 2 évre alulmaradnak a korábbi évekhez viszonyítva. Viszont az ipari beruházások fellendülőben vannak, figyelve az elmúlt hetek történéseit. Vállalatunk értékesítői létszám és szerviz létszám növelését tűzte célul 2023 első negyedévére".

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.