FbPixel
Építési technológiák

Energiahatékony építés, felújítás? Tervezzünk függönyfalakkal!

Energiahatékony építés, felújítás? Tervezzünk függönyfalakkal!

A magasépületek elterjedésével a függönyfalak alkalmazása is gyakoribbá vált, amiben több szempontból is sok lehetőség rejlik. Az ezekbe a szerkezetekbe beépített technológia folyamatosan fejlődik, ennek köszönhetően pedig az épületek energiahatékonysága is javulhat.

Az Egyesült Királyságban a 18 méteres vagy annál magasabb épületek száma 2020-ban már meghaladta a 12.500-at is, de a magasépületek növekvő mennyisége több más országban is egyre jellemzőbb. Ha pedig magasépítés, akkor megkerülhetetlen téma a függönyfalak alkalmazása is, hiszen ez mára már alapvető tervezési elemmé vált ilyen épületek esetében. Ezek a modern burkolati rendszerek ellenállnak a külső környezeti hatásoknak, miközben a saját súlyukat is megtartják. Éppen emiatt a kitettség és az elengedhetetlen stabilitás miatt ezeknél a szerkezeteknél különös figyelmet kell fordítani a tervezésre, a telepítésre és a karbantartásra egyaránt, valamint szükséges lehet a modern technológia alkalmazása is – foglalja össze a facilityexecutive.com.

A függönyfalak technológiai fejlődésével az épületek energiahatékonysága is növelhető

Az építőiparban egyre több innovatív technológia jelenik meg, amelyek számos területet érintenek, így a függönyfalakat is. Ezeknél a burkolatoknál az intelligens üvegek megalkotása jelentette az áttörést, amelyeket úgy terveztek, hogy automatikusan alkalmazkodjanak az épület külső felületét érő, változó fény- és éghajlati viszonyokhoz.

Mi az a BIPV?

A BIPV mozaikszó a Building Integrated Photovoltaics kifejezést takarja, amely az épületekbe integrált fotovoltaikus rendszereket jelenti. Ezek a rendszerek a napelemes PV-cellákkal a különböző épületburkolatokba, így az üveg függönyfalakba is beépíthetők, ezáltal pedig modern megjelenést és környezettudatos működést is biztosítanak. A BIPV-rendszerek hőszigetelő, égésgátló, alacsony zaj- és fényszennyező tulajdonságokkal rendelkeznek.

Mivel a BIPV-rendszerek áramtermelő és épületburkolati anyagként is funkcionálnak, a villamosenergia- és anyagköltségek tekintetében jelentős költségmegtakarítás érhető el az alkalmazásukkal. Ez a jelenlegi növekvő rezsiköltségek mellett is fontos tényező, ám környezetvédelmi szempontból is jelentős, ugyanis ezek a rendszerek a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását és az ebből eredő kibocsátásokat is csökkentik.

A függönyfalaknak a felújításoknál is nagy szerep juthat

Fontos, hogy a BIPV-rendszerek alkalmazása nem csupán az újépítésű létesítmények kiváltsága, hiszen ezek könnyen beépíthetők utólag is egy felújítás során. Mivel az építőiparban egyre inkább tapasztalható az a tendencia, hogy fenntarthatósági és költséghatékonysági szempontból is inkább a régi épületek átalakítására helyeződik a hangsúly a lebontás, majd újjáépítés helyett, ezért ez a lehetőség különösen érdekes lesz a jövőben is. A felújítások, átalakítások elengedhetetlen részét képezi az épületek szerkezetileg fontos elemeinek javítása, így ez a függönyfalrendszereket is érinti. A Global Market Insights Inc. becslései szerint a függönyfalak piaca 2028-ig közel 9,6%-os növekedést érhet majd el.

Ezt a növekedést már számos külföldi termékfejlesztés és projekt is jól mutatja. Ilyen például az EENSULATE, amely nyolc európai nemzet 13 partnerrel végzett kutatási projektje, és fő célkitűzése egy új függönyfalrendszer bevezetése volt, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen a gazdaságos, nagy teljesítményű, előre gyártott, csökkentett vastagságú és súlyú homlokzat-felújítási megoldások iránti piaci keresletnek.

2021-ben a Kingspan Light + Air is bemutatta a Kingspan UniQuadot, egy új, áttetsző, unitizált függönyfalrendszert, amelyet úgy terveztek, hogy zökkenőmentesen integrálható legyen más homlokzati megoldásokkal. Az UniQuad könnyebb más üvegrendszereknél, csökkenti az építési költségeket és javítja az épület energiahatékonyságát is.

De érdemes megemlíteni az AGC idei fejlesztését is, a napelemekkel beépített, laminált biztonsági üveggel ellátott BIPV-panelt, a SunJoule-t. E panel kifejlesztésének célja az volt, hogy a napenergia begyűjtése során blokkolja a napfényt, és ezáltal csökkentse a hőátadást.

AMH
48 cikk