FbPixel
Jövő

Elszálltak az energiaárak, de ez csak rosszabb lesz – vélik a kisvállalkozások

Elszálltak az energiaárak, de ez csak rosszabb lesz – vélik

A kisvállalkozások több mint felének jelentősen nőttek az energiabeszerzési költségei az elmúlt egy évben, a következő esztendőre vonatkozóan pedig 60 százalékuk további áremelkedést prognosztizál – tudta meg az fmbusiness.hu a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) megbízásából készült kutatásból.

A BKIK rámutat: az energiaárak növekedése a vállalkozások jelentős részének súlyos problémát jelent, amire részben megoldást jelenthet az energiahatékonyság növelése. Ebben egyes önkormányzatok pályázati programmal igyekeznek támogatni a helyi cégeket – tudatja a kamara.

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai kisvállalkozások a megnövekedett energiaköltségek miatt: a BKIK kutatásában részt vevő cégek 16 százaléka számára a működés gazdaságilag fenntarthatatlanná vált, és további 63 százalék számára okoz kisebb-nagyobb nehézséget a kialakult helyzettel való megbirkózás.

Előnytelen energiaszerződések

A földgázra és villamosenergiára vonatkozó beszerzési költségek a válaszadók 52 százalékánál jelentősen növekedtek az elmúlt 1 évben, az üzemanyagárak növekedése pedig 45 százalékukat érintette komolyabban ebben az időszakban.

A következő évre vonatkozóan a megkérdezettek többsége további áremelkedést vár: a földgáz és a villamosenergia ára a válaszadók 50 százaléka szerint, az üzemanyag ára 60 százalék szerint tovább nő majd.

A jelenlegi energiabeszerzési szerződésüket a megkérdezettek fele 2022 második félévében vagy ez után kötötte, jellemzően egy évre. A szerződések a válaszadók 53 százaléka esetén fix áras konstrukcióról szólnak. Bár a szerződéskötéskori legfontosabb szempont az alacsony ár volt (38 százalék), a releváns választ adók háromnegyede úgy érzi, hogy előnytelen a megállapodása, mivel a szerződésben rögzített energiaár magasabb, mint a jelenlegi tőzsdepiaci ár.

Energiafogyasztás csökkentése és energiahatékonysági beruházás

A felmérés eredményei szerint a vizsgált időszakban voltak vállalkozások (a megkérdezettek 2-4 százaléka), akik költségmegtakarítást értek el, jellemzően a fogyasztás tudatos csökkentésével és energiahatékonysági beruházásokkal – például napelemek beüzemelésével, hőszigeteléssel, gépészeti cserével, elektromos gépjárművekre való áttéréssel – tudták ezt megtenni.

Mint azt az fmbusiness.hu megtudta, a BKIK kezdeményezésére egyes budapesti önkormányzatok (így például a VIII. és a X. kerület) az ingatlanállomány, az eszköz- és géppark energetikai korszerűsítését pályázati programmal támogatják, a gazdasági szereplők által befizetett helyi adókból létrehozott keretből.

„A felmérés eredményei és a saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy azok a vállalkozások kerülnek előnyösebb helyzetbe, akik hosszú távú beruházásokkal reagálnak a krízisre. Ezek a megoldások gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt biztonságosabbá teszik a vállalkozások működését” – mondta el Nagy Elek, a BKIK elnöke. 

 

Forrás: BKIK

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.