FbPixel
Építési technológiák

Elkészült a Dubaji Világkiállítás magyar pavilonja

Elkészült a Dubaji Világkiállítás magyar pavilonja

Befejeződtek a kivitelezési munkálatok a Dubaji Világkiállításra (Expo 2020 Dubai) épített Magyar Pavilonban, így az épület már a hatósági ellenőrzésekre vár az átadás előtt.

A 2021. október 1-jén induló Expo2020 Dubai világkiállítás lesz az első alkalom, hogy az expót a Közel-Keleten rendezik. A világkiállításon 190 ország vesz részt, hívószavai pedig a Lehetőség, a Fenntarthatóság és a Mobilitás. A magyar részvétel páratlan lehetőség hazánk számára, hogy tovább erősítse kulturális, turisztikai és gazdasági kapcsolatát a régióval. A Magyar Pavilon központi témája, az emberiség alapvető éltető eleme, a víz. Az épület fő attrakciója egy kiállítás lesz, melynek célja Magyarország egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének bemutatása, valamint az ezekhez kapcsolódó turisztikai desztinációk népszerűsítése.

Az egyetlen faszerkezetű épület Perzsa öböl-menti régióban

Az expón a magyar részvételt szervező társaság közleménye szerint a többszintes Magyar Pavilon az Expo 2020 „Mobilitás” kerületében található, és az egyetlen faszerkezetű épület az egész Perzsa öböl-menti régióban.

A pavilon hasznos alapterülete 1927 négyzetméter, építéséhez 560 ezer kilogramm fát használtak fel, a leghosszabb szerkezeti elem 18,47 méter, a legnehezebb pedig több mint 2700 kilogramm. Az épület vázát 17 magyar ács állította össze több hónapon át – olvasható az MTI közleményében.

Makoveczi szellemiség

A Dubaji Világkiállításon felépülő Magyar Pavilon gondolati ívét a makoveczi szellemiség alkotja, egy olyan kettős rétegű faszerkezetű épület, amely egy belső kupolából és az azt körülvevő külső burokból áll. Az épületet Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, az Ybl Miklós-díjas magyar építész Csernyus Lőrinc tervezte.

A magyar megjelenés középpontjában hazánk egyedülálló gyógy- és termálvíz kincsének bemutatása áll. A pavilonban helyet kap egy állandó kiállítás, melynek fő témája a balneológia. A látogatók tudás és élmény alapú interaktív tárlat keretein belül ismerhetik meg hazánk vizeit, azok jótékony egészségügyi hatásait.

A turisztikai desztinációk bemutatása mellett, természeti kincsünk múltját, jelenét és jövőjét is feltárjuk a látogatók előtt modern digitális technika segítségével. A kiállítás csúcspontja a kupola terem, ahol mindenki egyedülálló, természetfeletti audiovizuális élményben részesülhet.

A látogatóknak a pavilonban lehetőségük lesz megismerni a magyar gasztronómiai palettát, megízlelni méltán híres vizeinket, de hazánk különleges kézműves termékeivel is találkozhatnak.

További munkálatok az Expo2020 Dubai nyitásáig

A kivitelezési munkálatokat követően a pavilonban helyet kapó állandó kiállítás megvalósításán dolgoznak a szakemberek a világkiállítás megnyitásáig.

A pandémia miatt egy évvel elhalasztott Dubaji Világkiállítást 2021. október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg az Egyesült Arab Emirátusokban fokozott egészségügyi intézkedések mellett. A fél évig tartó eseményre 25 millió látogatót várnak az Expo2020 Dubai szervezői - áll a közleményben.

Forrás: MTI, https://www.facebook.com/Hungary-at-Expo-2020

AMH
48 cikk