FbPixel
Épületüzemeltetés

Itt a hűtő-fűtő és szellőző rendszerek fejlesztésének ideje

Itt a hűtő-fűtő és szellőző rendszerek fejlesztésének ideje

A hűtő-, fűtő- és szellőző egységek időszakos felújítása pont annyira elkerülhetetlen, mint amennyire költséges beruházás. A Facilitiesnet szakértői 5 pontban foglalták össze, miért egy világjárvány idején ideális az időzítés.

Még, ha a bérlők részéről már meg is fogalmazódott az igény(?) a HVAC (heating, ventilation, and air conditioning) rendszerek korszerűsítésére, érthető módon egy világjárvány kellős közepén sok létesítmény tulajdonosa és üzemeltetője óvakodik a jelentős kiadásoktól. Ennek ellenére mégis érdemes fontolóra venni a felújítást, hiszen több érv is szól amellett, hogy belevágjunk.

  1. Kisebb kihasználtság mellett hamarabb és gördülékenyebben kivitelezhető a felújítás

A járványhelyzetben a cégek jelentős része home office-ra rendezkedett be, ami azt is jelenti, hogy az irodák kihasználtsága számottevően csökkent. Egy olyan nagy volumenű fejlesztés, mint a hűtő-fűtő-, szellőző rendszer teljes átalakítása, bérlők nélkül vagy kisebb létszám mellett jóval kevesebb idő alatt kivitelezhető, és a fennakadásokra is csekélyebb az esély. Amellett, hogy így kisebb mértékű hűtésre vagy fűtésre van szükség a munkálatok közben, a berendezések telepítése és az átmeneti áramkimaradások szempontjából logisztikailag is könnyebben megvalósítható a teljes folyamat.

  1. Költségek, finanszírozás

Ha kedvezőbbek a finanszírozás feltételei, a létesítmény felújítása is könnyebben napirendre kerülhet. Ez jó lehetőséget biztosít arra, hogy a tulajdonosok belevághassanak olyan felújításokba is, amelyek korábban túl költségesnek bizonyultak.

  1. A bérlők igényei folyamatosan nőnek

Várhatóan a bérlők hamarosan visszatérnek az épületekbe, és ezzel együtt a szellőzés, valamint a levegő szűrése és tisztítása is kiemelt fontosságú lesz. A meglévő bérleti szerződésekkel rendelkező cégek megkövetelhetik annak igazolását, hogy az alkalmazottak irodába való visszatérése biztonságos, az új szerződéseket fontolgató vállalkozások elvárásai pedig még magasabbak lehetnek.

  1. Lehetőség nyílik a fenntartható megoldások kialakítására

Iparági szakértők is azt jósolják, hogy a jövő nem csak a home office-é, hiszen a bérlők szívesen visszatérnének az irodákba. Abban viszont számítani lehet a változásra, hogy a kényelemre, az épület kialakítására és a dolgozók jóllétére vonatkozóan már nagyobbak lesznek az igények. A hűtő-fűtő-, szellőző rendszer felújítása biztosíthatja a szükséges versenyelőnyt, hiszen általa olyan zöld építési szabványoknak is megfelelhet az üzemeltető, amelyek korábban még kevésbé bizonyultak döntési szempontnak egy-egy irodabérlés kapcsán. Az olyan minősítések, mint pl . a WELL, segíthetnek abban, hogy az épület kiemelkedjen a versenytársak közül azzal, hogy egészséges és környezetbarát.

  1. Az energiahatékonyság nagyobb, az üzemeltetési költségek pedig kisebbek lehetnek

A hasonló felújítások mindig lehetőséget nyújtanak az energia- és ezáltal az üzemeltetési költségek csökkentésére. A következő négy évben az olaj, a földgáz és az áram árának változása kiszámíthatatlanabb lehet, ezért is érdemes most belevágni az energiatakarékos átalakításokba.

Összefoglalva, a járványhelyzet enyhülésével a cégek egy olyan épületbe szeretnének majd visszaköltözni, amelyben minden szempontból garantált a munkavállalóik biztonsága. Most, hogy a létesítmények kihasználtsága és a bérlők megszerzése, illetve megtartása kényes kérdéssé vált, különösen fontos, hogy az ilyen jellegű elvárásoknak teljes mértékben meg tudjanak felelni az üzemeltetők.

Forrás: facilitiesnet.com

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.