FbPixel
Külföld

Egyesült Államok: Jelentős szerep jut az FM-szektornak a munkahelyteremtésben

Egyesült Államok: Jelentős szerep jut az FM-szektornak a munkahelyteremtésben

A létesítménygazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatások a magyar GDP 7%-át teszik ki, és nagyjából a munkaképes lakosság 10 %-ának adnak munkát. Ez az arány más országokban is hasonlóan jelentős, nem véletlen, hogy az Egyesült Államok munkahelyteremtési programjának középpontjában is a létesítménygazdálkodás áll.

Az American Jobs Plan az Egyesült Államok legfrissebb munkahelyteremtési terve. Az elképzelés szerint a program több millió új munkahelyet teremt majd, segít újjáépíteni az ország infrastruktúráját, amely még versenyképesebbé válik Kínával szemben is – olvasható a FacilitiesNet oldalán. A csaknem 2 billió dolláros tervet Joe Biden ismertette, aki úgy tekinti, ez egy beruházás, amelyet egy generáció során egyszer kell beiktatni a fejlődés érdekében. A meghirdetett programban kiemelt szerep jut a létesítménygazdálkodásnak is.

A koncepcióban többek között szerepel az utak, a hidak és az elektromos hálózat korszerűsítése, az elektromos járművekre való átállás megszervezése, valamint a még alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás elérése. Egyes épületek átalakítására milliárdos összegeket különítettek el a tervben.

A szövetségi létesítmények korszerűsítésére 10 milliárd, az idősotthonok és az idősellátáshoz kapcsolódó egészségügyi létesítmények felújítására pedig 18 milliárd dollárt szánnak. Utóbbiak rekonstrukciója kimondottan időszerűvé vált, hiszen ezek az épületek átlagosan 58 évesek.

Az egyik legjelentősebb összeget, 100 milliárd dollárt, az iskolák kapják, és ebből a tervek szerint új és korszerűsített épületeket alakítanak majd ki, valamint a szellőzőrendszereket fejlesztik.

A terv eredményeképpen új, stabil munkahelyek megteremtését, valamint megfizethető, energiahatékony és rugalmas létesítmények kialakítását várják.

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk