FbPixel
Jövő

Egy régóta várt siker a MOL számára a Kaszpi-tenger térségében

Egy régóta várt siker a MOL számára a Kaszpi-tenger térségében

A MOL az Ural Oil and Gas LLP. nevű nemzetközi közös vállalat részeként megkezdte a gáztermelést Kazahsztánban, a Rozskovszkij-mezőn található U-21 elnevezésű kútból – tudta meg az FM Business. A sikeres termelés-indítás a magyar, kazah és kínai partnerek szoros együttműködésének eredménye.

A Rozskovszkij-mező gáz- és kondenzátumprojektjét az Ural Oil and Gas LLC üzemelteti, amely a kazahsztáni KazMunayGas (50%), a magyarországi MOL-csoport (27,5%) és a kínai FIOC (22,5%) közös vállalatának tulajdonában van – olvasható a MOL honlapján.

A Rozskovszkij gáz- és kondenzátummezőt 2008-ban fedezték fel, és alapos lehatárolási és tervezési fázist követően elindult a gáztermelés. A mező a nyugat-kazahsztáni régióban található, Uralszk városától 60 kilométerre északkeletre, Magyarországtól csaknem 3000 kilométerre.

A jelenleg megcélzott tározóból kinyerhető gáz és kondenzátum mennyisége 158,8 millió hordó egyenértéknek felel meg, amelyből a gáz 101,5 millió hordónyi, a kondenzátum pedig 57,3 millió hordónak felel meg, a kazahsztáni állami ásványvagyonmérleg alapján – tudta meg az FM Business.

Kilenc kútból öt termelésre képes

A kutatási és lehatárolási fázisban fúrt kilenc kútból ötöt sikeresen termelésre képes állapotba hoztak 2021-ben. A tervezési, beszerzési és kivitelezési szerződést 2022 áprilisában írták alá, amely a felszíni infrastruktúra minden elemére kiterjed.

„Ez egy régóta várt siker a MOL számára a Kaszpi-tenger térségében, örülök, hogy a kazahsztáni érdekeltségünk csatlakozott a sokszínű nemzetközi termelési portfóliónkhoz, és további potenciált jelent a MOL Kutatás-Termelés számára. Számos rezervoár szakértő, mérnök és projektmenedzser kollégánk dolgozott együtt a kazah és kínai partnereinkkel fáradhatatlanul az elmúlt másfél évtizedben azon, hogy ez megvalósulhasson. Különösen büszke vagyok arra, hogy a MOL csapata aktív partner volt, és szakértőink a projekt minden technikai aspektusában közreműködtek” - mondta Marton Zsombor, a MOL-csoport Kutatás-Termelés ügyvezető igazgatója.

Gáztermelés: egykutas próbatermeléssel 1 300 hordó/nap

Mint azt az FM Business megtudta, az első kút 300 000 köbméter/nap gáztermeléssel indul, amelyet a Chinarevskoye gázüzembe szállítanak feldolgozásra. A MOL várakozásai szerint a kezdeti egykutas próbatermelési szakaszban a Rozskovszkij-mező körülbelül 1 300 hordó egyenérték/nap mennyiséggel járul hozzá a csoport termeléséhez.

A tervek szerint négy további kút 2024 harmadik negyedévében áll termelésbe, amellyel a mező termelése napi 1,5 millió köbméter gázra növekedhet. Ezzel párhuzamosan, a kazahsztáni Központi Kutatási és Fejlesztési Bizottság által 2022-ben jóváhagyott mezőfejlesztési tervvel összhangban, a projekt halad előre a tervezett 2. fázis időben történő megvalósításával. Ez magában foglalja a további kútmunkálatokat, új kutak fúrását és az infrastruktúra bővítését, hogy 2027 végéig napi 2,5 millió köbméter gázmennyiséget tudjon kezelni – olvasható t a MOL tájékoztatójában.

Forrás, illusztráció: mol.hu, uog.kz

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.