FbPixel
Épületüzemeltetés

Égető kérdés: mi a helyzet a tűzbiztonsággal?

Égető kérdés: mi a helyzet a tűzbiztonsággal?

Ha új munkahelyen kezdünk, az első feladatok között szerepel, a tűzvédelmi oktatás. Ez a mozzanat talán jól mutatja, mennyire fontos részlet az épületek életében a megfelelő tűzvédelem. De milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy új épület tervezése, vagy egy régi létesítmény felújítása előtt?

Az épület biztonsági rendszerére tekintsünk olyan összehangolt egységként, amelyben egyetlen terület meghibásodása is a teljes szisztéma szétesését okozhatja - javasolja a FacilitiesNet szakértője. Éppen ezért kiemelten fontos szerep jut a tűzvédelem rendszeres ellenőrzésnek és karbantartásnak, beavatkozás esetén pedig figyelembe kell vennünk a rendszer minden további elemét is.

Dokumentáció a lelke mindennek

Építés vagy felújítás esetén a létesítmény üzemeltetőjének szigorúan be kell tartania a hivatalos szabványokat, az ellenőrzési, tesztelési és karbantartási feladatokat pedig minden esetben visszakövethetően kell rögzítenie és figyelnie.

Ahhoz, hogy a folyamatot az üzemeltető is a biztonsági szabványoknak megfelelően tudja lebonyolítani, a felelős hatósággal kell engedélyeztetni azt. Egyéb esetben a változtatásokról érdemes olyan szakértővel konzultálni, aki figyelembe veszi a rendszer egységét. Új létesítmény kialakításakor fontos meggyőződni arról, hogy a projektterv valóban tartalmazza-e a biztonsági rendszer integrálását és ellenőrzését.

A feladatokhoz tartozó részletes dokumentáció tűnhet extra tehernek is, de mindig van az a pont egy létesítmény életében, amikor nagyon is hasznos, ha kéznél van egy átfogó, folymatosan aktualizált "tudástár". 

Ne a profizmuson spóroljunk!

Mindenki, aki valamilyen formában kapcsolatba kerül a tűzvédelmi rendszer kezelésével, felelősséggel tartozik azért, hogy az egyes elemek az előírásoknak megfelelően működjenek, és valóban védelmet nyújtsanak az épületben tartózkodók számára. Abban az esetben, ha ez a felelősség a legalacsonyabb ajánlatot tevő, de képzetlen alvállalkozó kezébe kerül, a védelem hatékonysága foroghat kockán.

Mivel egy elnagyolt kivitelezés vagy ellenőrzés életveszélyes kockázatot is jelenthet, érdemes a tűzvédelmi és biztonsági rendszerért felelős partnert alaposan megválasztani szerződéskötés előtt. A potenciális jelöltet ajánlott kikérdezni a technikusok képesítéséről, a képzéseik típusáról és gyakoriságáról, valamint arról, hogy bármilyen változás esetén milyen eljárásmódjaik vannak. Ebből már könnyen kiderülhet, hogy az adott cég mennyire profi és együttműködő, valamint elegendő figyelmet fordít-e a továbbképzésekre és a folyamatos fejlődésre.

Az apró betűs rész is számít

Ha sikerült megtalálni azt a partnert, akivel már a szerződéskötés van napirenden, érdemes megállni egy pillanatra. Ezen a területen több olyan pont is lehet a megállapodás szövegében, amely aggodalomra adhat okot. Ilyen például az, ha azok a berendezések, amelyekért az alvállalkozó felelősséget vállal, számszerűsítve vannak. Ebben az esetben aláírás előtt fontos ellenőrizni a létesítményben található eszközök valós számát, különben könnyen felárt számíthatnak fel a teljes rendszer kezeléséért. Ajánlott a szerződésben szereplő megfogalmazásokat alaposan megvizsgálni, a felelősségi köröket kitisztázni!

Hagyjunk mozgásteret a jövőre

Napjainkban talán az egyik legfontosabb elvárás, hogy mindig készen kell állni a változásokra. Az épületek esetében a folyamatosan változó követelmények és igények, valamint a korszerűsítés fontossága miatt szükség van átalakításokra bizonyos időközönként. Ilyenkor elengedhetetlen a tűzvédelmet szolgáló elemek ellenőrzése, például a füstjelzők és -gátlók megfelelő beépítése és karbantartása.

Hogy minden változtatásnál vagy javításnál átlátható legyen,milyen lépésekre van szükség ezeket megelőzően és követően, érdemes egyértelmű dokumentációt készíteni, amely rögzíti azokat a részleteket, amelyeket a létesítmény kezelőjének és az alvállalkozónak kölcsönösen figyelembe kell venniük.

AMH
48 cikk