FbPixel
Jövő

Digitalizáció az FM-szakmában: költségcsökkentő hatékonyságnövelés

Digitalizáció az FM-szakmában: költségcsökkentő hatékonyságnövelés

Drasztikusan emelkednek a költségek létesítményüzemeltetésben is, éppen ezért jelentősen felértékelődtek azok a megoldások, amelyekkel a facility managerek időt, energiát, de legfőképpen pénzt spórolhatnak. Ennek egyik következménye, hogy a szakmában alapvetővé válik a digitalizáció.

Az már sok éve nyilvánvalóvá vált, hogy a legtöbb feladat manuális irányítása a létesítményüzemeltetésben sem fenntartható hosszú távon. Még a fizikai beavatkozást igénylő teendők esetében sem, hiszen ez a – többnyire rugalmatlan – módszer sok eszközt, embert és munkaórát igényel. A legnagyobb hátránya azonban mégiscsak az, hogy nem nyerhetők ki olyan hasznos adatok, amelyekből kideríthető, hogy hol használ az épület feleslegesen energiát. Továbbá valós időben sem lehet figyelni a rendszerek működését, amivel azonnal észlelhető és orvosolható lenne a legtöbb probléma.

A digitalizáció megduplázhatja a piacot

A digitális átalakulás egyre gyorsabb ütemben nő, és ma már számos olyan szoftver és eszköz alkalmazható, amelyekkel megvalósítható az automatizált létesítményüzemeltetés. Az adatalapú automatizálással nagyobb hatékonyság érhető el sokkal kisebb költség mellett. Kutatások igazolják, hogy egyre nagyobb a kereslet az intelligens épületirányítási rendszerek vagy a felhőalapú szolgáltatások iránt. Ez állhat a hátterében annak is, hogy a MarketsandMarkets piackutató cég elemzései szerint várhatóan az FM-piac 2021 és 2026 között megduplázódik: a becsült értéke 42,2 milliárd dollárról 76,3 milliárdra nőhet.

Az adat-hatalom

A hatékony létesítményüzemeltetéshez elengedhetetlen az épület adatainak folyamatos, valós idejű gyűjtése és elemzése. A szakmában már ismert intelligens eszközökből, mint például a szenzoralapú szoftverekből nyert adatok feldolgozásával az FM-ek folyamatosan nyomon követhetik a létesítmény aktuális állapotát. Ezzel időben kiküszöbölhetők a hibák, vagy, hogy az épület felesleges energiát használjon fel. Például a mozgás- vagy fényérzékelők segítségével automatizálható a világítás, a hűtés-fűtés. Emellett a gyűjtött adatok alapján az épületirányítási rendszerekkel olyan elemzések is készíthetők, amelyekkel a készletgazdálkodás is naprakész lehet, így nem keletkezik felesleg, és az is pontosabban meghatározható, hogy mikor van szükség egy eszköz javítására vagy cseréjére.

A digitalizációval nő a biztonság

A facility manager legfontosabb feladatai közé tartozik az épületek biztonságának fenntartása, amiben nagy segítséget jelentenek a legújabb technológiák. A mesterséges intelligencián alapuló számítógépes látás például nem pusztán az épületen belül tartózkodó személyek azonosítására, de jogosultságaik kezelésére is képes. Egy ilyen rendszer alkalmazásával az épületek biztonsága kisebb létszámú személyzettel is fenntartható.

A „digital twin” sok választ adhat

Nem új fogalom az FM-szakmában sem az ún. „digital twin”, amely a létesítmény digitális ábrázolását, és ennek az épülettel való összekapcsolását takarja. Ez a modellezés egyaránt alkalmaz 2D-s és 3D-s elemeket, valamint statikus és dinamikus adatokat (például a változatlan, fizikai jellemzőket és az olyan változó, aktuális állapotra vonatkozókat, mint a hőmérséklet). Egy ilyen épületábrázolás segít egységes rendszerként kezelni, átláthatóbbá tenni a teljes létesítményt és minden folyamatot, amelyek így még összehangoltabbá tehetők.

Mi jön még?

A fent említett digitális megoldásokat már sokan alkalmazzák is a hétköznapokban. Van azonban néhány olyan technológia, amelyek még nem váltak általánossá a szakmában. Ilyen például a blockchain, aminek felhasználására egyelőre még csak elméleti példák vannak, de azok alapján nagy segítséget jelenthet majd az FM-ek számára is. Hatékonyan alkalmazható lehet például a megrendelések feldolgozásában, a szerződések kezelésében, vagy akár a teljesítések és kifizetések kontrollálásában.

Az AR/VR-rendszerek használata még szintén gyerekcipőben jár a létesítményüzemeltetés területén, azonban jó megoldásnak ígérkezik a digitális épületmodellezés kiegészítésére. Ezáltal többek között a karbantartási folyamatok is felgyorsíthatók és leegyszerűsíthetők, hiszen az adatokat így a helyszín pontos ábrázolásával együtt lehet továbbítani a javítást végző személyzetnek. Ezek mellett még számos új lehetőség van készülőben, de a már rendelkezésre álló és bevált digitális megoldások használata is nagy előrelépést jelenthet az egyszerűbb és költséghatékonyabb létesítményüzemeltetés felé.

 

Forrás: bitport.hu

AMH
48 cikk