FbPixel
Magyarország

Digitális megoldások a Városligetben

Digitális megoldások a Városligetben

A Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb városfejlesztési projektjei közé tartozik. A beruházás már több éve zajlik, és ahogy arról korábban is írtunk, az újítások között számos korszerű és fenntartható megoldás szerepel.

A Városligeti Sportcentrumot, a futókört, a botanikus kertet és a kutyás élményparkot már átadták a közönség számára, de a meglévők mellé még további zöldfelületi fejlesztéseket terveznek. Többek között a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza környékén is megújul a park, ennek a munkálatai még hátra vannak. A Liget Budapest Projekt további részleteiről és arról, hogy jelenleg hogyan is áll a fejlesztés, a Portfolio.hu kérdezte Jelinek Balázst, a Városliget Zrt. működési vezérigazgató-helyettesét.

A digitális megoldások a koncepció fontos részei

A digitalizáció szempontjából számos területen megfigyelhető volt, hogy a pandémia nem teremtett meg új igényeket, csupán felgyorsított már korábban elindult folyamatokat. Így történt ez a Liget Projekt esetében is, amelynek egyébként is szerves részét képezték a legkorszerűbb digitális megoldások. Többek között kifejlesztettek egy látogatómenedzsment rendszert, amely egy mobiltelefon segítségével bárki számára lehetővé teszi a ligetben elérhető szolgáltatások érintésmentes használatát. Az érintés nélküli fizetés már mindenhol elérhető, ráadásul egy optikai látógatószámláló rendszer segítségével egy adott területen (pl. játszótéren) tartózkodók száma is folyamatosan monitorozható.

Szempont volt a létesítménygazdálkodás különválasztása

A Városligetben helyet kapó kulturális intézmények üzemeltetése speciális feladat, a múzeumok fenntartása külön szakértelmet igényel, így ezt fontos volt különválasztani a múzeumszakmai feladatoktól. Ennek érdekében bérleti konstrukcióban biztosítják az épületeket az egyes intézményeknek, amely komplett FM szolgáltatást tartalmaz a gépészeti, gyengeáramú és egyéb rendszerek kezeléséhez.

Smart building megoldások a Ligetben

A Városliget épületei esetében is kiemelt szempont, hogy olyan korszerű, digitális megoldásokkal üzemeltessék azokat, amelyek nagyban megkönnyíthetik az FM-ek munkáját. Jelenleg is tesztelik az épületüzemeltetési rendszereket, többek között az egyik legnagyobb épületben, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központéban. A gépészeti rendszerek optimalizálásához fontos ellenőrizni a működést terhelés mellett is, ez jelenleg is folyamatban van, ahogy a központi irányítási rendszer kialakítása is. Ennek köszönhetően teljeskörű smart building megoldások valósulhatnak meg: a létesítmények összeköttetése kiépült, és lehetővé vált a távolról való felügyelet és irányítás.

Középpontban az energiahatékonyság és a fenntarthatóság

A Városliget új létesítményeinek kialakításában fontos szempont az energiahatékonyság és a fenntarthatóság, és a fejlesztéseknek köszönhetően sikerült elérni, hogy ezek zéró emisszióval működjenek. A közparkban egyedülálló távhűtési és távfűtési ellátórendszer épült ki. A Műjégpályához alkalmazott hűtőtornyokat nyáron felhasználják a nagy hűtésigényű múzeumépületek légkondicionálásához, valamint ezt még geotermikus energiát használó talajszondák is segítik. A fenntarthatóság jegyében Budapest legnagyobb elektromos autótöltő állomása épült ki a Múzeum Mélygarázsban, valamint tervezik elektromos buszjáratok indítását is, amelyhez önvezetési technológiát is tesztelnek.

 

Illusztráció: neprajz.hu

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.