FbPixel
Épületüzemeltetés

Egyes irodaházak már sohasem hozzák a régi formájukat?

Egyes irodaházak már sohasem hozzák a régi formájukat?

Nagyot változott a pandémia után az irodaházak kihasználtsága - szúrta ki az fmbusiness.hu. Az Egyesült Államokban az üresedési rátát és a foglaltságot a Kastle Systems májusi felmérése tíz fontos amerikai irodapiacra vonatkozóan nézte meg.

Az üresedési rátával nézik és mérik az irodaházak kihasználtságát, ezzel átfogó képet kaphatunk arról, merre is mozog az irodapiac.

Az Egyesült Államokban az üresedési rátát és a foglaltságot hasonlította össze a Kastle Systems májusi felmérése tíz fontos amerikai irodapiacra vonatkozóan. Texasban, ezen belül Houstonban és Austinban volt a legmagasabb az irodafoglaltság 60 százalékkal, ugyanakkor itt mérték a legmagasabb üresedési arányt is kb. 19 százalékkal. Ellenben New York üresedési rátája volt a legalacsonyabb a mért 10 piac közül, de a foglaltság csak 49 százalékot mutatott. A Szilícium-völgyben az üresedési ráta 17,3 százalékos, míg a foglaltság mindössze 38,2 százalékos volt – írta a realista.ingatlan.com

A cikk és a felmérés szerint a teljes foglaltság 50 százalék körül mozgott az Egyesült Államokban. Az üresedési arány viszont csupán 20 százalék volt az első negyedévben. Ebből az olvasható ki, hogy a hibrid modell erőteljesen jelen van a piacon, a vállalatok pedig nem adják vissza a területet tömegével – megmentve ezzel az irodapiacot egy esetleges összeomlástól.

A tengerpartról szívesen dolgoznak a munkavállalók

A realista.ingatlan.com cikkéből kiderül az is, hogy az Egyesült Államok déli és délnyugati részein fekvő régióban, amely Floridától Kaliforniáig terjed, a dolgozók általában hamarabb és nagyobb számban tértek vissza az irodába. Ide sorolhatjuk a nagyobb texasi városokat is, mint például Houstont és Dallast. A tengerparti területeken, mint San Francisco és New York City, ellenben több időbe telt, amíg a visszatérés az irodákba trend lezajlott.

A kutatásból az is leszűrhető, hogy a digitalizáció és ezzel együtt a hibrid modell érkezésével az irodaházak veszíthetnek vonzerőjükből. Az irodaházak várhatóan funkcióváltáson mennek majd át. Az átalakítással pedig csökkenthető az üresedési ráta.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.