FbPixel
Külföld

CEE Property Forum 2021 – Infláció, ingatlanfinanszírozás és zöld kötvények

CEE Property Forum 2021 – Infláció, ingatlanfinanszírozás és zöld kötvények

A Közép- és Kelet-Európában átlagosan 5%-os inflációs rátáról, annak az ingatlanszektorra gyakorolt ​​hatásáról, a fenntarthatósági törekvésekről és a zöld kötvényekről is szólt a CEE Property Forum 2021 finanszírozási panelje.

2019 után idén szeptemberben rendezték meg újra a régió egyik legjelentősebb szakmai eseményét, a bécsi CEE Property Forumot. A kétnapos rendezvényre több mint 400 résztvevő érkezett, hogy betekintést nyerjen a közép- és kelet-európai ingatlanszektor helyzetébe, lehetőségeibe, jövőképébe.

A pénzügyi panelben a szakértő résztvevők olyan témákban osztották meg gondolataikat, mint a magas infláció várható hatása az ingatlanpiacra, a fenntarthatósági törekvések szerepe a befektetési és finanszírozási döntésekben, illetve az alternatív finanszírozási lehetőségek megítélése – a bankok veszélyt vagy inkább lehetőséget látnak bennük?

Kockázatos ingatlanfejlesztés?

A beszélgetést moderáló Tim Wilkinson, a RICS romániai elnöke arra számít, hogy az infláció befolyásolhatja a bérleti díjakat és költségkockázatot jelent a vállalatok számára, amivel tisztában kell lenniük az ingatlanpiaci szereplőknek.

Ariel Ferstman, a GTC pénzügyi igazgatója azonban úgy véli, hogy az infláció átmeneti probléma, amely magától megoldódik. A szakember szerint a finanszírozás nem jelent komoly kockázatot az ingatlanfejlesztésekre, sokkal nagyobb kihívásnak ítéli meg a munkaerőhiányt és a magasabb építési költségeket.

Dieter Knittel, a pbb Deutsche Pfandbriefbank közép-kelet-európai vezetője szerint is csökkenni fog az infláció. Rámutatott: ha egy fejlesztő a saját tőke 40% -át képes biztosítani egy projekthez, akkor több bank is érdekelt lesz a beruházás finanszírozásában.

Nőtt az együttműködés a fejlesztők és a potenciális bérlők között

Marius Persenea, az IULIUS Company operatív igazgatója szerint az infláció megugrása érthető, ha figyelembe vesszük az elmúlt hónapok történéseit. Becslése szerint negyed-háromnegyed éven belül képes lesz a termelés a kereslethez igazodni, és az árak is csökkenni fognak a ma még ellátási nehézségekkel küzdőt termékek esetében.

UniCredit Csoport Közép- és Kelet-Európai Régiójának Ingatlanfinanszírozási Igazgatóságát vezető Vörös Gábor kiemelte, hogy az infláció kontrollált és átmeneti, nem szabad a gazdaság ellenségeként kezelni. Szerinte a bankok likvidek és nyitottak a szakemberek által végzett ingatlanfejlesztési és befektetési projektek finanszírozására.

Hannes Wimmer, az Erste Group Bank AG hitelnyújtási ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban nőtt az együttműködés a fejlesztők és a potenciális bérlők között, ami - a széndioxid-kibocsátás csökkentésére tett lépések mellett - aktívan alakítja a jövőbeli projekteket. Az ingatlanok fenntarthatóságáról szólva Wimmer kifejtette, hogy a zöldkötvények értékesítése sikeres, és ezen a területen még jelentős növekedés lehetséges.

 

Forrás: property-forum.eu

AMH
48 cikk