FbPixel
Magyarország

Budapest megújul: több városfejlesztési projekt is indul idén a fővárosban

Budapest megújul: több városfejlesztési projekt is indul idén a fővárosban

Bár a járvány sok fejlesztési tervet felülírt, szerencsére a halasztások nem érintik Budapest legújabb közterületi fejlesztéseit. Ezek közül a leggyakrabban emlegetettek a Blaha Lujza tér rekonstrukciója és a Lánchíd korszerűsítése, de itt még nem ér véget a sor.

A járvány hatására meghozott intézkedések az eddigieknél szűkösebb anyagi forrásokat tesznek elérhetővé a főváros számára, de a közterületi fejlesztések és útfelújítások nem maradnak el. Ezek közül az egyik legjelentősebb a Széchenyi lánchíd március 17-én indult felújítása, amely mára már halaszthatatlanná vált. Ennek keretében többek között javítják a közúti pályalemezt, a járdákat, a gyalogos aluljárókat, helyreállítják a műemléki elemeket és új, LED-technológiás világítást is kap az átjáró.

Átalakítják Budapest egyik legforgalmasabb csomópontját is

A Lánchíd mellett szintén egy nagy volumenű projekt a főváros egyik legjelentősebb csomópontjának, a Blaha Lujza térnek az átalakítása. A tér rekonstrukciójáról már régóta folyik párbeszéd, és a megvalósítás nem várhat tovább, hiszen jelenlegi megjelenése ötvenöt éves, így korszerűsítése meglehetősen időszerűvé vált. A tervek között szerepel a felszíni átjárhatóság megteremtése, a szervizúthálózat és a parkolók megszüntetése és még több zöld felület létrehozása. Az idén induló, és másfél évesre tervezett projekt 2,67 milliárd forintból valósul meg, és célja, hogy a csomópont gyalogosbaráttá és még élhetőbbé váljon.

Az akadálymentesítések sem váratnak tovább magukra

A budapesti villamosok között számos olyan jármű közlekedik, amely még nem akadálymentesített, és babakocsival vagy kerekesszékkel nehezen vehető igénybe. Idén az 50-es villamos vonalának felújítása kerül sorra. A villamosbeszerzés mellett a korszerűsítés négy megállót és környezetét érinti. Felújítják a járdaszakaszokat, a gyalogosátkelőhelyeket, valamint a zöldfelületek is nagyobb hangsúlyt kapnak.

Több híd környezete is megújul

A Petőfi híd és a Gubacsi híd környezetét is átalakítják 2021-ben. A HÉV-vonalak fejlesztése során sort kerítenek a megállók és környezetük felújítására is, különös figyelmet fordítva a járdák kiszélesítésére, a kerékpárutak kialakítására és a zöldfelületek növelésére. Emellett számos útfelújítással is készül a BKK idén. Várhatóan megújul többek között a Budafoki út és a Mester utca egy szakasza, valamint a rákospalotai Deák utca, az újbudai Péterhegyi út és az újpesti Rózsa utca is. De számítani lehet körforgalom kialakítására a XXII. kerületi Nagytétényi út-Mária Terézia utca környékén, illetve útfelújítások indulhatnak Zuglóban, Terézvárosban és Újpalotán is több helyen.

Fenntartható közlekedés fejlesztése Budapesten

2016-ban ezzel a címmel indított a kormány pályázatot a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programon belül. Az Európai Unió által támogatott program célja az alacsonyabb széndioxid-kibocsátás és egy élhetőbb városi környezet elérése a gyalogos- és kerékpáros forgalom, valamint a tömegközlekedést igénybe vevők számának növelésével. Ennek keretében számos biciklis és egyéb, környezetbarát közlekedési megoldást támogató fejlesztés indul idén, amelyek megvalósítása várhatóan 2023-ig be is fejeződik.

Kép: budapest.hu

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.