FbPixel
Ingatlan

Budapest Építészeti Nívódíjával ismerték el az egyhektáros Vizafogó parkot

Budapest Építészeti Nívódíjával ismerték el az egyhektáros Vizafogó parkot

Budapest Építészeti Nívódíjával ismerték el az egyhektáros Vizafogó parkot, amely mindössze 8 hónap alatt készült el a régi panelházak és az új irodaépületek ölelésében. Ez az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerés, és mint azt az fmbusiness.hu megtudta, a díj 25 éves történetében most először fordult elő, hogy egy közpark kapja meg a kitüntető címet.

Nincs hozzáfogható minőségű közpark Magyarország egyetlen lakótelepén sem, ezért kapta meg a Budapest Építészeti Nívódíjat a Vizafogó park. A szakmai elismerést jelző táblát 2023. július 12-én tették ki a parkban. Magát a nívódíjat a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Építész Kamara közös bírálóbizottsága ítélte oda 2022 telén.

Irodaházak helyett közpark kapta a díjat, amely mesterséges intelligenciát is használ

A Budapest Építészeti Nívódíj negyedszázados történetében most először fordult elő, hogy egy közpark kapjon elismerést, ami rendkívüli dolog, hiszen jóval nagyobb beruházások, hatalmas irodaházak is versenyben voltak a kitüntető címért - mondta Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a táblaavatón.

Hozzá kapcsolódva Erő Zoltán budapesti főépítész azt mondta, hogy a park minőségi módon válaszol a XXI. század kihívásaira, köztük a globális felmelegedésre és a klímaváltozásra, kiválóan hozza összhangba az épített és a természeti környezetet, egyben használ sok új technológiai megoldást, köztük a mesterséges intelligenciát.

Irodaházak helyett a Vizafogo park kapta a Budapesti Építészeti Nívódíjat - tudta meg az fmbusiness .hu facility management hírekkel foglalkozó online hírsite.

A parkot tervező duó, az Archikon Építész Iroda és a környezettervező Objekt Tájépítész Iroda képviseletében Pécsi Máté elmondta: bár a megbízó XIII. Kerületi Önkormányzat dönthetett volna úgy, hogy az egyhektáros telket eladja egy 6500 négyzetméteres alapterületű irodaház építésére, de mégsem ezt tette, hanem közparkot hozott létre úgy, hogy abban egy mindössze 50 négyzetméteres épület áll. Ez nyugat-európai nagyvárosokban most kezd szokásba jönni, de Budapesten még egyedülálló. És nemcsak egyedülálló, hanem bátor kiállás is amellett, hogy minél több módon humanizáljuk a nagyvárosokat – tette hozzá a tájépítész.

A telek múltja izgalmas volt

Dr. Tóth József XIII. kerületi polgármester szavaiból kiderült, hogy a telek múltja izgalmas volt. Egykor iparvágányok álltak rajta, majd pályaudvar is épült, később már csak gőzmozdonyokat tároltak rajta, végül építési terület lett. Beépíthették volna, mert például a rendszerváltás után felmerült, hogy legyen ott a Fővárosi Levéltár új épülete, ám végül besorolásának átminősítésével közparkként sikerült revitalizálni a területet.

A polgármester azt is felidézte, hogy az önkormányzat komolyan vette a társadalmi párbeszédet, és a vizafogóiak véleményét több formában, írásban, valamint személyes és online konzultáció-sorozattal is kikérték a telek sorsáról.

A csaknem 10 ezer négyzetméteres Vizafogó park a lakótelep tőszomszédságában, az Esztergomi út és a Párkány utca között épült meg. Mint azt az fmbusiness.hu megtudta, az egyedi tervezésű ökoparkban mesterséges tavat és ligetes kis erdőt alakította ki 59 fával, 4 örökzölddel. A területen 3200 cserje, 9200 évelő és 7200 díszfü, 850 hagymás dísznövény és több mint 110 örökzöld dísznövény kapott helyet. Locsolásukat talajvízkútról automata öntözőrendszerrel oldják meg.

 Digitális megoldások

A park központi látvány- és élményeleme a 938 négyzetméteres, mesterségesen kialakított, szigetelt medrű dísztó, benne egy szoborral, hozzá kapcsolódva pedig egy kis vendéglátó épülettel. A hűsítő hatású tó körüli központi pihenőtér lépcsős partkialakítással, napozószékekkel szolgálja a pihenést. A kiépített híddal szemben természetes hatású, gyephézagos tipegőkön átjárható biodiverz évelők és botanikai érdekességek színesítik a parkot.

A park közvilágítását 35 oszlop és klasszikus karakterű lámpatest kihelyezésével oldották meg. Az oszlopok állítható kamerával, wifivel és hangszóróval lettek felszerelve. A park biztonságát a legmodernebb digitális technológiai rendszer felügyeli.

A park kiemelt zöld beruházás volt és 8 hónap alatt készült el, látogatóinak száma mára meghaladta az ötvenezret – értesült az fmbusiness.hu.

Forrás: 13. kerületi Önkormányzat

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.