FbPixel
Magyarország

Biztonságos strandlétesítmény-üzemeltetés, vízi szem a strandokon

Biztonságos strandlétesítmény-üzemeltetés, vízi szem a strandokon

FM Business – biztonságos strandüzemeltetés, speciális eszközt vetett be a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. Nem mindennapi készüléket kezdett el napi rendszerességgel használni a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. A speciális, víz alatti szonár lehetővé teszi, hogy akár mindössze másfél perc alatt megtalálják a vízben eltűnt testet, ezáltal pedig időben megkezdhessék az újraélesztést.

Felelősségteljes munka a strandlétesítmény biztonságos üzemeltetése. A nyári időszak beköszöntével egyre többször hallunk vízbe fulladásokról és vízi eltűnésekről. A találóan AquaEye-ra, azaz „vízi szem”-re keresztelt szonár képes mindössze másfél perc alatt megtalálni egy testet a nyílt vízben, ezzel pedig akár életmentő is lehet.

Akár nyolcezer négyzetméternyi vizet is át tudnak vizsgálni

„Ez egy olyan vízalatti keresőeszköz, amit nyílt vízi strandon tudunk használni, ha megtörténik a baleset. Ilyenkor a helyszíni vízimentő azonnal be tud menni a vízbe és a szonár segítségével késlekedés nélkül fel tudja kutatni az áldozatot. Ez azt jelenti, hogy ha nagyjából be tudják határolni, hol tűnt el az illető, akkor másfél perc alatt képesek megtalálni, ami tizede az eddigi keresések átlagos idejének. Pár hete egy hétvégi napon volt az Újpesti-öbölben egy vízbe fulladás, és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot riasztották a vízi szonárral. A csapat másfél perc alatt megtalálta az áldozatot” - mondta el Verőcei Attila, az eszközt Magyarországon egyedüliként forgalmazó RSCtech Kft. ügyvezetője.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálatot évente tucatnyi hasonló esethez riasztják. A kis, másfél kilós szerkezettel azonban most sokkal könnyebb dolguk lehet: öt percen belül akár nyolcezer négyzetméternyi vizet is át tudnak vizsgálni.

FM Business - Felelősségteljes munka a strandlétesítmény biztonságos üzemeltetése. A nyári időszak beköszöntével egyre többször hallunk vízbe fulladásokról és vízi eltűnésekről.

Mesterséges intelligenciával tanított eszköz

Hogy az egyedülálló, speciális keresésre kifejlesztett eszköz minél hatékonyabban és célirányosabban tudjon keresni, több mint ezer testet szkenneltek be, hogy megnézzék a szonárjeleiket. Később ezt építették be a mesterséges intelligenciával tanított eszközbe, amely egy X-szel jelöli a kijelzőn a feltételezett test helyét. A pontos távolság és irány is egyszerűen leolvasható. A szonár csak az emberi testet jelzi a vízben, minden más jelet figyelmen kívül hagy (pl. nagyobb halak).

FM Business - biztonságos strandlétesítmény üzemeltetése, vízimentő.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata két készülékkel rendelkezik a Balatonon. További két AquaEye pedig már az Erzsébet-táboros gyerekekre is vigyáz a Balatonnál: a készülékből az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány két darabot is vásárolt, amelyek a Zánkai Erzsébet-táborba és a Fonyódligeti Erzsébet-táborba kerültek. Ezekben a gyermektáborokban már ez a speciális eszköz is az átfogó biztonsági intézkedések része.

Noha az eszköz hamarosan talán egyre több kutató-mentő szolgálatnál és strandon is készenlétben lehet majd, az alapvető szabályokat addig sem árt figyelmen kívül hagyni a nyári strandszezonban. Csak a kijelölt helyeken fürödjünk, felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe, alkohol vagy más szer hatása alatt pedig még a partot is el kell kerülni.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.