FbPixel
Magyarország

BIM mérnökképzést indít a BME

BIM mérnökképzést indít a BME

A digitalizáció az épülettervezésben, -építésben és karbantartásban is egyre nagyobb hangsúlyt kap, így hamarosan kiemelkedően nagy lesz a kereslet az olyan szakemberekre, akik alkalmazni tudják az épület-információ-modellezés (BIM) komplex megközelítési módszerét.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a BIM (épület-információs-modellezés - building information modeling) használatával lényegesen hatékonyabbá tehetők a tervezési és építési folyamatok, sőt a karbantartás is. A BME Építőmérnöki Kara, reagálva a piac igényeire, új BIM szakmérnöki képzést indított, amely várhatóan az egyik legkeresettebb specializáció lesz az építőiparban az elkövetkezendő években.

BIM a (közel)jövő módszertana

A BIM az épületek tervezési és építési folyamatainak komplex, mindenre kiterjedő digitális modellek támogatásával történő szimulálását, optimalizálását jelenti. Bár a BME eddig is oktatott alapismereteket erről, fontosnak tartották, hogy külön BIM szakirányú továbbképzés is induljon, hiszen várhatóan ez a módszertan hamar meghatározóvá válik.

A februárban indult képzést nagy érdeklődés övezte, a tervezett hallgatószám több mint duplája jelentkezett a szakirányra.

Naprakész oktatói tudásbázis

A specializáció indításához a kompetens oktatók és a jól szervezett infrastruktúra alapkövetelmény volt, ezért a Műegyetem Építőmérnöki Kara BIM oktatói közösséget is szervezett. Ennek tagjai annak érdekében, hogy a legújabb fejlesztésekről és alkalmazásokról is naprakész tudást adhassanak át a hallgatóknak, konferenciákon és különböző tanfolyamokon is részt vettek.

Az első félév nem indult kihívások nélkül a járványhelyzet miatt, de ahogy a kar oktatási ügyekért felelős dékánhelyettese, Lovas Tamás az Octogon-nak elmondta, az oktatók élő és rögzített videós anyagokkal, valamint további konzultációs lehetőségekkel is segítik a hallgatókat.

Mivel a BIM nemsokára az építőipar elengedhetetlen részét képezi majd, ezért az Építőmérnöki Kar fontosnak tartja ezt beépíteni az alapképzés tanulmányi rendjébe is. Ennek érdekében azt tervezik, hogy a jövőben aktuális ipari problémákat és kérdéseket megválaszoló esettanulmányokat, valamint további segédanyagokat és házi feladat mintapéldányokat dolgoznak ki magyar és angol nyelven.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.