FbPixel
Jövő

BIM: hatékonyabb folyamatok a tervezéstől az üzemeltetésig

BIM: hatékonyabb folyamatok a tervezéstől az üzemeltetésig

Világszerte egyre népszerűbbé, sőt, a közeljövőben alapvetővé válik az épület-információs-modellezés, vagy ismertebb nevén a BIM alkalmazása. Ez nem csupán egy eszköz, hanem egy folyamat. Egy olyan digitális megoldás, amely nem csak az építkezést segíti.

A BIM legfőbb előnyeit az InformationAge szedte egy csokorba az Egyesült Királyságban tapasztalt tendenciák mentén.

A BIM-re (building information modeling-re) tekinthetünk egyfajta eszköztárként is, amely rendkívül sokoldalú, és használatával még hatékonyabbá tehetők a folyamatok. Lehetővé teszi épületek 3D digitális modelljeinek létrehozását, elemzését és szerkesztését, valamint a digitalizálást számos más területen. Az eszköz alkalmazása már kimondottan elterjedt az építőiparban, az építészek, mérnökök és vállalkozók több mint 70%-a használja, ám a projekt lezárását követően csak kevesen veszik igénybe. Pedig a BIM sok olyan előnnyel rendelkezik, amely nagy segítséget nyújthatna az ingatlankezelők számára is.

Hatékonyabbá válhat a tervezési és építési folyamat

A BIM legfontosabb előnye a hatékonyság növelése, alkalmazóinak 75%-a pozitív befektetési megtérülésről számolt be. A nagyobb építkezések átlagosan 20%-kal hosszabb ideig tartanak a tervezettnél, így az időmegtakarítás különösen fontos ezekben a projektekben. Ebben óriási segítséget jelenthet az épület információs modellezése, hiszen a csapat tagjai sokkal gyorsabban oszthatnak meg egymással digitalizált tervrajzokat és egyéb dokumentumokat. Ezek bármikor hozzáférhetők az illetékesek számára, így a kommunikáció is még gördülékenyebbé válik.

A legtöbb BIM program tartalmaz olyan funkciót, amely kiemeli a modell vagy egy adott munkafolyamat problémás pontjait. Ennek köszönhetően már az építkezés megkezdése előtt világossá válik, ha valami nem felel meg a szabályzatnak, vagy nem elég hatékony, így a hibák időben kiküszöbölhetők, és a csapat tagjai a saját szakterületükön azonnal tudják kezelni azokat.

Könnyebben kezelhetők lehetnek a módosítások

Gyakran előfordul, hogy a tulajdonosok részéről új, korábban nem ismert igények merülnek fel, amelyeket az ingatlan kezelőiek kell megoldaniuk. Erre is hatékony segítséget tud nyújtani a BIM, hiszen ezzel bármilyen változtatás előre modellezhető még a kivitelezés előtt, ezáltal pedig rengeteg idő megtakarítható.

Egy 2020-as felmérés szerint a felújítások 31%-a túlfut az eredeti költségvetésen, mert a feladatok sokszor olyan összetettek, hogy nem láthatók előre a szükséges kiadások. Az épület információs modellezés erre is megoldást kínál, hiszen segítségével nem maradnak beláthatatlan munkafolyamatok, és a már a kezdetektől fogva meghatározható egy reális költségvetés.

A karbantartás folyamata leegyszerűsödhet

A létesítménykezelők egyik legnagyobb kihívása a karbantartás megfelelő szervezése. A BIM olyan funkciókat kínál, amelyek ezt is megkönnyíthetik. Mivel a javítások a negyedik legmagasabb költséget jelentik az üzemeltetők számára, ezért ezen a területen is különösen fontos a lehető legnagyobb hatékonyság.

A 3D digitális modellek lehetővé teszik a karbantartók számára, hogy minél alaposabban átlássák az épület kialakítását, ezáltal még gyorsabban találhatják meg és oldhatják meg a felmerülő problémákat. Mivel a modellek teljesen digitalizáltak, ezért a kezelők gyorsan és egyszerűen módosíthatják azokat, például megjegyzéseket helyezhetnek el benne a javításokkal és a jövőbeni teendőkkel kapcsolatban, ezzel is segítve a karbantartók munkáját. Így a felelősök a lehető leghamarabb férhetnek hozzá a szükséges információhoz, és gyorsabban meghatározhatják az indokolt beavatkozásokat.

Nagy mértékben segítheti az értékesítést

Több BIM programban megtalálható az úgynevezett digitális iker funkció, amellyel a modell valós időben frissül az építkezés előrehaladtával. A rendszer folyamatosan valós idejű adatokat gyűjt a munkaterületről, így nyomon követhető a folyamatok aktuális állapota, ezzel pedig már a projekt befejezése előtt megkezdhető az értékesítés.

Így pontosabban megbecsülhető a várható befejezés, illetve az értékesítők részletesebb információt tudnak nyújtani a potenciális vásárlóknak, ezzel is javítva az elégedettséget. A digitális iker funkció azt is lehetővé teszi, hogy az érdeklődők anélkül tekintsék meg az ingatlant, hogy a munkaterületre kellene menniük.

Összességében a BIM 20%-kal is csökkentheti az építési költségeket, az alacsonyabb árakkal pedig még több vevő vagy bérlő bevonzható. A létesítmények kezelőinek érdemes felfedezniük a BIM-ben rejlő lehetőségeket, hiszen segítségével sokkal hatékonyabban elérhetők a biztonságosabb és megfizethetőbb ingatlanok.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.