FbPixel
Épületüzemeltetés

Beltéri festékek – A levegő minősége múlik rajtuk!

Beltéri festékek – A levegő minősége múlik rajtuk!

Az levegő minősége az egyik legfontosabb egészségügyi tényező. Befolyásolhatja a szellőzőrendszer vagy a nyitott ablakokon beáramló kültéri levegő, a leginkább mégis a beltérben használt festék összetétele számít.

Az irodai, iskola, kórházi, közösségi, stb. belső terekben használt festék összetétele, a belőlük származó és a levegőben található VOC (illékony szerves vegyületek) jelenléte hatással van az épületben tartózkodók egészségére. Ha ezek a káros szénhidrogén-származékok túl nagy mennyiségben vannak jelen, az alkalmazottak rövid távon fejfájást, szem- és a torokégést, köhögést és légzési nehézségeket tapasztalhatnak. A hosszú távú hatások közé tartozhat a máj, a vesék és a központi idegrendszer károsodása is.

Az egyik legnagyobb VOC-forrás a beltéri festék

Sok létesítményüzemeltető talán nem is gondolná, de nagy mértékben a rossz festékválasztás okolható a levegőben mért magas VOC-szintért. Ráadásu, ezek a festékből, lakkból vagy hasonló felületkezelőkből párolgó káros anyagok akár 5 évig is szennyezhetik a levegőt. A festékekben megtalálható pigmentek, kötőanyagok és hordozók kombinációi tartalmazhatnak veszélyes vegyi anyagokat, amelyek segítik a VOC-termelődést, ilyenek a formaldehid, a benzol, az etilén-glikol és a fungicidek is. Az EU-s szabályok szerint egyébként a festékek megengedett maximális szintje 30g/l VOC, a formaldehidre viszont nem állapítottak meg külön határértéket, csak a festők számára megengedett koncentrációra vonatkozóan, munkaegészségügyi szempontból.

Latex, olaj, természetes – melyik biztonságos?

A festékgyártók, egyre több alacsony VOC-tartalmú vagy VOC-mentes terméket dobnak piacra, ám ezek esetében is érdemes alaposabban megvizsgálni az összetételt. Nagy részük vízbázisú, és bár valóban sokkal kisebb arányban, de mégis tartalmazhatnak mérgező anyagokat. Fontos információ, hogy a címkéken feltüntetett VOC-értékek kalkulációja sok esetben még a pigmentek és egyéb összetevők hozzáadását megelőzően történt, így nem minden esetben tükrözi a valóságot, hiszen az adalékok is tartalmazhatnak káros anyagokat.

A latexfestékek az olaj alapú festékekkel szemben előnyösebbek lehetnek, ugyanis vízalapúak, és nem használnak annyi szerves oldószert. Ez persze szintén nem azt jelenti, hogy VOC-mentesek lennének, hiszen tartalmazhatnak gyors száradást biztosító, konzerváló, antibakteriális és penészgátló szereket. Összességében azonban mégis kisebb a VOC-kibocsátásuk, mint az olajfestékeket.

A VOC-mentes vagy alacsony VOC-tartalmú festékek mellett léteznek ún. természetes festékek, amelyek olyan lenmagolajjal, a borostyánnal vagy a mészkővel készülnek. Azonban ezek is tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek érzékenységet okoznak, így ezek esetében sem jelenthető ki egyértelműen, hogy ne lehetnének károsak az egészségre.

Akkor mégis, hogyan válasszunk festék?

A festékek beszerzésénél is jó támpont a Green Seal jelölés, amelyet előírás szerint olyan termékek kaphatnak, amelyek nem tartalmaznak olyan mérgező vegyszereket, mint a karcinogének (rákkeltő anyagok), reproduktív mérgek, veszélyes légszennyezők, nehéz fémek és a formaldehid különböző fajtái. Emellett az ilyen festékek jól tisztíthatóak és dörzsállóak, ám mosásukkor kerülni kell az ammóniaalapú tisztítószerek használatát, mert azok tartósan károsíthatják a festék felületét.

Beszerzéskor a független minősítés jó kiindulópont lehet, ám ez nem feltétele a jó minőségű, káros anyagoktól mentes festéknek. Az üzemeltetőknek érdemes számolniuk azzal, hogy a VOC-mentes vagy alacsonyabb VOC-tartalmú festékek 25-50%-kal is drágábbak lehetnek, ám manapság már egyre kevésbé lehet egyértelmű következtetéseket levonni ár alapján, főleg, hogy az árkülönbségek is egyre inkább csökkennek.

A tudatosvasarlo.hu egy korábbi tesztje többek között azt is bebizonyította, hogy egy adott gyártó különböző termékei között is óriási különbségek lehetnek. Vizsgálatuk során a festékek VOC-tartalmát és formaldehid kipárolgását mérték. Dobogós helyen végezett néhány az OBI saját márkás termékei közül, a Kreidezeit Mészfesték és a Bio pin is, de a Düfa, a Swingcolor és a Dulux egyes festékei esetében is alacsony VOC-tartalmat és formaldehid kibocsátást állapítottak meg. Igaz, utóbbi márkák más termékeiből a ranglétra aljára is került néhány.

Érdemes tehát alaposan megvizsgálni a festékek leírását, amit nem könnyít meg az a tény sem, hogy a gyártók sok esetben csupán azt tüntetik fel, hogy nem haladnak meg egy bizonyos előírt értéket (pl. „VOC max. 30g/l”). Javasolt olyan termékeknek bizalmat szavazni, amelyeken pontos adatokat találunk a VOC-tartalmat illetően (pl. 0,1g/m>).

AMH
48 cikk