FbPixel
Épületüzemeltetés

Beléptető kapu telepítése: a méret a lényeg?

Beléptető kapu telepítése: a méret a lényeg?

Minden itt kezdődik, majd itt végződik. Az automatizált kapuk gördülékeny működése igen fontos az ingatlan üzemeltetése során. Egy átgondolatlan telepítés komoly fejfájást okozhat az üzemeltetők számára. És nem csak az FM-ek számára! Az irodaházban dolgozók és az őket látogató ügyfelek számára is. 

A Business Review összefoglalója szerint a mérlegelést érdemes a környezet felmérésével kezdeni, ugyanis az, hogy milyen fokú biztonsági intézkedésekre van szüksége az épületnek, nagy mértékben függ az adott helyszíntől. Figyelembe kell venni például a környéken előforduló bűncselekmények gyakoriságát és jellegét, valamint az ezek elhárításához szükséges előkészületeket.

A fenyegetettség megismerése kulcsfontosságú a biztonsági rendszer tervezésében, máskülönben könnyen feleslegessé is válhat egy sok funkcióval ellátott, drága szerkezet beépítése.

A méret a lényeg

A biztonsági követelmények pontos felmérését követően a második legfontosabb szempont: az automatizált kapu ideális mérete és elhelyezkedése. Ehhez figyelembe kell venni a rendelkezésre álló terek pontos méretét, valamint meg kell találni a lehető legideálisabb helyszínt, ahol az automatizált kapu a leginkább el tudja látni a feladatát.

Nagy forgalom, kicsi és könnyen mozgatható kapu

Egy nagy és nehéz kapu mozgatása például időbe telik, éppen ezért nem ajánlott ilyet választani olyan épületekhez, ahol nagy a forgalom. A szükségesnél nagyobb szerkezetek alapos felmérés nélkül indokolatlanul nagy helyet foglalhatnak, és a vártnál jóval több energiát fogyaszthatnak.

Ne feledjük: egy kapu nem biztos, hogy akkora védelmet tud nyújtani, hogy egy ilyen nagy befektetés megtérüljön. 

Stabil automata kapu

Az automata kapu gyártásához használt anyag is fontos szempont lehet a kiválasztásnál, hiszen figyelembe kell venni az igénybevételt és a külső tényezőket. Az anyaghasználat sokat elárulhat arról, mennyire lesz stabil a szerkezet, és mennyire lesz képes ellenállni a külső hatásoknak. Ehhez az éghajlati viszonyokat is mérlegelni kell.

Vannak olyan kapuk, amelyeket kifejezetten a szélsőséges időjárási körülményekre terveztek, így képesek ellenállni heves viharoknak és esőzéseknek, vagy akár az extrém forróságnak, az orkánerejű szélnek.

fmbusiness.hu épületüzemeltetés, létesítménygazdálkodás

Automatizált kapurendszer kapugarancia nélkül?

Az az általános tapasztalat, hogy a piacon nagyon változó minőségben, hatalmas árkülönbségekkel lehet automatizált kapurendszereket találni. Érdemes több kereskedőtől is árajánlatot kérni, és ellenőrizni a különböző termékek részleteit és árait, hiszen itt is igaz: nem biztos, hogy a legolcsóbb lesz a legjobb. A lehető legideálisabb szerkezet kiválasztásához az egyes alkatrészek különböző helyekről való beszerzése is jó döntés lehet.

Egy automatizált biztonsági kapu tehát sokszorosan növelheti az épület biztonságát, ugyanakkor ugyanannyi problémát is okozhat, ha a telepítése és beszerzése nincs alaposan megtervezve. Ehhez érdemes lehet szakemberek tanácsát is kikérni, hiszen a megfelelő vállalkozókkal való együttműködés biztosíthatja, hogy ár-érték arányban a legjobb szerkezetre essen a választás.

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk