FbPixel
Külföld

Bécs: az ingatlanpiac jelene és jövője a koronavírus után

Bécs: az ingatlanpiac jelene és jövője a koronavírus után

A Portfolio a közelmúltban rendezte meg a  „Közép-európai Ingatlan Forum” konferenciát Bécsben, amely 2013 óta a régió első számú ingatlan eseménye. A rendezvény egyik legjobban várt beszélgetése az irodapiac jelenlegi és jövőbeli trendjeiről szólt.

A CEE Property Forum 2021 rugalmasság a kulcsszó-munkahelyi stratégiák a COVID-19 után” címet viselő diszkusszióban a régió meghatározó ingatlanpiaci szakértői megbeszélték, hogy  mennyire flexibilis az irodapiac, mi változott a pandémia miatt, és ebből mi marad velünk – akár hosszabb távon is.

Libor Holik, a B+N csehországi és szlovákiai vezetője szerint a poscovid időszakhoz képest nagy változásokat tapasztalhatunk a létesítménygazdálkodásban. Sok nagy cég még kivár, nem döntött egyértelműen a jövőről e téren. Ez az átmeneti időszak eltarthat egy darabig.

„Biztos vagyok benne, hogy marad a hibrid munkavégzés, de hogy mi lesz a munka-magánélet egyensúlya „földrajzilag” azt még nem lehet megmondani. Természetesen ez nagymértékben függ az adott cég iparágától is” - mondta Libor Holik (B+N).

A B+N csehországi és szlovákiai igazgatója kifejtette: drasztikus váltás tanúi vagyunk az irodapiacon, a fókusz mindenhol a biztonságon van. Jelenleg ez a legfontosabb trend, a cégek és a munkavállakók számára egyaránt. A tisztaság, fertőtlenítés lett a fő szempont, az „egyszerű” takarításon kívül a fűtés, légkondicionálás  terén is.

„Ezen most senki nem takarékoskodik, a munkavállalók egészségére kivétel nélkül mindenki tekintettel van”

Mindezzel párhuzamosan a cégek sora új szolgáltatásokat vezet be, szinte már „hotel-szerűen” működve: virágok az irodában, koncertjegy-szervezés, egészséges ételek kínálata. A vállalatok e kényelmi szolgáltatásokkal „csábítják vissza” az embereket a munkahelyükre. Ilyen mérvű változásra még sosem volt példa.

CEE Property Forum - az fmbusiness.hu facility management portál összefoglalója, a B+N régiós vezetője nyilatkozata

Az irodaépületek egyre automatizáltak lesznek már a közeljövőben. Ez is radikális változás, és nemcsak a fővárosokban. Magyarországon például eddig minden Budapesten „történt”, de ma már 11 vidéki városban tapasztaljuk ezt a folyamatot. A multik kikényszerítik ezt az FM szolgáltatóktól.

Betört a 15 perces utazási szabály, amely érinti az irodapiacot, a facility management cégeket is

A panelbeszélgetés résztvevői egyetértetek abban, hogy Nyugat-európai példák alapján a mi régiónkban is természetes lesz a flexibilis munkavégzés. Itthon már ma is sokan dolgoznak fővárosi munkahelyükre a balatoni nyaralójukból – nemcsak nyáron. Ez a nagyvárosok környéki falvakban még jellemzőbb, mindegyik régiós országban. E trendnek számos előny van: komoly költségcsökkentés, az időmegtakarítással rengeteg munka és szabadidő szabadul fel, a dolgozók mentesülnek a mindennapi dugóban ülés egészségkárosító hatásaitól. A „15 perces utazási szabály” (vagyis, hogy lehetőleg ne utazzunk ennél többet a munkahelyig és haza) „betört” a régió országaiba is.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a munkavállalók a szociális élet, a sokfajta emberi interakció, a kényelem miatt még mindig preferálják a belvárosi irodákat. Itt vannak az üzletek, a gyerekek óvodája, iskolája és délutáni sportfoglalkozása.  Az irodában pedig beszélgetnek, kávéznak közösen ebédelnek. Ez nem fog eltűnni a jövőben sem.

Pénzügyi panelbeszélgetés

A régió egyik legjelentősebb ingatlan eseményéről, a bécsi Property Furom 2021 rendezvényről az fmbusiness.hu is foglalkozott, előző cikkünkben a pénzügyi panelbeszélgetésen résztvevő facility manager szakemberek gondolatait szedtük össze és osztottuk meg.

Forrás: bplusn.hu

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.