FbPixel
Energia

Az üveg átalakította azt, ahogyan ma az épületekről gondolkodunk

Az üveg átalakította azt, ahogyan ma az épületekről gondolkodunk

Egy cég friss projektjét a fenntarthatóság és az energiahatékonyság inspirálta: a fűtő üveg szerkezetébe napelemeket is beépítettek, hogy megtermelhesse magának a működéséhez szükséges energiát.

Az üveg az emberiség által ismert egyik legsokoldalúbb anyag, évszázadok óta összefonódik az építészeti tervezéssel. Az építészeti alkalmazásokban való megjelenése a Római Birodalomig nyúlik vissza, ahol elsősorban a természetes fényt biztosító ablakokban használták. Törékenysége ellenére az üveget azért kedvelték, mert beengedte a fényt az épületekbe, miközben védelmet nyújtott az időjárás viszontagságaitól.

Ma az üveget az esztétikai, a funkcionális és a fenntarthatósági előnyök egyedülálló kombinációja miatt választják, ami a kortárs tervezők és építészek egyik legkedveltebb anyagává teszi.

„Az üveg, ahelyett, hogy bezárná a világunkat, szélesre tárja a képzelőerőnk kapuit kreativitásunk és teremtésünk előtt” – mondta Rákosy Eszter, a Rákosy Glass háromgenerációs, építészeti üvegmunkákkal foglalkozó üvegipari vállalkozás tulajdonosa és vezetője. Üvegeik a világ minden táján megtalálhatók Kanadától Svédországig.

Kástu Kabinházakban maga az ablaküveg a radiátor

A technológiai fejlesztés izgalmas területén sorra bukkanak fel az újabb és újabb innovációk. „Számos alkalommal fordult elő, hogy egy projekt megvalósításához vezettünk be új technológiákat, vagy fejlesztettünk technológiát annak érdekében, hogy megvalósulhasson és létrejöhessen a tervező elképzelésének megfelelő vizuális tartalom” - mondja Rákosy Eszter.

Legizgalmasabb innovációjuk, a HELIO Heating fűtő üveg 2013-ban Construma-díjat kapott, 2018–2019-ben pedig bekerült a TOP10 Legérdekesebb Magyar Innováció közé. A fűtő üvegszerkezetben a fűtőréteg egy láthatatlan, nanotechnológiával felhordott fémvezető bevonat, melynek ellenállása elektromos áram hatására hőt termel. Elsődleges, illetve kiegészítő, komfortérzetet javító fűtési megoldásként egyaránt használható. Az U. Nagy Gábor által tervezett Kástu Kabinházakban maga az ablaküveg a radiátor: a fűtést kizárólag a HELIO Heating fűtő üvegek biztosítják.

Környezetvédelmi szempontból az üveg fenntartható választás

Az üveg teljesen újrahasznosítható, és sok más építőanyaghoz képest alacsonyabb környezeti lábnyommal gyártható. Az üveg használata segíti az energiafelhasználás optimalizálását és a természetes fény hasznosítását, csökkentve a mesterséges világítás és fűtés szükségességét.

A cég egyik friss projektjét épp a fenntarthatóság és az energiahatékonyság inspirálta: a HELIO Heating fűtő üveg szerkezetébe napelemeket is beépítettek, hogy megtermelhesse magának a működéséhez szükséges energiát.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.