FbPixel
Épületüzemeltetés

Az új technológiák hasznosak, a szakma mégsem használja őket

Az új technológiák hasznosak, a szakma mégsem használja őket

Az Idox szoftvercég kutatásából kiderül, hogy az FM szakemberek szerint a megfelelő technológiák növelik a hatékonyságot és biztonságot, ennek ellenére mindössze 4% gondolja úgy, hogy jelentős szerephez juthatnak a munkájában a közeljövőben.

Kihívások és megszorítások

A tavasszal készített átfogó felmérésben az iparágak széles skáláján dolgozó szakmabelieket kérdeztek meg több fontos témában. A résztvevők 75%-a kiemelte, hogy rendkívül összetett kihívásokkal kell szembenézniük és számos előírásnak is meg kell felelniük - a Facilitate magazin cikkében ezek teljesítését jelölték meg az FM-ek legfontosabb feladatiknak. 62% szerint az egyik legnagyobb problémát a járvány után a költségvetési megszorítások jelentik. Már a pandémia előtt nagy nyomás nehezedett az üzemeltetőkre, hogy minél magasabb színvonalú szolgáltatást minél kevesebb erőforrással tudjanak biztosítani, és ez a vírus után csak fokozódott.

A jövő prioritásai

A kutatásban résztvevőket arról is kérdezték, hogy látják, milyen szempontokat kell előtérbe helyezniük az elkövetkezendő időszakban. 64% a rugalmas munkavégzés támogatását jelölte meg, 61% a fenntarthatósági törekvések támogatását, 46% pedig az eszközkövetést- és kezelést. A válaszokból az is egyértelműen kiderült, hogy az FM szakemberek számára a legfontosabbá a munkavállalók egészségének és jólétének támogatása válik. A válaszadók 75%-a jelölte meg ezt a szervezet stratégiai céljainak elérésében játszott leghasznosabb szerepeként.

De kiemelkedő kérdéskör volt a fenntarthatóság is, hiszen az üzemeltetőknek kulcsfontosságú szerep jut abban, hogy a cégek könnyebben elérhessék a kitűzött környezetvédelmi és társadalmi céljaikat. 70% szerint az épületek energiahatékonyságának javítása, a hulladék csökkentése és az újrahasznosítás előtérbe helyezése, 56% szerint pedig a társadalmi értékekkel foglalkozó kezdeményezések támogatása stratégiailag a létesítménygazdálkodók legfontosabb feladatai közé tartoznak.

Nagy érték rejlik az új technológiákban

...ám egyelőre a többség mégsem használja ezeket. A megkérdezett FM szakemberek tisztában vannak az új technológiák hasznosságával és értékével: 68% a vezetési hatékonyságot, 43% a digitális innovációt, 40% a biztonság támogatását, 39% pedig a költséghatékonyságot emelte ki az előnyök között. Úgy vélik, ezek nagyban segíthetik a rugalmasságot és a gyorsabb válaszidőt, ezért a mobil és felhő alapú megoldások prioritást jelentenek számukra a bevezetés szempontjából.

A megkérdezettek 80%-a szerint a biztonság a legfontosabb szempont, és ez összefüggésben áll az előírásoknak való megfeleléssel is.

Ez lehet ugyanis az oka annak, hogy 62% továbbra is manuális táblázatokra támaszkodik a munkája során, és csupán 53% használ valamilyen szoftvert.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a megfelelő technológia használata és az automatizálás elősegíti a létesítmények karbantartásának javítását, támogatja a termelékenységet, és előmozdítja a hatékonyságot, az innovációt és a biztonságot. Ennek ellenére egyelőre csupán 4% gondolja úgy, hogy a gépek és az automatizálás jelentős szerepet játszik majd a munkájában a következő 12 hónap során.

AMH
48 cikk