FbPixel
Jövő

Az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkja, 466 ezer napelemtábla Mezőcsátnál

Az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkja, 466 ezer napelemtábla Mezőcsátnál

A mezőcsáti erőmű évente összesen 372 GWh villamos energiát képes termelni. Ez az energiamennyiség elegendő a kétszázezer lakosú Debrecen fél évnyi, vagy a mintegy 5 700 lakosú Mezőcsát 21 évnyi energiafogyasztásának kielégítésére - tudta meg az FM Business szerkesztősége.

Az erőmű üzembe állításával évente akár 130 000 tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

A naperőműveknek kiemelkedő szerepük van

Az energiaügyi miniszter kiemelte, Magyarország energiaellátása biztosított, és megtették azokat az intézkedéseket, amelyek ezt továbbra is garantálják. A naperőműveknek kiemelkedő szerepük van, és egy közelmúltban megjelent elemzés szerint Magyarországon a világon a hatodik, Európában a harmadik legnagyobb a napenergia részaránya a villamosenergia-mixben – mondta Lantos Csaba, energiaügyi miniszter.

Tavaly 1 100 megawatt új naperőművi és napelemes kapacitás épült ki az országban, több mint korábban bármelyik évben, ma pedig már 4 850 megawatt fölött van az összes telepített naperőmű kapacitás. Ez több mint kétharmada az ország átlagos elektromosáram-fogyasztásának - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, a 2030-ra kitűzött 6000 megawattos célszámot már egy-két éven belül elérhetjük, az eredeti határidőre akár kétszeresen is meghaladhatjuk.

Az energiaügyi miniszter elmondta, 2022 végén a magyar villamosenergia-rendszer 50 kilowatt feletti naperőműveinek teljesítőképessége 2 525 megawatt volt, a beépített ipari összkapacitás június elsején túllépte a 3 000 megawattos értéket, azaz mintegy 500 megawattos a növekedés az elmúlt fél évben.

A régió legnagyobb naperőműve – 466 ezer napelemtábla

Ritter Antal, a fejlesztést végző PolSolar Kft. ügyvezetője köszönetet mondott a hazai és külföldi partnereiknek, valamint a kivitelezőknek, hogy határidőre és a tervezett költségkereten belül közösen létrehozhatták a régió legnagyobb naperőművét. Hozzátette, a napelempark üzemeltetését az Extor Energy fogja végezni, a parkok menetrendezését pedig az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.-re bízták.

A PolSolar Kft. tájékoztatása szerint a fejlesztést öt leányvállalatukkal együtt végezték el. A 440 hektáros területen több mint 466 ezer napelemtáblát, 80 darab középfeszültségű transzormátorállomást és 1000 kilométer kábelt építettek be.

A beruházás összértéke meghaladja a 90 milliárd forintot, melynek egy része befektetői önrész, másik része kötvénykibocsátásból származó forrás. A beruházás tervezett megtérülési ideje 15 év.

Forrás, fotó: MTI/Vajda János

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.