FbPixel
Építési technológiák

Az ország első kerékpáros fapályáját építik Kőbányán

Az ország első kerékpáros fapályáját építik Kőbányán

Jó hír, hogy a Velodrom nemcsak a versenysportot szolgálja majd, az alkalmas lesz arra is, hogy a gyerekek időjárástól függetlenül a gyakorlatban tudják benne elsajátítani a kerékpározás alapjait. Fűtés viszont nem lesz benne. 

Hazánkban jelenleg ilyen létesítmény nincs. A bejelentést követően a hazai kerékpársport szerelmesei a sajtótájékoztató napját (2021. május 5.) a magyar kerékpársport ünnepének „kiáltották ki”.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a szerdai sajtótájékoztatón utalt rá, hogy a Magyar Kerékpáros Szövetség az EMMI évenkénti infrastruktúra támogatásaiból 2014 óta 370 millió forintot gyűjtött össze erre a célra, ám ez nem lett volna elegendő a kivitelezéshez, ezért április 26-i döntésével a kormány 337 millió forinttal kiegészítette az összeget.

„Így már megkezdődhettek a kivitelezési munkák, és bízom abban, hogy kétszázhetven nap alatt megvalósul a projekt” – fogalmazott a kormánybiztos, aki kiemelte: a Kőbányai BringAréna a Sportliget egyik ékköve lesz.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a Velodromot nemcsak a pályakerékpárosok, hanem a sportág többi szakágának versenyzői is használni fogják, és végeznek majd benne edzéseket. Utalt rá, hogy a kerékpározás népszerűsége ma páratlan, a 9,7 millió magyarból ugyanis 6,5 milliónak van saját biciklije és további egymillió is használ még kerékpárt.

Bécsi létesítményt cserélnek kőbányaira

Eisenkrammer Károly, a Vuelta Sportiroda igazgatója – a Tour de Hongrie főszervezője –, a projekt vezetője azt mondta: „Európában szinte egyedülálló, hogy egy olyan országnak, amelynek van kerékpársportja, nincs fedett pályája. Húsz, harminc, de inkább ötven éves adósságot törlesztünk a velodrom megépítésével” – hangsúlyozta, majd utalt arra, hogy a magyar pályakerékpáros versenyzők eddig Bécsbe voltak kénytelenek kiutazni ahhoz, hogy edzhessenek.

BringaArena_latvanyterve - fmbusiness facility management hírek

A létesítmény helyszíne és környezete

Mint az a tourdehongrie oldalán olvasható, a Kőbányai Önkormányzat 15+5 évre biztosítja a Sportliget területén azt a másfél hektáros telket, ahol a létesítmény felépülhet. D. Kovács Róbert, a X. kerület polgármestere úgy fogalmazott, hogy a pálya egy olyan helyszínen valósulhat meg, amely a sport szolgálatára hivatott, hiszen a közelében több szabadtéri sportpálya mellett a közelmúltban egy futókört is építettek, felújították az Újhegyi Uszodát és egy aszfaltos pumpapályát is terveznek létesíteni.

A létesítmény fontos eleme

Óberling József rendőrezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője, a Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke megállapította, a létesítmény egyik fontos eleme lesz, hogy a pálya közepén tanulási lehetőséget biztosítanak a fiataloknak arra, hogy a kerékpározás gyakorlati fogásait is el tudják sajátítani.

Alagút a csarnokban

A Kőbányai BringAréna 4500 négyzetméter alapterületű, fémszerkezetű ponyvacsarnokban egy kétszáz méter hosszú, hat méter széles, döntött kanyarú fapályát helyeznek el. A csarnokban lesz egy alagút, hogy a pálya belsejébe biztonságosan be lehessen jutni a kerékpárosok zavarása nélkül, ezen kívül egy vizes blokk szolgálja ki a sportolókat és a száz fős lelátón helyet foglaló nézőket.

A csarnokot és az alépítményeket a Szeghi Stúdió tervezte. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elvárásainak megfelelő, harmadik kategóriás fapályát a német Velotrack szállítja. Létesítménygazdasági és létesítményüzemeltetési szempontból fontos hír, hogy az épület a sátor jellege miatt nem lesz fűthető, de évente háromszáz napon át lehet majd használni.

Forrás: tourdehongrie.hu

Arany Média Hírügynökség
10 cikk