FbPixel
Épületüzemeltetés

Az FM-szakma jövője digitális. Milyen előnyökkel jár ez?

Az FM-szakma jövője digitális. Milyen előnyökkel jár ez?

A szakképzett munkaerő hiánya, az időigényes és költséges munkafolyamatok, a számos hibázási lehetőség – csak néhány példa azokra a nehézségekre, amelyekkel a létesítménygazdálkodóknak nap mint nap szembe kell nézniük. A digitalizáció megoldást nyújthat akár erre is? És növelheti az üzemeltetők hatékonyságát?  

A szakmunkások feladata nem vész el, csak átalakul

Bár a technológiai fejlődés és az új digitális eszközök nagy hatással vannak az egyes szakmákra, a szakmunkások munkaköre soha nem fog elavulttá válni, csak átalakítja azt, ahogyan az egyes feladatokat elvégzik. A szakmunkásoknak gyors ütemben kell fejlődniük, és folyamatosan lépést kell tartaniuk a változó, digitális világgal, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a megfelelő eszközöket alkalmazzák.

Digitalizáció a munkaerőhiány ellen?

A szakképzett munkaerő hiánya folytán egyre kevesebb alkalmazottnak, egyre inkább csökkentett költségekkel kell elvégezniük a napi feladatokat, ami az egyik legnagyobb kihívássá vált a szakmában. Ahhoz, hogy a lendület fenntartható legyen a létesítményüzemeltető csapaton belül, kulcsfontosságú a digitális képzés. A nyomtatott kézikönyvek és irányelvek ideje lejárt, a feladatok átadása, átvétele és delegálása sokkal hatékonyabbá válhat digitális platformon keresztül.

A szakmában tapasztalható „elöregedésre” is megoldásokat kínálhat a digitalizáció. Az egyre nagyobb számban nyugdíjba vonuló alkalmazottak értékes tudása így könnyebben rögzíthető, tárolható és megosztható a még kevésbé tapasztalt kollégákkal. A fiatal, tehetséges munkaerő bevonzását pedig megkönnyítheti egy korszerű, a digitális fejlődéssel lépést tartó munkahely.

Befektetésként kell tekinteni a digitális megoldásokra

A Facilitiesnet által feldolgozott NFPA-felmérés szerint a válaszadók 68 százaléka vágyik arra, hogy innovatív, nem hagyományos eszközökkel dolgozzon a munkahelyén. A válaszadók 25 százaléka úgy véli, hogy a mindennapi feladataiban a bevezetett technológiai megoldások javíthatnák a pontosságot, és nagyobb biztonságot adnának.

Mivel a cégek számára az egyik legértékesebb erőforrás az ember, ezért a munkavállalók megtartása érdekében érdemes a digitális eszközökbe befektetni.

Segíti a csapattagok közti kommunikációt

A digitális megoldások nemcsak a fent említett előnyök miatt hozhatnak hasznot a vállalatok számára, hanem gyors és egyszerű hozzáférést is biztosítanak fontos adatokhoz, szabványokhoz, és növelik a kollégák és ügyfelek bizalmát is. Sok szakmabeli úgy véli, hogy mindemellett az egyik legnagyobb előnye a digitalizációnak az, hogy segíti a csapattagok közötti kommunikációt, ezáltal még hatékonyabbá válhat a mindennapi munka.

Egy létesítmény életciklusa, és a digitalizáció

A létesítményüzemeltetés során az FM-csapat elsőszámú prioritása – a konkrét projekttől függetlenül – a munka magas színvonalának fenntartása. Ez az épületek hosszú élettartamának és jó állapotának biztosítása miatt elengedhetetlen, és ezt a digitális eszközök használata is segítheti.

A technológia stratégiai előnyt jelent a létesítmény teljes életciklusa során. Gondoljunk csak egy felújításra, átalakításra!

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.