FbPixel
Jövő

Az építőiparban elsőként tér át fenntartható működésre a Market csoport

Az építőiparban elsőként tér át fenntartható működésre a Market csoport

Három éven belül, az építőiparban Magyarországon elsőként, fenntartható vállalati működésre tér át a Market csoport, amely a tervek szerint két éven belül 30 százalékkal csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását - derül ki a 11 tagvállalatból álló, közel 1400 munkavállalót foglalkoztató építőipari cég immár második alkalommal, önként kiadott fenntarthatósági jelentéséből.

 

Az évi több mint 300 milliárd forintos forgalmú építőipari cég közölte: az építőipar globálisan a környezetet leginkább megterhelő területek között szerepel, a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 40 százalékáért felelős. Ezért az ebben a szektorban működő vállalatoknak nagy a felelőségük az élhetőbb jövő alakításában.

Magyarországon az iparágban elsőként döntöttek immár két éve úgy, hogy a stratégiában a környezeti, gazdasági és társadalmi vonatkozású fenntarthatósági alapelvek elsőbbséget élveznek a döntéshozatalban éppúgy, mint az operatív napi munkában.

Fenntartható megoldásokat vezessenek be az építkezéseken

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta, hogy ennek az iránynak megfelelően, valamint a piaci körülményekre reagálva határoztak tavaly a fenntartható módszerrel működő kőzetgyapot hőszigetelőanyag gyárak létesítéséről.

Emellett idén elkezdődött az előregyártott elemek előállítási folyamatának és az építőanyaghasználat felülvizsgálata is a vállalatnál. Ennek az a célja, hogy 2025-ig - ahol arra lehetőség kínálkozik -, alternatív, fenntartható megoldásokat vezessenek be az építkezéseken. Arra pedig kifejezetten törekedni fognak, hogy addigra a bontási munkálatok során keletkező hulladékok 50 százalékát újrahasznosítsák. Emellett a biológiai sokszínűség védelmében a megrendelők által kért famennyiségeknek a kétszeresét ültetik el a cég saját költségén.

Fenntarthatósági jelentés: duplázzák a női vezetők számát

A Market Csoport második fenntarthatósági jelentéséből kiderül az is, hogy három éven belül meg akarják duplázni a női vezetők számát a 2020-as állapotokhoz képest, valamint határozott intézkedéseket tesznek azért, hogy a nemek közti bérkülönbségek végérvényesen megszűnjenek a vállalatnál.

Mint azt az fmbusiness.hu megtudta, jelenleg zajlik a járműflotta átalakítása, és a saját működésük fenntarthatóvá tételén túl az ügyfeleiket is igyekeznek bevonni a fenntartható építészeti megoldások megismerésébe, alkalmazásába.

(MTI, Market Csoport)

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.