FbPixel
Magyarország

Az építőiparba vetett bizalom és a kontármunkák összege

Az építőiparba vetett bizalom és a kontármunkák összege

FM Business – építőipar, Mapei sajtótájékoztató. „Siralmas a helyzet” – hangzott el a Mapei sajtótájékoztatóján, amely az építőiparban tapasztalható bizalomcsökkenésről szólt. Persze, ennél jóval többről, részletek az fmbusiness.hu beszámolójában.

Találó felütéssel kezdte online sajtótájékoztatóját a Mapei ügyvezetője. Markovich Béla – talán már a tőle megszokott motiváló pozitív hozzáállással - megjegyezte, hogy „kedveteket semmi ne tudja elrontani”, majd hangsúlyozta: a kedvét mindenki saját maga tudja csak elrontani! És ez a kedves felvezető kellett is, hiszen kedvrontó számok kerültek a képernyőre.

Kontármunkák átlagos kárösszege: 820 236 forint

Markovich Béla megjegyezte, az építőiparban tapasztalható bizalomcsökkenés és a kontárkárok emelkedése aggodalomra ad okot Magyarországon. A Mapei friss kutatása alapján a kontármunkák átlagos kárösszege 820 236 forintra emelkedett idén. Eközben az építőiparba vetett bizalom országos átlagban 3,35 pontra apadt az adható 5-ből, az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest.

Egy év alatt 82 235 forinttal, 820 236 forintra nőtt a kontármunkák átlagos kára. Ez több mint 10 százalékos emelkedés múlt év augusztusához képest. Kismértékben, de emelkedett a kontármunka-károsultak aránya is, 23 százalék volt idén augusztusban, a tavalyi 21 százalékkal szemben.

A sajtótájékoztatón az ügyvezető hangsúlyozta: úgy véli, hogy a kontármunkák növekedése jelentős részben az áremelkedések hatásaival, valamint a beruházások számának csökkenésével magyarázható. A szakember szerint az emelkedő építési költségek és az általános gazdasági nehézségek hatására az építtetők alacsonyabb minőségű és árú anyagokkal, valamint alacsonyabb áron dolgozó szakemberek választásával igyekeztek csökkenteni a költségeiket, ami megágyaz a kontármunkának.

Az építkezés beruházás – így gondoljunk rá

A szakember elmondta, hogy bár tudja, hogy mindenki pénzből él, tudja, hogy a bérek nem követték le azn árak növekedését, ezáltal még inkább olcsóbb megoldásokat keresnénk. Mégis azt tanácsolja: az építkezésre úgy tekintsünk, mint egy hosszú távú beruházásra, és ne a legolcsóbb ajánlatból induljunk ki.

„A minőségen spórolni drága! Ne a jó minőségű építőanyagokon és a jó szakembereken spóroljunk, hanem a jó minőséget igyekezzünk jó áron megszerezni. Hosszú távon ez mindig jobban megéri” – tanácsolja Markovich.

A kontármunkák átlagos kárösszegének regionális megoszlása egyenetlen képet mutat. Idén Észak-Magyarországon a legalacsonyabb a kontármunkák átlagos kára, 413 ezer forint. Ennek majdnem háromszorosa, 1,2 millió forint lett a Dél-Alföldön. A régióban közel kétszeresére emelkedett a kontármunkák kára az egy évvel korábbi eredményekhez képest, aminek az oka, hogy néhány kiemelkedően magas káresemény jelentősen megemelte az átlagot.

kontarkar-osszegek-2023 mapei fmbusiness építőipari hírek

Hasonlóan jelentősen emelkedett a kontármunkák kárösszege a nyugat-magyarországi régióban, valamint az Észak-Alföldön. Az előbbinél a kárösszeg 1 millió forint fölé emelkedett, utóbbinál 825 ezer forint volt.

Kismértékben csökkent, de még mindig 1 millió feletti a kárösszeg a Pest vármegyét lefedő közép-magyarországi régióban. Ugyancsak jelentősen, 600 ezer forintra csökkent az átlagos kár a Közép-Dunántúlon. Budapesten alig érezhetően emelkedett a károk mértéke.

Az építőipari szakma becsülete

Jelentősen csökkent az építőipari szakemberek iránti bizalom! Az építőipari bizalmi index országos átlaga augusztusban 3,35 pont volt az adható 5-ből, az egy évvel ezelőtti 3,6 ponthoz képest. A válaszok elemzése alapján a bizalmat a szakemberhiány, az áremelkedés, a minőségi problémák és az infláció befolyásolta kedvezőtlenül. Az ötcsillagos értékelések aránya nem változott a múlt évhez képest. Azonban jelentősen, 22-ről 35 százalékra emelkedett az 1 és 2 csillagos értékelések száma.

„A bizalom ilyen mértékű csökkenése elsősorban az építőipar helyzetének szól. Nem a szakemberek lettek rosszabbak, hanem az árak emelkedése, a szakemberhiány, az infláció, a magas hitelkamatok miatt büntették a korábbinál több negatív értékeléssel a szakembereket” – állítja Markovich Béla.

Drágulás - a szakembereken csattan az ostor

A szakmák megítélése hasonlóan alakult. Három szakmát kivéve minden szakmacsoportban csökkent a bizalmi index. A legalacsonyabb az ács szakma bizalmi indexe, mindössze 2,91 pont. Ez a szakma szenvedte el a legjelentősebb bizalomvesztést is. A bizalom alakulására bizonyára kihatott a fa árának jelentős drágulása, ami miatt az építtetők az „ácsokon verik el a port”.

Ugyanaz a három szakma kapta a legjobb értékelést, mint a múlt évben. A legmagasabb, 3,97 pontos, jó értékelést a víz- és gázvezeték-szerelők kapták. Ettől alig marad el a gépészek és a villanyszerelők értékelése, 3,96 ponttal holtversenyben.

Az építtetők pesszimistának látszanak az ágazat jövőjét illetően. A megkérdezettek majdnem fele, azaz 49 százalék úgy érzi, hogy az építőipar rossz irányba halad, 27 százalék szerint az ágazat helyzete stagnál. Azért nincs veszve minden, némi bizakodásra ad okot, hogy a válaszadók 25 százaléka látja pozitívnak az építőipar jövőjét.

A kontármunka területén nem várnak jelentős javulást az építtetők: 79 százalék nem számít fejlődésre az évtized végéig, és csupán 20 százalék gondolja, hogy csökkenni fog a kontármunkák száma.

Vannak jó szakemberek

Markovich Béla a sajtótájékoztató végén ismét megvillantotta pozitív karakterét és kiemelte, hogy vannak jó szakemberek, nem lehet általánosítani! Őket kell megmutatni, előtérbe tolni, rémálom helyett építési álmot kell építeni. Ehhez pedig volt egy ide illő friss reggeli sztorija: reggelijét vásárolva a budaörsi pékségben összefutott egy kivitelezővel, aki elmesélte, hogy minden reggel kávéval fogadja a megrendelő, este pedig egy kis meglepetés-útravalót kap. Win-win. Ilyen is van, erről is kell beszélni. Valószínűleg jó szakember, jó munkát végez, akivel elégedettek a megrendelők. És e borús iparági hangulatban, az építőipari bizalmi index számát ízlelgetve ez lehet a sajtótájékoztató útravalója.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.