FbPixel
Épületüzemeltetés

Az építőipar kulcsszerepet játszik a klímakatasztrófa elleni harcban

Az építőipar kulcsszerepet játszik a klímakatasztrófa elleni harcban

Az épületek adják a globális energiafogyasztás közel 40 százalékát, így nem is kérdés a szektor szerepe a klímavédelemben. A megfelelő kivitelezés, a zöld épületminősítési rendszerek és a hatékony üzemeltetés nem pusztán értékesítési előny, de a fenntarthatóság és a jövő szempontjából is fontos.

Az új beruházásoknál alapkövetelmény, de a már meglévő épületek átalakítása, felújítása esetén is a környezetbarát szempontok az irányadók. Az olyan épületminősítési rendszerek, mint a BREEAM, WELL vagy LEED nemcsak a bérlők elköteleződését erősítik, de a fenntarthatóság miatt is rendkívüli jelentőséggel bírnak. További érv a zöld épületek mellett, hogy jó kezekben a mindennapi működés is energia- és így költséghatékonyabbá válhat.

Elsőre túlzónak tűnhet a kiemelt szerep, de figyelembe véve az épületek globális energiafelhasználását (a Servicefutures szerint a világ energiafogyasztásának 40%-a!) az építéstől az üzemeltetésig, valós felelősség hárul az építő- és üzemeltető szektorra. Mit tehet tehát egy létesítményüzemeltető a klímavédelemért?

Már a beszállítók kiválasztásánál érdemes fenntarthatósági szempontok mentén dönteni

Ha már megszületett a döntés, hogy az épület az üzemeltetés minden szegmensét illetően átállna a zöld működésre, érdemes olyan külső tényezőknek is alaposan utána járni, mint a beszállítók. Jó, ha már ezen a szinten elvárás a környezettudatos szemlélet.

Energiatakarékos eszközök előnyben

Jó, ha a létesítményüzemeltetőket az eszközbeszerzések során is az energiahatékonyság vezérli. A hosszútávú szempontok meggyőzőek a döntéshozók számára is, ha egyértelműen látható, hogy egy jelentősebb befektetés, hogyan térül meg az évek során akár az energiaszámlák, akár a ritkábban szükséges karbantartás, vagy a kapott szolgáltatások minősége mentén.

Jó épületirányítási rendszer = nagyobb hatékonyság

Meglévő épületek esetében a zöld minősítések egyik feltétele az épületirányító rendszerek teljes átalakítása lesz. Ez amellett, hogy sokkal fenntarthatóbb környezetet eredményez, a hatékonyság és hosszú távon a spórolás szempontjából is előnyökkel jár. A megfelelő szoftver segítségével jól követhető pl. az egyes eszközök fogyasztása, valamint számos energiahasználathoz köthető részletes adat, ami megkönnyíti a gazdaságossági szempontok érvényesítését. Emellett egy jó létesítménykezelő rendszer más szoftverekkel is összehangolható így is fokozva a hatékonyságot.

Érdemes mérni az eszközök kihasználtságát

Egy korszerűbb, pontosabb adatokat mutató kezelőrendszer segítségével az épületüzemeltetők jobban fel tudják mérni, hogy mely eszközök használatára mikor, hol és hogyan van szükség valójában. Például a hűtést, a fűtést vagy a használt víz hőmérsékletét a valós igényeknek megfelelően tudják szabályozni, ezáltal egyszerre válik takarékosabbá a fogyasztás és a mechanikai rendszerek igénybevétele is csökkenthető, élettartamuk meghosszabbítható.

A környezetbarát szemléletmódot a személyzetnek is el kell sajátítania

Nem elegendő, ha csak a létesítmény üzemeltetője figyel a jobb hatékonyságra vagy a fenntartható működésre. Fontos, hogy ez a szemlélet az alkalmazottak számára is ugyanolyan fontossá váljon. Emiatt elengedhetetlen a munkatársak folyamatos képzése az új technológiákról és gyakorlatokról.

A jövő a környezetbarát és intelligens épületeké, éppen ezért a facility management szakembereknek e téren mindig naprakésznek kell lenniük, és lépést kell tartaniuk a technikai fejlődéssel.

Forrás: servicefutures.com

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.