FbPixel
Építési technológiák

Az építőipar forradalma: építési hulladékból készül a fenntartható tégla

Az építőipar forradalma: építési hulladékból készül a fenntartható tégla

Ha a karbonsemlegesség eléréséről van szó, az építőipar a legnagyobb kihívásokkal szembesülő szektorok egyike. Az ágazat csak Európában évente több mint 800 millió tonna hulladékot termel, és ennek kezelése rengeteg energiát és költséget emészt fel. Szerencsére azonban sok a mérnöki, technológiai újítás, amivel elkerülhető a klímakatasztrófa.

Az építőiparra szakosodott skót Kenoteq startup megalkotta a fenntartható építési téglát. A K-Briq tervezője Gabriela Medero, az edinburghi Heriot-Watt Egyetem professzora és a Kenoteq társalapítója, műszaki igazgatója. A mérnöki háttérrel rendelkező Medero a Forbes kérdésére elmondta: „Több mint 10 évvel ezelőtt kezdtem vizsgálni, hogyan használhatnánk fel újra a hulladékba kerülő építőanyagokat. Az foglalkoztatott, működhete a körforgásos szemlélet az építőiparban is?”

A speciális építőanyag létrehozása tehát több mint 10 év kutatásának és fejlesztésének az eredménye, nem véletlen, hogy mára már több díjat is kiérdemelt.

Nagy előrelépés az építőipar számára a klímakatasztrófa elleni harcban

A K-Briq több mint 90 százalékban újrahasznosított bontási és építési hulladékból készül, és gyártása a hagyományos égetett tégláéhoz képest tized annyi energiát igényel, valamint a kibocsátott szén-dioxid is a szokványos tizede. Az újrahasznosított építőanyag hatalmas előrelépést jelenthet az építőipar számára a fenntarthatóbb épített környezet megteremtésében, és csökkentheti a szükséges hulladéklerakók számát is. A K-Briq jelentősen kevesebb energiafelhasználást biztosít a gyártás és a használat során is, ugyanis szigetelőképessége a létező téglákénak a dupláját is elérheti.

Medero hangsúlyozza, hogy  a K-Briq közönséges téglának tűnik, súlya megegyezik a hagyományos agyagtégláéval és ugyanúgy is viselkedik, miközben hatékonyabb szigetelési tulajdonságokkal rendelkezik és az agyagtéglával ellentétben az előállításához nincs szükség 1300°C feletti hőmérsékletre fűtött kemencékhez sem.

Fontos cél a körforgásos gazdaság fellendítése

Az építkezési és bontási hulladékból származó értékes anyagok újrahasznosításával a K-Briq alkotói nagy lépést tettek a körforgásos gazdaság fellendítése felé, és abban bíznak, hogy ez forradalmi jelentőségű lesz az építőiparban.

Többek között a Zero Waste Scotland is az olyan innovatív munkákat igyekszik támogatni, amelyek a körforgásos gazdaság növekedését eredményezik. Ezért is ítélt meg egymillió font támogatást a Kenoteq részére, ami lehetővé teszi számukra, hogy a termelésük növelésével öt év alatt 924 alacsony szén-dioxid-kibocsátású ház épülhessen fel.

 

Fotó: twinfm.com

Arany Média Hírügynökség
10 cikk