FbPixel
Jövő

Automatizált rendszerek alakítják a parkolás jövőjét

Automatizált rendszerek alakítják a parkolás jövőjét

Az automatizált technológiák minden szakmában egyre inkább utat törnek maguknak, nem kivétel ez alól a létesítményüzemeltetés sem. Ez a térhódítás az FM sok területén megfigyelhető, többek között a parkolást is megváltoztathatja a jövőben. Ennek előnyeit a buildings.com foglalta össze.

Mi az az AS/RS?

Az AS/RS, más nevén az automatizált tárolási és visszakeresési rendszerek olyan technológiát takarnak, amelyet manapság leggyakrabban a gyártási és raktározási folyamatban használnak az áruk tárolására.

Ezekkel a teljesen automatizált rendszerekkel lehetővé válik a maximális helykihasználás, ezáltal csökken a szükséges munkaerő, és környezetvédelmi előnyökkel is jár. Ezt a technológiát kiválóan lehet alkalmazni városi parkolóházak esetében is, ahol kiemelt probléma a helyhiány, és fontos szempont a helytakarékosság. A felhasználók nyitottak azokra az új technológiákra, amelyekkel könnyen, biztonságosan és gyorsan, akár alkalmazások segítségével is intézhetik a parkolást. Éppen ezért az épülettulajdonosoknak is érdemes a fejlesztések során számolni az automatizált parkolás előnyeivel.

Milyen előnyökkel jár az automatizált parkolás?

  1. Kisebb költségek és nagyobb rugalmasság az építkezés során

Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó szakemberek és építészek számos előnyét látják az automatizált parkolási rendszerek kialakításának. Az egyik a városkép könnyebb megőrzése, hiszen ezek a rendszerek nagyobb szabadságot biztosítanak az egyedi garázsok kialakításához, amivel lehetővé válik a parkolás innovatív, funkcionális és esztétikus megoldása. Emellett nem elhanyagolható a költségmegtakarítás sem, amely a kisebb helyigénynek, ezáltal a rövidebb építési időnek köszönhető. A profitot tovább növeli, hogy a helytakarékosság miatt több hely is bérbe adható.

 

  1. Fenntarthatósági szempontok

A különböző zöld épülethez kapcsolódó tanúsítványok (pl. LEED) és a környezetbarát szempontok már most is fontos tényezők az épülettervezés során. Mivel a közlekedés a globális szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felelős, ezért a parkolóházak jelentősége meghatározó a fenntarthatóság szempontjából. A több parkolóhely pedig kevesebb parkolóhely-keresést, ezáltal kevesebb felesleges autózást, tehát kevesebb károsanyag-kibocsátást is jelent.

A jövőben várhatóan sokkal elterjedtebbé válnak az elektromos járművek is, ezért a töltési lehetőségeknek is nagyobb szerep jut a parkolóházakban. Az automatizált parkolási megoldásokkal minimalizálhatók az elektromos szolgáltatással szemben támasztott követelmények, hiszen nem kell minden egyes parkolóhelynek külön töltőállomást kialakítani, egy berendezéssel akár több jármű ellátása is lehetséges.

 

  1. Több zöld terület

Egy automatizált rendszerrel működő parkolóházban kétszer annyi jármű parkolhat, mint egy ugyanakkora hagyományos garázsban, vagyis csökken a szükséges terület mennyisége. Ennek a helyspórolásnak köszönhetően lehetővé válik a zöld felületek megőrzése, amely a legfontosabb szempontok közé tartozik a világ – különösen Európa – városaiban.

 

  1. Nagyobb biztonság és kényelem

Abban a legtöbb sofőr egyetért, hogy parkolóházakban és mélygarázsokban parkolni nem túl biztonságos. Az Egyesült Államokban például évente 50.000 parkolási baleset történik. Az automatizált parkolórendszerek azonban biztonságos és kényelmes megoldást nyújtanak, általuk elkerülhetők a kockázatos manőverek. Mindemellett a járművek könnyen és gyorsan elérhetők okostelefon segítségével is, amelyen alkalmazáson keresztül könnyen irányítható az átvétel és a leadás is, sőt, még időpontok beütemezése is lehetséges, ezzel is elkerülve a felesleges várakozási időt.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.