FbPixel
Épületüzemeltetés

Amit ma megjavíthatsz, ne halaszd holnapra

Amit ma megjavíthatsz, ne halaszd holnapra

Felmérések szerint a karbantartási munkálatok elhalasztásával rövid távon megspórolt költségek átlagosan négyszeresét kell ráfordítaniuk a cégeknek a későbbi felújításokra. Különböző okokból azonban mégis több milliárd dollárnyi munkálatot késlelteknek a vállalatok. Van 5 érvünk a halogatás ellen.

A halogatás hátterében

Számos oka lehet, ami miatt sok cég szívesebben halasztja el a szükséges karbantartási munkálatokat akkorra, amikor már nagyobb a baj. Leggyakrabban finanszírozási problémák miatt döntenek a késleltetésről, de a munkaerőhiány is szintén állandó nehézség. Emellett előfordulhat az is, hogy a felelősök sok esetben nincsenek is tisztában a szükséges teendőkkel, vagy esetleg az eszközök nem megfelelő telepítése miatt válik lehetetlenné a rendszeres karbantartás. A FacilitiesNet számításai szerint a karbantartási többletköltségek így akár a tizenötszörösére is nőhetnek, mintha időben végeztek volna javításokat.

A halogatásból fakadó leggyakoribb költségnövelő tényezők:

  1. Sürgős beavatkozásokra lehet szükség

 Ideális esetben a karbantartók akkor végzik el a szükséges feladatokat, amikor kell, és csak akkor ütemeznek cserét, amikor az adott eszköz élettartama a végéhez közeledik. Abban a pillanatban azonban, amikor a vezetők úgy döntenek, a javítást mégsem végzik el, amikor az időszerű lenne, ez a rendszer felborul, és később sürgős javítások sorozatára lehet szükség. Így tehát a megelőzés helyett folyamatos „tűzoltás” következik. Ez persze folyamatos fennakadásokat okozhat a csúcsidőszakokban, a létesítmény egyes részeinek teljes leállását okozhatja, ami nagy nyomást helyez a karbantartószemélyzetre, és felmerülő túlóradíjakkal is számolni kell. Amennyiben új alkatrész beszerzése vagy eszközcsere lesz szükséges, a költségek szintén emelkednek.

 

  1. Rövidebb az eszközök élettartama

 Bár sok tényező befolyásolhatja az eszközök tényleges élettartamát, az egyik legfontosabb mégis az, hogy milyen gyakran tartják azokat karban. Például, ha nem ellenőrzik megfelelő gyakorisággal a burkolatok épségét, könnyen kiderülhet, hogy egy korábbi beázás vagy egyéb sérülés már visszafordíthatatlan károkat okozott. De igaz ez a mechanikai rendszerekre is, amelyeknél például tömítések rendszeres ellenőrzése vagy időszakos kenések akár 20-30 évig is kitolhatják az élettartamot, amely rendszeres karbantartás nélkül 5 év lenne.

 

  1. A berendezések hatékonysága csökken

 Az épületgépészeti rendszerek megfelelő karbantartása különösen fontos az energiaköltségek minimalizálása érdekében, enélkül drasztikusan romolhat az energiahatékonyság. A kazán jó példa erre: rendszeresen kell tisztítani, különben a korom és a vízkő egyaránt akadályozhatják a megfelelő hőátadást. Egy éves tisztítás kihagyása nagyjából 2-3%-kal csökkentheti a kazán hatékonyságát.

 

  1. Biztonsági és egészségügyi kockázatok merülnek fel

 A karbantartás elmulasztása az épület használói számára is veszélyforrás lehet. Vannak nyilvánvaló esetek, mint egy balesetveszélyessé vált, hibás padlólap vagy lépcső, de az olyan kevésbé látványos problémák is kockázatot jelentenek, mint például az átvizesedett falak mögött összegyűlt penész. Minden részletre fontos odafigyelni, hiszen ha a nem megfelelő munkakörnyezetből adódó károkat szenvednek a bérlők, az nemcsak a cég hírnevére lehet káros, de különböző bírságokkal és szankciókkal is jár.

 

  1. Járulékos károk adódhatnak

 Sok esetben előfordul, hogy egy eszköz nem megfelelő javítása olyan további károkat idéz elő, amelyek mind munkaidőben, mind költségben messze túlnyúlnak az eredeti problémán. Például egy tető beázása esetén, ha csak ideiglenes megoldással szüntetik meg a szivárgást, a víz további károkat okozhat a teljes mennyezetben, a falakban és az elektromos vezetékekben is.

Az állandó karbantartással tehát akármennyire is költséges lépésnek tűnik elsőre, valójában rengeteg elkerülhető kiadást spórolhatunk meg, ezt pedig fontos megértetni a döntéshozókkal is. Elsőként értékelni kell az egyes eszközök jelenlegi állapotát, és fel kell ismerni a hiányosságokat. A javításokra és cserékre érdemes előre költségvetést kidolgozni ütemezéssel együtt, azonban ezt jó, ha nem egy hosszú listaként tálaljuk a vezetőknek. Javasolt múltból vett példákkal is alátámasztani, hogy egyes karbantartási munkálatok elmulasztása milyen további költségekkel, leállással, esetleg biztonsági kockázattal járt.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.