FbPixel
Épületüzemeltetés

„A világ összes épülete nem tud akadálymentessé válni”

„A világ összes épülete nem tud akadálymentessé válni”

Mintegy 15% azoknak az aránya a társadalomban, akik különböző speciális szükségletekkel élik az életüket. Számukra elengedhetetlenek azok az információk, hogy mely épületekben tudnak kerekesszékkel közlekedni, vagy hol találhatóak meg a vak emberek tájékozódását segítő taktilis jelek. Az ESG „S”, vagyis szociális szükségletekre fókuszáló lába volt az AmCham ingatlanüzemeltetéssel foglalkozó bizottságának témája, ahol Méri Tamás, az Access4You társalapítója, üzletfejlesztési igazgatója hívta fel a kérdés fontosságára a szakemberek figyelmét az egyre szigorodó ESG kritériumok tükrében - tájékoztatta a bizottság a facility management témával foglalkozó fmbusiness.hu szerkesztőségét.

Az AmCham Workspace and Facilities Management Bizottság idei második ülését Kákosy Zsolt MBA MRICS, a bizottság elnöke, az ICON Real Estate Management property management szenior igazgatója nyitotta meg az ICON által kezelt Akadémia Park irodaház konferenciatermében.

ESG „S” és a facility management

A bizottság második ülésének középpontjában, a márciusban tárgyalt környezeti lábat követően az ESG „S” (social) aspektusa állt. Kákosy Zsolt bevezetőjében felhívta a figyelmet az ESG növekvő térnyerésére és szerepére az ingatlanpiacon, valamint arra is, hogy míg az „E” láb sokkal inkább jelen van mindennapi életünkben és kézzelfoghatóbb, addig a társadalmi megközelítés bizonytalanabb, kevésbé jól definiálható, de egyaránt fontos. Ennek megértésében volt a résztvevők segítségére Méri Tamás, az Access4you társalapítója és üzletfejlesztési igazgatója. A társadalmi szerepvállalás, és annak mérhetősége kapcsán előadásában szó esett az előkészítés alatt álló EU taxonómiáról, a speciális igénnyel élő személyek helyzetéről, a megbízható, akadálymentességre vonatkozó információk fontosságáról és az akadálymentesség mérhetőségéről, valamint a védjegyek szerepéről.

„Magyarországon kb. 15-16% azoknak az embereknek az aránya, akik valamilyen fogyatékossággal, tehát speciális szükségletekkel élik az életüket. Élhetnek kerekesszékkel, lehetnek siketek, vakok vagy gyengénlátók, kognitív vagy akár kommunikációs zavarokkal élők” - hangsúlyozta Méri Tamás. A szakértő kiemelte: „A speciális igényekkel élők mintegy 80%-a 18 éves kora után került jelenlegi élethelyzetébe, vagyis felnőttként már megtapasztalta, hogy milyen az akadálymentes élet. Éppen ezért fontos a társadalmi felelősségünk abban, hogy a legtöbb, a mindennapi életükben fontos szerepet betöltő hely számukra is akadálymentessé váljon!”

AZ ESG társadalmi pillére egy nehezen definiálható témakör, melyben megkerülhetetlen szerepet játszik az akadálymentesség biztosítása. Ugyanakkor az akadálymentességre nincs egzakt definíció, olyan, amely valamennyi társadalmi csoport igényeit egyaránt leírná. Ennek pontosítása, egységesítése és átláthatóbbá tétele a társadalom fontos kihívása.

Fogyatékosság élők, babakocsival közlekedők, idősek, mozgáskorlátozottak

Méri Tamás előadásában kiemelte, hogy bár a világ összes épülete nem tud akadálymentessé válni, szükség van egy olyan megbízható információhalmazra és olyan kritériumokra, melyek alapján a fogyatékossággal élők és hozzátartozóik meg tudják tervezni az egy, számukra ismeretlen helyszínre való eljutást, valamint képesek megítélni, hogy az ott felmerülő akadályok általuk leküzdhetők-e. Az akadálymentes környezet, illetve az arra vonatkozó hiteles információk nem csak a speciális igénnyel rendelkezők számára nyújtanak segítséget, hanem a társadalom többi tagjának, például a babakocsival közlekedő, vagy idős, mozgásukban korlátozott személyeknek is megkönnyíti a mindennapokat.

AmCham Workspace and Facilities Management Bizottság, Méri Tamás,  fmbusiness.hu FM hírek

A nemzetközi access4you tanúsító védjeggyel Magyarországon ma már több, mint 100 irodaház rendelkezik, melyek tanúsítványai négy különböző kategóriába sorolhatók. Ez lehetőséget ad arra, hogy kimutathatóvá váljanak a fejlesztendő területek, a tanúsítványok, valamint a felmérés alapján rendelkezésre álló adatok pedig az ESG riportálási folyamatokba is beilleszthetőek, ezekből pedig KPI-ok képezhetők.

A téma aktualitását és a résztvevők érdeklődését jól mutatta, hogy az előadás közben és azt követően élénk szakmai beszélgetés alakult ki a tagok között - tudta meg az fmbusiness.hu.

Fotó: www.amcham.hu

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.