FbPixel
Ingatlan

A világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása magyar szemmel

A világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása magyar szemmel

Jelentős tőkeerővel rendelkező nemzetközi befektetők érdeklődtek Magyarország ingatlanfejlesztési irányairól, befektetési lehetőségeiről és a folyó fejlesztésekről a világ első számú ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en, március 14-17 között Cannes-ban - közölte az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) az MTI-vel.

Az ipari ingatlanok piaca, a logisztika és az iroda-, valamint a hotelfejlesztések álltak a Magyarország-Budapest-stand fókuszában, amelyet közösen alakított ki a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az IFK. A fő kiállítók a Liget Budapest Projekt és a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF).

A piac meghatározó ingatlanfejlesztői - az ATENOR, a GLP, a GTC, a HelloParks (a Futureal-csoport tagja), az InfoGroup és a WING - a legfrissebb, folyamatban lévő környezettudatos és fenntartható fejlesztéseikkel vettek részt a nemzetközi seregszemlén. A rendezvényen bemutatkozott Debrecen és Szeged is. A Diófa Alapkezelő Zrt. a magyarországi makrogazdasági és befektetési környezetet ismertette. 

Az ipari ingatlanokban, a logisztikában van Magyarország legjelentősebb ingatlanfejlesztési potenciálja

A Magyarország-Budapest-stand díszvendége Habsburg György, Magyarország párizsi nagykövete volt; a standot pedig meglátogatta Olivier Klein, francia városfejlesztésért és lakhatásért felelős miniszter is. A közleményben Takács Ernő, a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő egyesület, az IFK elnöke elmondta, a Magyarország-Budapest-stand sikeres bemutatkozását igazolja, hogy több potenciális befektető is komoly lehetőséget lát a magyarországi piacon. Együttműködési szándékkal komoly tárgyalások zajlottak, amelyek megalapozzák a külföldi működőtőke-beáramlás további bővülését, és hozzájárulnak az ország tőkevonzó képességének megerősítéséhez - emelte ki.
    

"Napjainkban az ipari ingatlanokban, a logisztikában van Magyarország legjelentősebb ingatlanfejlesztési potenciálja, ami szerencsésen találkozott a befektetői étvággyal" - fogalmazott az egyesület elnöke.
    

A közleményben rámutatott, az ipari és logisztikai piac évek óta nem látott ütemben bővül, a 4,5 millió négyzetméteres ipari terület akár 600-700 ezer négyzetméterrel is nőhet idén a CBRE előrejelzése szerint. Amennyiben a globális folyamatok is kedvezően alakulnak, az év elején érezhető megtorpanás után az év második felében erősebb aktivitásra lehet számítani - akár a tavalyi 1 milliárd eurós forgalom felett is - tette hozzá Takács Ernő.

A magyarországi üzleti szolgáltató központokban mintegy 70 ezer ember dolgozik

Joó István, a HIPA vezérigazgatója a közleményben jelezte, a kiállításon megtapasztalt figyelem is azt bizonyította, hogy töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt. Emlékeztetett, hogy tavaly a magyarországi befektetés-ösztönzés történetében rekordnak számító 6,5 milliárd euró beruházási volument jegyeztek, és hozzátette, hogy az idei és a hosszabb távú kilátások még jobbak, amit a kiállítás tapasztalatai is alátámasztanak. Felidézte, hogy tavaly 92 működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. Joó István kiemelte a szolgáltató központok terjedését Magyarországon, megemlítve, hogy az is a magyar gazdaság iránti bizalmat jelzi, hogy egyre több nagy nemzetközi cég dönt úgy, hogy az országban hozza létre szolgáltató központját. A magyarországi üzleti szolgáltató központokban mintegy 70 ezer ember dolgozik, Magyarország mára a kelet-közép-európai régió egyik vezető nemzetközi központjává vált a BSC szektorban, és minden adott ahhoz, hogy továbbra is vonzó befektetői célpont maradjon - mondta.

A MIPIM Awards három évtizedes történetében tavaly először nyerte el a zsűri fődíját magyar fejlesztés a Magyar Zene Házával

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója felidézte, a MIPIM Awards három évtizedes történetében tavaly először nyerte el a zsűri fődíját magyar fejlesztés a Magyar Zene Házával. Kiemelte: a 2011-ben indult Liget Budapest Projekt világviszonylatban is kiemelkedő léptékű városarculat-meghatározó beruházás, amelynek félidejében vannak. A folytatásban a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és az Új Nemzeti Galéria felépítésével teljes körűen megvalósul a Liget Budapest Projekt programja, amelynek köszönhetően a negyed kiemelt helyet és vonzerőt biztosít a magyar főváros számára az európai kulturális térképen - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A közlemény idézte Köves Bélát, a NIPÜF Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta a modern ipari, logisztikai ingatlanok kínálata az elmúlt 5 évben 75 százalékkal 3,1 millió négyzetméterre nőtt Budapesten és környékén, de ennél is nagyobb bővülésre lett volna és van igény. Különösen jelentős a kereslet az energiahatékony, alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztések iránt; a jó minőségű ipari ingatlanok ma már 20-30 százalékban napenergiából fedezik energiaszükségletüket, ami óriási lépés a zöldebb világ felé - mondta. Hozzátette, hogy az ipari parkok bővülése idén is robusztus marad, újabb 400-500 ezer négyzetmétert tehet ki.

Idén több magyarországi város és egy régió került be a top 10-es kategóriába a Financial Times csoporthoz tartozó fDi magazine rangsoraiban, melyet a MIPIM megnyitásával egy időben hoznak nyilvánosságra. A jövő európai városait és régióit felmérő listákon kiemelt helyen szerepel Budapest és Debrecen, valamint a közép-magyarországi régió.

A MIPIM a világ legnagyobb ingatlanfejlesztési kiállítása, amelyen idén több mint 80 ország 2400 kiállítója és több mint 20 000 szakmai látogató vett részt.

(MTI, fotó: MTI/Lakatos Péter)

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.