FbPixel
Magyarország

MÉD-díjat nyert a Váncza Művek épülete és Rátgéber László terve

MÉD-díjat nyert a Váncza Művek épülete és Rátgéber László terve

November 12-én 18. alkalommal ismerték el az idei év legkiemelkedőbb építészeti alkotásait a Média Építészeti Díja gála keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Egy újragondolt templom és a palkonyai pincesor revitalizációjának terve az idei nyertes.

A 2022-es MÉD-re (Média Építészeti Díj) 76 épületet, 59 tervet és 29 épített környezeti munkát neveztek a tervezők.

A gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában. Idén Olga Ioannou építész, a TU Delft Építészmérnöki és Technológiai Tanszékének adjunktusa töltötte be a négyfős nemzetközi bírálóbizottság elnöki posztját. A zsűrizésben további két szaktekintély vett részt: Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti és dizájn kritikusa, illetve Matteo Costanzo építész, egyetemi tanár, a kultikus San Rocco magazin alapítója és szerkesztője. A nemzetközi szakértők munkáját idén Szabó Levente DLA építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja segítette. 

Megkérdőjelezték a tér és a funkciók szerepét

Olga Ioannou a gálaesten videós bejelentkezésében kiemelte, hogy a finalistának jelölt projektek olyan magas színvonalú teret vagy térkoncepciót hoztak létre valamilyen módon, amely az építészetet az emberi tevékenységeket elősegítő képességében ünnepli, vagy kreatívan megkérdőjelezi e tevékenységek és a tér kapcsolatát. Különösen kiemelkedett néhány projekt atmoszférája, valamint a térelemek, az anyagok és a fény közötti kölcsönhatás. Emellett figyelemre méltónak találta a zsűri, hogy egyes projektek hogyan kérdőjeleztek meg egy bizonyos funkcióra vonatkozó előítéleteket, mi több, egészen odáig mentek, hogy megkérdőjelezték a tér szerepét az adott tevékenységben. 

Építészfórum Média Építészeti Díjátadó Gála

Építészeti prezentációk

A nagyközönség előtt zajló gálaesten egy családi ház, egy egyetemi épület, egy templom, egy rendezvényterem és egy irodaház versengett az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig négy diplomamunka és egy tervpályázatra készített pályamű mérkőzött meg egymással. 

A színpadra sorban érkeztek az építészek, a szervezők 3 percet adtak a prezentációra. Ezt követően a zsűri véleményezte a pályaműveket, valamint kérdéseket tett fel, majd szavazattal értékelte a pályaműveket. Már az első prezentációt követően érezhető volt, hogy nem lesz könnyű helyzetben a zsűri, hiszen olykor az almát a körtével kellett összehasonlítania.

Ökológiai lábnyom: újat építeni vagy régit megmenteni?

A jövő építészete egyértelműen a fenntarthatóság, és ezt értékelni kell(ene). Slágerként ragad be, hogy „nem új épületeket kellene építeni, hanem régieket megtartani és felújítani”. Mégis azt kell mondjuk: a gálaesten hallgatva az építészeket, a szakmai zsűrit, kijelenthetjük, hogy semmi sem fekete vagy fehér. De ez sem igaz így... Mert lehet, hogy a fenntarthatóság szó divat lett, hogy menő azt mondani, hogy építészi alázat, de a kreativitás még mindig kifizetődőbb egy verseny tekintetében. És valljuk be: ezt is megértjük.   

A derekegyházi Szentháromság templom

Média Épiteszeti Díjátadó Gála, Szentháromság templom, fmbusiness.hu

A legjobb épület díját idén a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből és a szakma kiemelt szakértőiből álló zsűri a Váncza Műveknek ítélte oda a derekegyházi Szentháromság-templom projektjéért, amely 777 év után nyújt újra önálló imahelyet a településnek. Már a prezentációt követő zsűri kérdéseiből kiderült, hogy ez a pályamű esélyes a végső győzelemre. A díjat Dr. Kling Sándor a Kling Kft. műszaki igazgatója adta át. 

Palkonyai pincesor fellendítése – elméleti síkon

A tervek közül a zsűri Rátgéber Lászlónak a palkonyai pincesor revitalizációját célzó tervéért ítélte oda a legjobbnak járó elismerést (konzulens: Kronavetter Péter). A tervező a villányi borvidéket vizsgálva úgy ítélte meg, hogy a térségnek már nincs szüksége újabb nagyméretű borászatokra, helyette inkább a kisebb, autentikus pincék megsegítését és fejlesztését célozta elképzelésével. A díjat Tima Zoltán, a KÖZTI vezető tervezője adta át.

fmbusiness.hu, Média Építészeti Díjátadó Gála, Palkonya pincesor

Magtár, mint rendezvényterem

A zsűri mellett a közönség is megoszthatta véleményét előzetes online szavazás formájában. A nagyérdemű tetszését ebben az évben a HVG és az Építészfórum összesített voksai alapján az épületek közül az alsóbogáti Magtár rendezvényterem nyerte el, melyet az MM Művek tervezett. A díjat a HVG újságírója, Földes András adta át.

Az Égigérő Óvda és a PPKE új Campusa közönségdíjas

A közönségtől legtöbb szavazatot kapó terv díját az Archi.doc Építésziroda, a Narmer Építész Stúdió, a Fejérdy + Bartók Műterem és a CAN Architects vehette át a PPKE új Campusa meghívásos tervpályázatra benyújtott munkájukért Csécsei Ákostól, a DVM group építészétől. A szervezők negyedik éve adják át az épített környezet kategória közönségdíját, melyben idén a GINKGO-Zöld Építész Iroda és a MICROarchitects munkája, az Égigérő Óvoda bizonyult a legjobbnak. A díjat a Wienerberger Zrt. nyújtotta át. 

Különdíjeső

Az est folyamán, az elmúlt évekhez hasonlóan több különdíjat is kiosztottak: az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját a Paulinyi and Partners csapatának az Etele Pláza tervezéséért, míg az Austrotherm saját elismerését, a Kovács Zoltán-emlékdíjat a Pohlen Dach Hungária Bt.-nek ítélték oda. Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját a Benczúr-Weichinger Studio tervezői nyerték el a Normafa Kapuja Látogatóközpontért. A Nagyberuházások Különdíját megosztva a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyért a Konkrét Stúdiónak, valamint az OTP új székházáért a Földes és Társai Építészirodának nyújtották át. A Napelemes Ingatlanfejlesztések Különdíját a D4 Építész Stúdió vehette át a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthonáért az Optimum Solartól. Az idei MÉD gálán került sor a Wienerberger Zrt., a Tondach kerámiacserepek gyártója által Esztétika és fenntarthatóság címmel meghirdetett nyílt építészeti tervpályázatának ünnepélyes díjátadójára is, melynek győztese Bálint Zoltán Fészek menedékház pályázata lett. A Szónok Születik Retorikaiskola Legjobb Prezentáció Közönségdíját Valkai Csaba és Fülöp-Vadadi Adrienn - életükbe betekintést engedő - előadása nyerte el szentendrei családi házukról

Arany M. Gábor
11 cikk