FbPixel
Épületüzemeltetés

A technológia lehet a valódi változás katalizátora

A technológia lehet a valódi változás katalizátora

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a vállalatok fenntarthatósági tervei csak akkor lehetnek hatékonyak, ha kiterjednek mind az energiahatékonyság növelésére, mind a kibocsátások csökkentésére. Ez a kettős cél új technológiai beruházásokat tesz szükségessé, melyekkel hatékonyabbá tehető a vállalati ingatlan- és létesítménygazdálkodás, és csökkenthetők a költségek is.

Az elmúlt néhány hónapban soha nem tapasztalt hőhullámmal, majd óriási árvizekkel kellett szembenéznie Európa számos országának. Ezzel párhuzamosan az európai kormányok és vállalatoknak energiaellátásuk diverzifikációját és energia-függetlenségüket is újra kell gondolniuk. Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy eljött a cselekvés ideje – hangsúlyozza Hans Dekkers az IBM Észak-, Közép- és Kelet-Európai vezérigazgatója és technológiai vezetője.

Kiugró hazai fogyasztás

Az ENSZ Környezetvédelmi programja szerint az épületekhez köthető a globális energiafelhasználás 40, a vízfelhasználás 25, a nyersanyag-felhasználás 40 és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 30 százaléka. Magyarországon a primerenergia-felhasználás körülbelül 40 százaléka köthető az épületek energiafogyasztásához, hazánk energiaintenzitása 2018-ban az EU28 átlagának 1,8-szerese volt az Eurostat adatai szerint.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy a szervezetek, vállalatok fenntarthatósági tervei csak akkor lehetnek hatékonyak, ha kiterjednek mind az energiahatékonyság növelésére, mind a kibocsátások csökkentésére. Ez a kettős cél pedig új technológiák kifejlesztésére irányuló beruházásokat tesz szükségessé - hangsúlyozza a szakember a Világgazdaság oldalán megjelent írásában.

A kihívás lehetőségeket is tartogat

A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a vállalatok, amelyek létesítményeikben növelték az energiahatékonyságot, csökkentették a károsanyag-kibocsátást és mérsékelték a környezeti kockázatot, azt is elérték, hogy megnőtt az eszközeik életciklusának a hossza, és számottevően fokozták a termelékenységüket. Ugyanakkor még így is csak a felszínét kapargatjuk az elérhető óriási változásoknak – emeli ki Dekkers.

Technológiai támogatással csökkenthető a karbon-lábnyom

Egy vállalat energia- és karbonlábnyomának megértéséhez rengeteg forrásból származó adatot kell összesíteni és elemezni. Az IBM számos vállalattal dolgozik együtt, hogy hatékonyabbá tegye ingatlan- és létesítménygazdálkodásukat, így csökkentve költségeiket és szén-dioxid-kibocsátásukat. „Az üzleti szereplőknek fenntartható stratégia kialakítására kell törekedniük, olyan területeket is lefedve, mint az ESG (környezetvédelmi, szociális és vezetési szempontok a befektetésekben), az éghajlattal és időjárással kapcsolatos információk, az intelligens infrastruktúrák, a „zöld-IT”-megoldások, az ellátási láncok és így tovább.” – hangsúlyozza a technológiai vezető.

A gépi tanulás nem csak vizsgálja, összesíti és értelmezi az adatokat, de olyan módon mutatja be a vállalatvezetőknek az így kapott információt, ami segíti megalapozott döntéshozatalt. Hasonlóképpen, a mesterséges intelligencia (MI) és a blokklánc-technológia a készletállomány átláthatóságának biztosításával hozzájárul az idő- és termékpazarlás csökkentéséhez, és hozzájárulhat a vállalat karbonlábnyomának csökkentéséhez. Az IBM megoldásai intelligens munkafolyamatokkal és automatizálással segítettek sok vállalatnak átláthatóbb, nyomon követhetőbb és kisebb szén-dioxid-kibocsátással járó ellátási láncot kialakítani.

A technológia is hatással van a környezetre

„A számítógépek, adatközpontok és hálózatok a világ elektromosáram-termelésének körülbelül 10 százalékát fogyasztják el. Éppen ezért is fordítunk nagy erőket a megújuló energiaforrások nagyobb felhasználására az IBM Cloud adatközpontjainak üzemeltetésében. Célunk, hogy adatközpontjaink energiaigényét 2025-re 75 százalékban, 2030-ra pedig 90 százalékban megújuló energiaforrásokból fedezzük világszerte” – emeli ki a szakember.

Az energiafogyasztás csökkentése érdekében a vállalkozásoknak javítaniuk kell adatközpontjaik energiahatékonyságán, és korszerűsíteniük kell IT-infrastruktúrájukat is. A technológiához kapcsolódó energiafogyasztás csökkentése egyértelmű költségmegtakarítást eredményez majd.

A jó szándék és az ambíció már nem elég – tenni kell!

Az elvárások a szabályozó hatóságok, a fogyasztók és az igazgatóságok részéről is egyre szigorúbbak. A vállalatoknak érdemi és gyors eredményeket kell felmutatniuk környezetvédelmi célkitűzéseik elérésében. Azok a szervezetek fognak kiemelkedni, amelyek képesek lesznek beépíteni mindennapi működésükbe az ESG-szempontokat, és érdemben csökkenteni energiafogyasztásukat. A technológia lehet az a katalizátor, amelynek révén sikeres és fenntartható vállalatokká válhatnak. Ha ez így lesz, talán lesz esély újra egyensúlyi állapotba hozni éghajlatunkat a következő generációk számára – zárja Hans Dekkers.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.