FbPixel
Építési technológiák

A regeneratív épületek jóval többet adnak

A regeneratív épületek jóval többet adnak

Bár a fenntarthatósági törekvések szinte alapelvárássá váltak a létesítményüzemeltetésben is, a jövőben várhatóan már nem lesznek elegendőek a klímakatasztrófa elkerüléséhez. A regeneratív épületek azonban komoly előrelépést jelenthetnek ezen a téren.

Mi az a regeneratív épület?

A klímapozitív regeneratív épületek lényege, hogy összességében több energiát képesek termelni, mint amennyi a működtetésükhöz szükséges, és több szenet kötnek meg, mint amennyit kibocsátanak. Amellett, hogy helyben előállított megújuló energiával gazdagítják hálózatot, teljes vízszükségeltük kezelésére, valamint az ökoszisztémák helyreállítására is képesek. Ez mind hozzájárul a környezetre gyakorolt nettó pozitív hatáshoz. Egyszerűen fogalmazva: egy regeneratív épület nemcsak tehermentesíti a környezetet, hanem segít is azt visszaállni a természetes állapotába.

A regeneratív, a fenntartható és a nettó nulla épület

A CallisonRTKL tervezőcég már több regeneratív épületet tervezett és épített. A cég igazgatója és a regeneratív épületek szakértője, Pablo La Roche a FacilitiesNet-t kérésére mesélt a regeneratív tervezésről, a meglévő épületekben rejlő lehetőségekről és a pénzügyi háttérről.

Elsőként fontos megérteni az alapfogalmakat, és azt, hogy miben különbözik a fenntartható, a nettó nulla kibocsátású és a regeneratív épület. A legfőbb különbség a három között a környezetre gyakorolt hatás mértéke. A fenntartható épületet úgy tervezik, hogy kisebb hatást gyakoroljon a környezetre, például az energia- és víztakarékossági intézkedések által, de attól függően, hogy mennyire "zöld" az épület, még mindig lesz valamilyen hatása. A nettó nulla épületnek ezzel szemben semmilyen hatása nincs a környezetre, és annyi megújuló energiát termel, hogy az megfeleljen a saját éves energiafogyasztási igényeinek, a fennmaradó energiamérleg pedig kiegyenlítődik. A regeneratív épület túlmutat a fenntarthatóságon és több területen is pozitív hatást gyakorol a környezetre, például az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség és a vízkezelés tekintetében is.

Csak egy új épület lehet regeneratív?

Röviden: nem, ám ez függ a konkrét épülettől is. Egy meglévő épületben találunk széntartalmú anyagokat, valószínűleg legnagyobb százalékban a szerkezetben. Ám a burkolat módosításával sokat lehet tenni a létesítmény teljesítményének javításáért és környezeti hatás csökkentéséért anélkül, hogy a szén-dioxid a légkörbe kerülne. Ezt a módszert már több épületnél is sikerrel alkalmazták, például a Castellana 66 vagy a madridi Torre Europa esetében is.

Tény, hogy egy épület regeneratívvá alakításához vagy egy új épület kialakításához nagyobb befektetés szükséges, ám ez a költség nem csak megtérül, de intelligens tervezéssel csökkenthető is. Fontos, hogy a megtérülés nem csupán az alacsony energiaköltségekben mérhető, hanem az épületet használók egészségében vagy az irodaházak termelékenységében is. Ráadásul egy regeneratív épület a dinamikusan változó éghajlati hatásokhoz is könnyebben alkalmazkodik, ami tovább növeli az értékét.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.