FbPixel
Építési technológiák

A Puskás Aréna fényei - árnyak nélkül

A Puskás Aréna fényei - árnyak nélkül

A magyar sportélet legikonikusabb épülete a Puskás Aréna (leánykori nevén: Népstadion) világítása rengeteg érdekességet rejt. Nagy János, a B+N Referencia Zrt. szenior energetikai szakértője, a Világítástechnikai Társaság Elnöke ennek titkaiba avat be minket.    

Az egykori Népstadion helyén épült Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű, legkorszerűbb multifunkcionális arénája, melynek küzdőtere 11 000 négyzetméter, szélessége 205 méter, hosszúsága 316 méter, magassága több mint 52 méter. A lelátok megközelítését 38 lépcsőház és 27 lift teszi lehetővé. 

A tervezés során több - FIFA, UEFA által előírt - világítási követelményrendszert kellett figyelembe venni.  

Minden lámpatest LED-es, DMX-szel vezérelhető, 5 700K színhőmérsékletű. A pályavilágítást 432 db nagy teljesítményű, keskenyen sugárzó forgásszimmetrikus világítótest biztosítja. A nézőtér világításához 304 db közepes teljesítményű, aszimmetrikus világítótestet használtak. Ezekből 28 db a nézőtér biztonsági világítására szolgál. A pályavilágításra összesen beépített teljesítmény 787 kW.

Optikai „csalás” fényekkel

A két 11 kV-os független betáp miatt a világítás fél órán keresztül szünetmentes tápról is képes működni. A 4 hatalmas kijelző egyenként 124 m2 felületű. Képernyőjükön a mérkőzés pillanatai, eredménye, a játékidő is kivetíthető, csakúgy mint - szükség esetén - az evakuációs terv. Az arénába nem kevesebb, mint 1 700 km kábel van beépítve! A sportvilágításon kívül összesen 36 000 világítótest gondoskodik a szinte nappali fényárról.

A nézőtér 67 155 székének színe a piros és fekete árnyalatai, váltakozva elhelyezve. Ez nagyon praktikus, mivel TV közvetítésnél, ha nincs is tele a nézőtér, optikailag úgy néz ki, mintha minden széken ülnének. A zöld fű különleges bánásmódot igényel: minőségét négy kamera monitorozza, melyek jelzik, hol van szükség éjszaka „mesterséges napoztatásra”. Ez 1 000 W-os nátriumlámpákkal történik, amelyeket a közeljövőben cserélnek LED-es világításra.  A pályát minden nap nyírják, így biztosítva a fűszálak méretének egyenletességét és megfelelő sűrűségét.

Piros-fehér-zöld világítás

Komoly kihívás volt az aréna vezérelt világítási rendszerének kiépítése. Több mint 30 ezer világítótest és mintegy 4,5 km LED-szalag került felszerelésre. Grandiózus a díszvilágítás is, amely 3 traktusra osztotta az épületet: pilonok (lépcsőházak), a feszített fémháló (ami az épület palástja) és a tórusz (épület felső része/koronája). E három azért is fontos, hogy a piros-fehér-zöldet meg lehessen jeleníteni egy hazai meccs vagy nemzeti ünnep alkalmából.

Szintén különleges a Skybox világítási koncepciója: a „halszálka” mintás világítótest-kiosztások által létrehozott virtuális álmennyezet az egész szintet betölti. Itt kb. 4 500 lámpatest 7,5 km hosszan felel a koncepció megvalósításáért.  Ha mindegyik maximális fénnyel üzemelne, akkor „műteni is lehetne alatta”. Ezek a DALI-s világítótestek „normális üzemmódban” 30-40%-on világítanak, így adnak komfortos világítást. Említést érdemel a pilonok (lépcsőházak) világítása is, kialakításuk az egyik legnagyobb szakmai kihívást jelentette.

Összességében elmondható, hogy a Puskás Arénának nemcsak a formája, hanem a világítási megoldásai is „világbajnokok”.  

(Készült az Elektrotechnika c. lap cikke alapján. Fotó: facebook.com/puskasarena)

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.